ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ-ΟΧΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΗ ΓΑΖΑ: Κάτω τα χέρια από το Στόλο Ελευθερίας

Η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου των πλοίων με τα εφόδια για την αποκλεισμένη Γάζα είναι μια προκλητική ενέργεια ενάντια στους ακτιβιστές της αποστολής και το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή αντίσταση. Ταυτόχρονα, είναι ακόμα μία κίνηση που ενισχύει την συνεργασία με το κράτος-τρομοκράτη. Είναι συνέχεια της συμφωνίας για τις ΑΟΖ (τις ζώνες ελέγχου), τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, την περαιτέρω διπλωματική συνεργασία. Ο Κ. Παπούλιας ξεκίνησε τριήμερη επίσκεψη από την Κυριακή 10 Ιούλη κατά την οποία θα συναντήσει ανάμεσα σε άλλους  και τους εγκληματίες, Νετανιάχου και Λίμπερμαν.

Όλα αυτά την ώρα που το Ισραήλ είναι πιο απομονωμένο από ποτέ καθώς οι αραβικές επαναστάσεις από την Τυνησία μέχρι την Αίγυπτο έχουν δώσει μεγαλύτερη ώθηση στα κινήματα της Μέσης Ανατολής που παλεύουν για να ρίξουν τα καταπιεστικά καθεστώτα, όπως του Άσαντ στη Συρία.

Η ξετσίπωτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης δίνεται απλόχερα στους δολοφόνους, ενώ μόλις πρόσφατα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την αιματοβαμμένη πειρατική επίθεση των κομάντος του Ισραήλ στο Στόλο της Ελευθερίας 1 κατά την οποία βρήκαν το θάνατο 9 αγωνιστές από την Τουρκία που επέβαιναν στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Άλλωστε, ο Νετανιάχου βγήκε δημόσια να ευχαριστήσει τον Παπανδρέου για τη «συμβολή» στο μπλοκάρισμα του Στόλου στα διάφορα ελληνικά λιμάνια.

Συνεχείς παρενοχλήσεις

Όπως μαρτυρούν οι ακτιβιστές, το Λιμενικό και η Αστυνομία τους έχει κάνει το βίο αβίωτο καθώς συνεχώς παρενοχλούν τα πληρώματα. Σε τριάντα μέρες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν τρεις ακτιβιστές που προσπάθησαν να μπουν με τα κανό τους μπροστά στο πλοίο του Λιμενικού στον Άγιο Νικόλαο για να υπερασπιστούν το καναδέζικο πλοίο, «Tahrir». Ευτυχώς, δεν συνέβη το ίδιο με τον Αμερικάνο πλοίαρχο του «Αudacity of Hope», ο οποίος αθωώθηκε παρά την παραπομπή του στο Δικαστήριο.

Το ισπανικό πλοίο «Guernica» παραμένει αγκυροβολημένο στο Κολυμπάρι Χανίων καθώς είναι παγιδευμένο από τις δυνάμεις του Λιμενικού. Δέκα από τους ακτιβιστές του ταξίδεψαν στην Αθήνα, έχουν πραγματοποιήσει κατάληψη στην ισπανική πρεσβεία στην οδό Αρεοπαγίτου όπου έχουν αναρτήσει πανό υπέρ της Παλαιστίνης και απαιτούν να τους δοθεί η άδεια να αποπλεύσουν για τη Γάζα. Τη Δευτέρα 11 Ιούλη ξεκίνησαν απεργία πείνας για να στηρίξουν ακόμα πιο δυναμικά το αίτημα τους.

Το πλοίο «Juliano» έχει «κολλήσει» στο λιμάνι του Ηρακλείου αφού υπήρξε ξαφνική απαίτηση από τη Σιέρα Λεόνε να αφαιρεθεί η σημαία της από το πλοίο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του Τύπου, την απαίτηση του Ισραήλ στην κυβέρνηση της αφρικάνικης χώρας μετέφερε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών, Αβ. Λίμπερμαν. Όπως αναφέρει το TVXS «αυτό που προκαλεί εντύπωση, σύμφωνα με τα μέλη του πληρώματος, είναι ότι υπάρχει εδώ και τρεις μέρες στα χέρια τους ένα παρόμοιο κείμενο στο οποίο όμως λείπει η τελευταία παράγραφος που κάνει νύξη για την ακύρωση της σημαίας. Να σημειωθεί ότι τα δύο αυτά έγγραφα έχουν ίδια ημερομηνία έκδοσης και ίδια υπογραφή».

