Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Στοχοποίηση ερευνητών στο camp του Ελαιώνα

27/8, Ελαιώνας. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ

Τον προπηλακισμό τους από τους σεκιουριτάδες της δομής προσφύγων του Ελαιώνα καταγγέλουν καθηγητές πανεπιστημίου και κοινωνικοί ερευνητές που επισκέφτηκαν την περιοχή στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου το Σάββατο 27/8.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία των συμμετεχόντων επιστημόνων που δημοσίευσε η ΚΕΕΡΦΑ, είχαν μεταβεί στην περιοχή και σε απόσταση λίγων μέτρων από την πύλη, όταν άντρας της φύλαξης της δομής του Ελαιώνα άρχισε τους προπηλακισμούς, τις απειλές και την βιντεοσκόπηση με το κινητό του: 

«Ενώ η ομάδα των καθηγητών πανεπιστημίου και των ερευνητών από διάφορες χώρες της Ευρώπης βρίσκονταν έξω από το καμπ Ελαιώνα, τουλάχιστον πέντε μέτρα από την είσοδο της δομής, οι άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος τους. Ένας εξ αυτών άρχισε να φωτογραφίζει παρανόμως τους συμμετέχοντες αναφέροντας αρχικώς ότι “έχουμε τον τρόπο να σας ταυτοποιήσουμε”. Όταν ο συντονιστής της δράσης ανέφερε στην υπηρεσία ασφαλείας ότι πρόκειται για ακαδημαϊκή δράση, ότι οι συμμετέχοντες είναι καθηγητές πανεπιστημίου που ενδιαφέρονται να μάθουν την ιστορία της δομής και ότι είναι παράνομο να φωτογραφίζει τους συμμετέχοντες, όταν αυτοί μάλιστα δεν βρίσκονται ούτε καν στην είσοδο της δομής αλλά παραπλεύρως του καμπ, εκείνος συνέχισε να απειλεί την ομάδα και να αναφέρει ότι “εγώ θα στείλω τις φωτογραφίες εκεί που πρέπει και θα σας τακτοποιήσουμε”» τονίζουν οι καταγγέλοντες πανεπιστημιακοί.

Το συμβάν δεν είναι τυχαίο, σημειώνει η ΚΕΕΡΦΑ: «Είναι μέρος της αντιμετώπισης του παραμηχανισμού του Μηταράκη που πρόσφατα προκάλεσε την έφοδο των ΜΑΤ μέσα στη δομή για να κατασταλεί με τη βία και τα χημικά η διαμαρτυρία των προσφυγισσών και των προσφύγων που δεν θέλουν να εκτοπιστούν έξω από τη πόλη και τα παιδιά τους να απομακρυνθούν από τα σχολεία στα οποία φοιτούν. Είναι μια άθλια πολιτική την οποία στηρίζει με υπερβάλλοντα ρατσιστικό ζήλο και ο Δήμαρχος Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος έφτασε να δηλώνει πρόσφατα ότι στις κινητοποιήσεις για τους ελεύθερους χώρους συμμετέχουν μερικές δεκάδες που δεν είναι καν Έλληνες… Οι πανεπιστημιακοί και οι κοινωνικοί ερευνητές πήραν από πρώτο χέρι υλικό και τεκμηρίωση για την ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της δημοτικής αρχής. Ας μην αναμένουν δείγμα αβροφροσύνης από ένα υπουργείο που ετοιμάζεται να κλιμακώσει τους εκβιασμούς και τις απειλές σε βάρος των προσφύγων για να υποκύψουν και να μπουν στα πούλμαν της εκκένωσης κάπου στις 4πμ στα σκοτάδια. Γιατί ως γνωστό μόνο στα σκοτάδια επιβιώνει ο ρατσισμός. Όσο η κυβέρνηση των υποκλοπών μένει στη θέση της τόσο η τρομοκρατία, ο ρατσισμός και η χυδαιότητα δεν έχουν τέλος».