ΓΕΝΙΚΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Ηταν από τις μεγαλύτερες συνελεύσεις που έχουν γίνει ποτέ στο νοσοκομείο, παραδέχονταν όλοι όσοι την παρακολούθησαν. “Ειδικά για καλοκαίρι με μεγάλο μέρος του προσωπικού σε άδεια”, όπως έλεγαν, το γεγονός ότι στο δώμα του νοσοκομείου δεν έπεφτε καρφίτσα ενώ πολλοί ήταν όρθιοι ως την εξώπορτα, ήταν το πρώτο πράγμα που καθόρισε το κλίμα. Η οργή για τα σχέδια Λοβέρδου ήταν το δεύτερο. Ολες οι τοποθετήσεις αναδείκνυαν το πώς αυτά οδηγούν στη διάλυση της δημόσιας υγείας.

Την διαφορά, όμως, την έκαναν οι προτάσεις δράσης για να ανατραπεί η επίθεση. “Να βγει επιτροπή αγώνα από τη συνέλευση, να προχωρήσουμε σε ανοιχτή συγκέντρωση την επόμενη Πέμπτη στο σταθμό του ΗΣΑΠ, να φτιάξουμε πανό, αφίσες, περίπτερο στη γειτονιά”, είπε από την αρχή ένας γιατρός. “Επιτροπή αγώνα για κινητοποιήσεις εδώ και τώρα, συντονιστικό συνελεύσεων των εργαζόμενων των υπό συγχώνευση νοσοκομείων, άρνηση από αύριο να παίρνουμε από τον κόσμο το 5ευρω, κατάληψη του νοσοκομείου από Σεπτέμβρη για να το αυτοδιαχειριστούμε γιατροί και νοσηλευτές” ήταν οι προτάσεις ενός ειδικευόμενου.

Επιτροπή αγώνα

“Να γίνει επιτροπή αγώνα να μπουν κι άλλοι συνάδελφοι μέσα γιατί μόνο του το σωματείο δεν μπορεί, να βγει συγκεκριμένο πρόγραμμα από την επιτροπή, με καθημερινό, αν είναι δυνατόν, τραπεζάκι στην είσοδο του νοσοκομείου όπου θα μαζεύονται υπογραφές ενάντια στο κλείσιμο”, πρότεινε εργαζόμενη από την τροφοδοσία. “Να το κλείσουμε μια βδομάδα το νοσοκομείο, να δει όλος ο κόσμος τη σημασία του στην περιοχή”, πρότεινε μια γιατρός,  “Αν είμαστε ειλικρινής σήμερα, με όσα λέμε, τότε το νοσοκομείο θα το κρατήσουμε”, είπε μια καθαρίστρια.

Στο τέλος φτιάχτηκε η επιτροπή αγώνα και γράφτηκε το ψήφισμα της συνέλευσης που αναφέρει: “Μέσα στον καταιγισμό των άγριων μέτρων που επιβάλλονται δρομολογείται και το κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων. Η γενική συνέλευση των εργαζομένων του Νοσοκομείου στις 7/7/2011 αποφάσισε τα παρακάτω: Διαφωνούμε με τις ανακοινώσεις και τις αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο Υγείας για το Νοσοκομείο μας. Απαιτούμε την ανάπτυξη του Νοσοκομείου χωρίς κατάργηση καμιάς κλίνης και κανενός τμήματος. Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων εξυπηρετεί ανάγκες μεγάλου τμήματος πληθυσμού κατά την τακτική λειτουργία του και κατά τις εφημερίες. Κατόπιν αυτών καλούμε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και τους κατοίκους της περιοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 14/7/2011 ώρα 19:00  στο σταθμό του ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια (Αγία Βαρβάρα)”.

Η μαζικότητα και οι αποφάσεις της συνέλευσης στο ΓΝ Πατησίων δείχνουν την αποφασιστικότητα των εργαζόμενων να παλέψουν τις επιθέσεις με μαχητικό τρόπο, με οργάνωση από τα κάτω. Το παράδειγμά τους μπορούν να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε κάθε νοσοκομείο.