Ποιός φταίει για την τραγωδία στην Κύπρo;

Οι εκατοντάδες τόνοι πυρομαχικών, που λιάζονταν δύο χρόνια μέσα στα 98 κοντέινερ στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης μέχρι να σκάσουν και να βομβαρδίσουν σε μια ακτίνα 6 χιλιομέτρων σπέρνοντας το θάνατο και την καταστροφή, δεν είχαν καμιά δουλειά στην Κύπρο.

Τα Wikileaks είναι αποκαλυπτικά για τις πιέσεις που ασκήθηκαν, το Γενάρη του 2009, ώρα την ώρα και μέρα τη μέρα, εκ μέρους της αμερικάνικης πρεσβείας προκειμένου η Κύπρος να κατάσχει το φορτίο με πυρομαχικά που κατευθύνονταν με ρώσικο πλοίο κυπριακής σημαίας από το Ιράν στη Συρία.

Η κυπριακή κυβέρνηση προσπέρασε την πρόταση της Ρωσίας να πάει το πλοίο στο Λίβανο, προσπέρασε τις παραδοσιακά «καλές» σχέσεις της με τη Συρία, προκειμένου να εισπράξει το «ευχαριστώ» της Επιτροπής του ΟΗΕ για το εμπάργκο στο Ιράν «για την υπεύθυνη απόφασή της να κατάσχει το εμπόρευμα» - που σημειωτέον, ήταν συμβατικά πυρομαχικά, ίδια με τα νατοϊκά που καθημερινά πάνε και έρχονται στη Μεσόγειο.  Όμως για την Κυπριακή κυβέρνηση, έχει περισσότερη σημασία να παίζει το ρόλο του μόνιμου συνεργάτη των νατοϊκών σε όλες τις επιχειρήσεις.

Εδώ και τέσσερα χρόνια στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης διεξάγεται κάθε χρόνο η πολυεθνική άσκηση «Αργοναύτης». Στην φετινή του ομιλία στο Μαρί, για τον «Αργοναύτη 2011» μόλις στις 3 Ιούνη, ο παραιτηθείς υπουργός Αμυνας της Κύπρου Παπακώστας τόνιζε ότι  «οι εξεγέρσεις στις χώρες της Βορείου Αφρικής και του Αραβικού κόσμου, καθώς και η εσωτερική αστάθεια και αποδιοργάνωση που παρατηρείται σε διάφορα κράτη, επηρεάζει την παγκόσμια ασφάλεια και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη σύγχρονων μορφών του οργανωμένου εγκλήματος». Στην αντίστοιχη περσινή είχε τονίσει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία συνεισέφερε και συνεχίζει να συνεισφέρει τις υποδομές της όπως λιμάνια, αεροδρόμια και εγκαταστάσεις, σε όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ». Οπως λέμε Σούδα, δηλαδή…

Στην σταθερή προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου να παίζουν το ρόλο του μαντρόσκυλου των ΗΠΑ προστίθενται οι νέες στρατηγικές συμμαχίες τους με το Ισραήλ. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα νέο άξονα που να μπορεί να ελέγχει, σε αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ, γεωπολιτικά και στρατιωτικά ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Γι’ αυτό - πέρσι η Κύπρος, φέτος η Ελλάδα - εμποδίζουν με κάθε μέσο τους στόλους αλληλεγγύης να φύγουν για τη Γάζα. Γι’ αυτό κάθε λίγους μήνες γίνονται κοινές ελληνοϊσραηλινές ασκήσεις. Γι’ αυτό η Μοσάντ σε συνεργασία με τις ντόπιες μυστικές υπηρεσίες αλωνίζει σε Κύπρο και Ελλάδα.

Αυτήν την ωρολογιακή βόμβα πάνω στην οποία μας τοποθετούν οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, ποιος θα την αφοπλίσει;