Διεθνή
Γαλλία: «Πατρίδα μας η αλληλεγγύη»

Παρίσι 18 Δεκέμβρη

“Απ' όπου κι αν ερχόμαστε, όπου κι αν γεννηθήκαμε, πατρίδα μας είναι η αλληλεγγύη” ήταν το κεντρικό σύνθημα των μαζικών αντιρατσιστικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με το κάλεσμα 338 αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων, κοινοτήτων μεταναστών, συνδικάτων και οργανώσεων της Αριστεράς το Σάββατο 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, σε 50 πόλεις της Γαλλίας. Ήταν η τέταρτη φορά μέσα στο 2021 που το αντιρατσιστικό κίνημα της Γαλλίας έβγαινε συντονισμένα στους δρόμους. 

Από τη Δουνκέρκη και το Καλέ ώς τη Μασαλία και το Μονπελιέ και από το Μπορντό και τη Μπαγιόν ώς τη Γκρενόμπλ και τη Μπεζανσόν, οι συλλογικότητες των Χωρίς Χαρτιά μαζί με χιλιάδες αντιρατσιστές και αντιρατσίστριες, κάτω από το συντονισμό της Πορείας Αλληλεγγύης ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο την καμπάνια “Αντιρατσισμός και Αλληλεγγύη”.

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές και στο Παρίσι παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να διαλύσει τη συγκέντρωση αλλάζοντας το σημείο αναχώρησης της και την πορεία που θα ακολουθούσε η διαδήλωση μόλις λίγες μέρες πριν με την πρόφαση “ύπαρξης τρομοκρατικού κινδύνου” και προχωρόντας σε συλλήψεις διαδηλωτών που έφταναν τις προηγούμενες μέρες από γειτονικές πόλεις.  

Χορεύοντας και φωνάζοντας “Αλληλεγγύη με όλους τους Χωρίς Χαρτιά”, “Νομιμοποιήστε τους μετανάστες και όχι τους αστυνομικούς”, “Όχι στις απελάσεις, ναι στην Αλληλεγγύη”, με τύμπανα, μουσικά όργανα και -μετά τη δύση του ήλιου- με αναμμένους πυρσούς στα χέρια, ο κόσμος δεν ξέχασε να τιμήσει τα θύματα της αστυνομικής βίας και της ρατσιστικής συνοριακής πολιτικής της κυβέρνησης Μακρόν μέσα από τα συνθήματα αλλά και κρατώντας ενός λεπτού σιγή.  

“Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εμείς είμαστε αυτοί που κάναμε όλη τη δουλειά, που καθαρίζαμε τα νοσοκομεία και τους δρόμους. Τώρα μας ξεχνάνε και μας διώχνουν”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σίμπι Αχαμάντα, μέλος των Χωρίς Χαρτιά του Μοντρέιγ. 

“Η σημασία των σημερινών διαδηλώσεων είναι πολύ μεγάλη”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Ντενί Γκοντάρ από το συντονιστικό της Πορείας Αλληλεγγύης. “Οι φασίστες, η άκρα δεξιά και τα ΜΜΕ προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν ένα κλίμα ρατσισμού ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες. Απέναντι σε αυτό η Αριστερά δεν μπορεί να μένει μουδιασμένη και να περιμένει τις επόμενες εκλογές. Αυτό που είδαμε σήμερα είναι και η καλύτερη απάντηση απέναντι στην άνοδο του φασίστα Ζεμούρ και την Λεπέν, αλλά και ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης Μακρόν που τους θρέφει. Η νομιμοποίηση 334 μεταναστών από την κυβέρνηση είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των εκατοντάδων χιλιάδων που υπάρχουν στη χώρα και τους εκμεταλλεύονται τα αφεντικά. Θα χρειαστεί όμως να δώσουμε και συνέχεια. Απέναντι στον ρατσιστικό τους ζόφο έχουμε να προτάξουμε την ομορφιά και τη δύναμη των κινητοποιήσεων στους δρόμους, τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς. Θα πρέπει να συναντηθούμε και με το διεθνές κίνημα στις 19 Μάρτη”.