Ο αγώνας των εφημεριδοπωλών

Από τη Δευτέρα 4 Ιούλη οι κινητοποιήσεις των εφημεριδοπωλών ξεκίνησαν με περιφρουρήσεις στα μεγάλα πρακτορεία διανομής Τύπου, με αποτέλεσμα οι εφημερίδες να μην κυκλοφορούν για μία σχεδόν εβδομάδα στα περίπτερα.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) είχε το θράσος να μιλά για εκβιασμούς που δήθεν επέβαλαν οι εφημεριδοπώλες, που “εμπόδισαν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη διακίνηση του Τύπου”. Φυσικά την ίδια κατηγορία ισχυρίστηκε και το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τους 6 εφημεριδοπώλες που συνελήφθησαν στη διάρκεια της περιφρούρησης των μεγάλων πρακτορείων διανομής την περασμένη εβδομάδα.

“Τα δύο μεγάλα Πρακτορεία η Ευρώπη του Μπόμπολα και το Αργος του Ψυχάρη με πρόσχημα την απελευθέρωση του επαγγέλματος από την 1η Ιούλη, προχώρησαν στην κατάργηση της σύμβασης με τους εφημεριδοπώλες”, μας είπε ένας απεργός εφημεριδοπώλης. “Μας πρότειναν να υπογράψουμε τετράμηνη σύμβαση με μείωση του ποσοστού κέρδους του εφημεριδοπώλη από 4% έως 10%. Δεν το δεχτήκαμε και μας απείλησαν ότι θα βγάλουν δικά τους φορτηγά να κάνουν τη διανομή στα περίπτερα. Την πρώτη μέρα καταλάβαμε περιμετρικά το πρακτορείο Αργος στο Κορωπί. Οι μεγαλοεκδότες έστειλαν τα ΜΑΤ για να μας σταματήσουν. Έγιναν συλλήψεις, μηνύσεις, πήγαν κάποιους από μας στο αυτόφωρο και οι κινητοποιήσεις σταμάτησαν. Αλλά και πάλι είχαμε τη συμπαράσταση των περιπτεράδων οι οποίοι αρνούνταν να παραλάβουν εφημερίδες κατευθείαν από τα πρακτορεία.

Την Πέμπτη έγινε συνάντηση της Ένωσης με τους εργοδότες. Οι συνδικαλιστές μας δυστυχώς μας ξεπούλησαν, γιατί υποχώρησαν στις πιέσεις του Μπόμπολα και του Ψυχάρη. Μας μάζεψαν στο πρακτορείο της Ιεράς Οδού και μας ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν να υπογραφεί σύμβαση με μείωση μόνο 1,5% και είπαμε εντάξει καλά είναι. Την άλλη μέρα πάμε στη δουλειά και μαθαίνουμε ότι η συμφωνία λέει ότι για τέσσερις μήνες το ποσοστό μας θα μειωθεί 3% και το χειρότερο δεν θα δουλεύουμε πια με συλλογική σύμβαση αλλά με ατομική. Από τότε οι συνδικαλιστές είναι εξαφανισμένοι, κρύβονται γιατί ο κόσμος είναι εξοργισμένος. Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί ότι τέσσερις μέρες κάναμε τσάμπα αγώνα όταν μάλιστα καταφέραμε να γονατίσουμε τα μεγάλα αφεντικά στον Τύπο. Πρέπει να ξαναβγούμε στον αγώνα”.

Ο αγώνας των εφημεριδοπωλών είναι αγώνας που αφορά όλο τον κλάδο. Οι βαρόνοι των ΜΜΕ με τη στήριξη της κυβέρνησης σχεδιάζουν ακόμη περισσότερες επιθέσεις σε βάρος όλων των εργαζόμενων στο χώρο των ΜΜΕ. Αυτό που επιδιώκουν είναι να ξεζουμίσουν όλους τους εργαζόμενους είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε υπάλληλοι, είτε διανομείς, αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν με εξευτελιστικούς μισθούς και εργασιακές σχέσεις λάστιχο και υπό την απειλή της απόλυσης. Η απάντηση χρειάζεται να είναι κοινή απεργία διαρκείας όλων των σωματείων και των ενώσεων στον Τύπο για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις για όλους.