Το γαλλικό πλοίο Αl Karama/Dignite έχει παγιδευτεί στο λιμάνι της Σητείας. Ξεκίνησε από την Κορσική στις 20 Ιούνη, πέρασε από την Πάτρα καταφέρνοντας να αποφύγει τις δολιοφθορές, συνέχισε στα διεθνή ύδατα όπου έμεινε τρεις μέρες και κατέληξε στην Κρήτη για ανεφοδιασμό το βράδυ της 6ης Ιούλη. Από τότε κρατείται παράνομα από το Λιμενικό με διάφορες προφάσεις, όπως την…μη έγκαιρη κατάθεση φόρου ποσού 30 ευρώ. Στο πλοίο επιβαίνουν ανάμεσα σε άλλους ο Ολιβιέ Μπεσανσενό, μέλος της διοίκησης του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος και υποψήφιος το 2007 στις προεδρικές εκλογές, η γαλλίδα ευρωβουλευτής, Νικόλ Κιλ-Νίλσεν από το κόμμα των Ευρωπαίων Οικολόγων Πράσινων, η γιατρός και εκπρόσωπος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κολεκτίβας 14 για την Υποστήριξη στον Παλαιστινιακό λαό, Ζακλίν Λεκόρ, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Λιμπερασιόν, Καντάν Ζιράρ, η πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αλληλέγγυοι, Ανίκ Κουπέ, καθώς και ο Τυνήσιος πολιτικός επιστήμονας και αγωνιστής, Ομέγια Ναουφέλ Σεντίκ. Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες πήρε άδεια πλεύσης προς τη Ρόδο. Δεν έχει ξεκινήσει λόγω καιρού και προβλήματος υγείας του πλοιάρχου.

Ανθρωπιστική βοήθεια

«Τεχνική» απαγόρευση υπάρχει και για το ελληνικό επιβατηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος». Οι 3 χιλιάδες τόνοι τσιμέντου που επρόκειτο να φορτωθούν στο πλοίο και να μεταφερθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, για το οποίο είχε πληρώσει η σουηδική πρωτοβουλία, δε θα φορτωθούν λόγω άρνησης της εταιρείας Interbulk Trading που είχε αναλάβει τη διαδικασία.

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Ένα καράβι για τη Γάζα: «Η εν λόγω εταιρεία επικαλείται πολιτικούς λόγους, καθώς και την ανάγκη για προστασία "εθνικών συμφερόντων" για να δικαιολογήσει την απόφαση της αυτή. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στον ισραηλινό αποκλεισμό της λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, τον κίνδυνο σε ανθρώπινες ζωές που ενδεχομένως συνεπάγεται το σπάσιμο του αποκλεισμού, καθώς και την αποστολή του Μπαν Κι Μουν για αποτροπή της πραγματοποίησης της αποστολής του στόλου».

Ο Γιώργος Κ., μέλος του Συλλόγου Ιντιφάντα και επιβαίνων στο πλοίο «Juliano» μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για τις εξελίξεις και το ποια χρειάζεται να είναι η απάντηση του κινήματος στην Ελλάδα. «Όσον αφορά την κυβέρνηση, έχει ταχτεί ξεκάθαρα με την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και ενάντια στον Στόλο της Ελευθερίας που θέλει να σπάσει τον αποκλεισμό. Δεν ξέρω αν και νομικά είναι έγκυρο αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Στην ουσία μεταφέρει τον αποκλεισμό της Γάζας σε ελληνικό έδαφος, στα λιμάνια. Το κίνημα αλληλεγγύης βρίσκεται στο πλευρό της Λωρίδας της Γάζας που είναι το προπύργιο της παλαιστινιακής αντίστασης, ενώ τον αποκλεισμό τον βιώνουν χιλιάδες παιδιά τα οποία αποτελούν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εκεί. Το κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να σπάσει τον αποκλεισμό και να ανατρέψει την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση στην ουσία δέχεται εντολές από το Ισραήλ. Είναι ο στενότερος σύμμαχός του. Την ώρα που συλλαμβάνονται ακτιβιστές στα αεροδρόμια του Ισραήλ και μένουν αποκλεισμένα τα πλοία, συνεχίζονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ελληνικών και των ισραηλινών δυνάμεων».

Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο στηρίζει το Στόλο της Ελευθερίας, έχει δηλώσει συμμετοχή στην νέα αποστολή όπως και στην περσινή προσπάθεια και στην ανακοίνωση της τονίζει: «Δεν θα τους αφήσουμε! Ο κόσμος στην Ελλάδα στέκεται πλειοψηφικά στο πλευρό των Παλαιστίνιων ενάντια στην κυβέρνηση του Μνημονίου, ενάντια στη συνεργασία με τους ιμπεριαλιστές και τους σιωνιστές δολοφόνους. Χιλιάδες υπογραφές, ψηφίσματα εργατικών κέντρων, συνδικάτων, λαϊκών συνελεύσεων, οικονομική ενίσχυση από κουπόνια χέρι-χέρι, στηρίζουν την καμπάνια για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας. Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, ο κόσμος που βγαίνει στις πλατείες, οι ακτιβιστές του αντιπολεμικού κινήματος, όλοι μαζί, μπορούμε να τους σταματήσουμε! Απαιτούμε: Άρση της απαγόρευσης του απόπλου για το Στόλο της Ελευθερίας – Να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας, Λευτεριά στην Παλαιστίνη, Διακοπή κάθε σχέσης με το Ισραήλ – να κλείσει η Πρεσβεία των σιωνιστών».

• Μήνυμα συμπαράστασης στο Στόλο της Ελευθερίας έχει στείλει και το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) που απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει την παρεμπόδιση των πλοίων.

Διαβάστε επίσης

Ποιός φταίει για την τραγωδία στην Κύπρο;