Εργατικό κίνημα
ΔΕΘ 2022: Η καρδιά της τάξης μας χτυπάει στη Θεσσαλονίκη

Σεπτέμβρης 2021, Διαδήλωση στην ΔΕΘ. Φωτό: Αρχείο ΕΑ

Στις 9 και 10 Σεπτέμβρη η καρδιά της εργατικής τάξης που παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις επιθέσεις της θα χτυπά στη Θεσσαλονίκη, στις διαδηλώσεις για τη ΔΕΘ. Το αγωνιστικό διήμερο ανοίγει την Παρασκευή 9/9 η πανυγειονομική απεργιακή διαδήλωση των εργατών/τριών της Υγείας, στις 8.30πμ, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Και συνεχίζεται το Σάββατο 10/9 με το πανεργατικό συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 6μμ, στο Άγαλμα Βενιζέλου με πορεία στην Έκθεση (προσυγκέντρωση Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης 5.30μμ, Εγνατία και Αγίας Σοφίας).

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων έχουν ξεκινήσει την οργάνωση του αγωνιστικού διημέρου εδώ και βδομάδες. Ήδη από τα τέλη Ιούλη κυκλοφόρησαν προκήρυξη και αφίσα που έφτασαν σε μια σειρά εργατικούς χώρους και γειτονιές, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στα λεωφορεία που ναυλώνουν από την Αθήνα για τη ΔΕΘ. Τώρα, στην τελική ευθεία για τις διαδηλώσεις, προχωρούν σε δυο συσκέψεις με σωματεία, συνδικαλιστές/ίστριες, εργαζόμενους/ες για την επιτυχία τους.

Η πρώτη σύσκεψη θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. «Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πανεργατικής κινητοποίησης στη ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκη μπαίνει μπροστά καλώντας σε σύσκεψη που θα συμβάλει στον ξεσηκωμό της πόλης», μας είπε ο Νίκος Χατζάρας, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζόμενων δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης. «Το αγωνιστικό κλίμα που υπήρχε σε όλη τη χώρα και μέσα στο καλοκαίρι, το είδαμε και εδώ στη Θεσσαλονίκη. Από τις στάσεις εργασίας των εργαζόμενων του ΟΑΣΘ για Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις μέχρι τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας των εργατών στη Μαλαματίνα ενάντια στις απολύσεις και όλες τις επιθέσεις της εργοδοσίας, ο Αύγουστος μόνο “νεκρός” μήνας δεν ήταν. Η πανεργατική διαδήλωση στη ΔΕΘ έχει τώρα τη δυνατότητα να ενώσει όλα αυτά τα κομμάτια και όλη την εργατική τάξη.

Μαζική απάντηση 

Απευθύνουμε λοιπόν ανοιχτή πρόσκληση σε σωματεία, συνδικαλιστές/ίστριες, εργαζόμενους/ες από κάθε χώρο και κλάδο να βρεθούμε μαζί. Με πρώτο στόχο να δώσουμε μια πολύ μαζική και δυναμική απάντηση στις ψεύτικες υποσχέσεις σε μας και στα δώρα στα αφεντικά που θα έρθει να μοιράσει ο Μητσοτάκης στην Έκθεση. Και δεύτερο να συντονιστούμε για τη συνέχεια των αγώνων μετά τη ΔΕΘ, καθώς αναμένουμε ένα πολύ θερμό φθινόπωρο με κέντρο τη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, αλλά και την κόντρα με το νόμο Χατζηδάκη, ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στην προσπάθεια να εφαρμοστούν ξανά ατομικές συμβάσεις, για την υπεράσπιση όλων των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Οι περισσότεροι χώροι έχουν άλλωστε πάρει ήδη αποφάσεις συμμετοχής στη ΔΕΘ: οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ από τη μαζική γενική τους συνέλευση στα τέλη Ιούλη, οι απεργοί στη Μαλαματίνα μέσα από τις συνελεύσεις και τις απεργίες των τελευταίων ημερών. Εμείς στο δήμο έχουμε ΔΣ την Πέμπτη για να το αποφασίσουμε, αλλά η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει εδώ και δυο βδομάδες κυκλοφορήσει υλικό, προκήρυξη και αφίσα, με κεντρικό το ζήτημα των αυξήσεων, οπότε η κατεύθυνση υπάρχει. Πάμε για ένα πολύ δυνατό συλλαλητήριο στις 10/9 και σίγουρα η απεργιακή διαδήλωση των νοσοκομείων την προηγούμενη ημέρα θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση. Στο μεταξύ αναμένουμε και τις αποφάσεις των εργαζόμενων στη Μαλαματίνα για το αν θα συνεχίσουν την απεργία τους, αλλά και αποφάσεις άλλων σωματείων και ομοσπονδιών».

Η δεύτερη σύσκεψη θα γίνει την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη στις 6.30μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Όπως αναφέρει το κάλεσμα του Συντονισμού: «Ο Σεπτέμβρης μπαίνει χωρίς ουσιαστικά να έχουν σταματήσει ούτε λεπτό μέσα στο καλοκαίρι οι μάχες. Δεν είναι μονάχα η Μαλαματίνα που απεργεί όλον τον Αύγουστο. Μία σειρά χώροι βρίσκονται σε αγώνες δικεδικώντας κατα κύριο λόγο αυξήσεις ενάντια στο κύμα ακρίβειας που τσακίζει το εργατικό εισόδημα. Η μάχη για αυξήσεις που ξεκίνησε τον Μάη με την απεργία στην COSCO και κέρδισε Συλλογική Σύμβαση, πλέον απλώνται σε όλους τους χώρους τόσο του Ιδιωτικού όσο και του Δημόσιου τομέα. 

Θα είναι η σημαντικότερη μάχη τους επόμενους μήνες, να μην αφήσουμε την κυβέρνηση και τα αφεντικά να φορτώσουν στις πλάτες των εργατών αυτό το νέο βάθεμα της κρίσης που έρχεται με την μορφή της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Το Συλλαλητηριο στην ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη πρέπει να μας βρει όλους και όλες να διαδηλώνουμε στην Θεσσαλονίκη, ενώ την προηγούμενη μέρα στις 9 Σεπτέμβρη, έχουν πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων. Με τη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο την Τρίτη 6 Σεπτέμβρη, οργανώνουμε την συμμετοχή μας στην ΔΕΘ αλλα και συζητάμε για την συνέχεια των αγώνων που πρέπει να δώσουμε».

Η συνέχεια της μάχης ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη ανοίξει σε όλα τα συνδικάτα και χώρους. Οι κλάδοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις με απεργίες και διαδηλώσεις γίνονται το παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Αυτό μεγαλώνει την πίεση στις συνδικαλιστικές ηγεσίες να ανταποκριθούν. Στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που έγινε τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, μαζί με τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, η συζήτηση για τη μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πλήττει και θα πλήξει ακόμα περισσότερο την εργατική τάξη το επόμενο διάστημα, ήταν κεντρική.

Με εξαίρεση την κυβερνητική ΔΑΚΕ που στηρίζει τις επιλογές Μητσοτάκη, όλες οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις ήταν αναγκασμένες να μιλήσουν για αυτό το μέτωπο αλλά και όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης. Μόνο οι Παρεμβάσεις όμως, κατέθεσαν συγκεκριμένη αγωνιστική πρόταση που καλούσε σε πανεργατική προειδοποιητική απεργία στις αρχές Οκτώβρη με προοπτική κλιμάκωσης. Η πλειοψηφία του οργάνου κατέληξε να μεταθέσει μια τέτοια απόφαση για το επόμενο ΓΣ, μιλώντας για περιφερειακές συσκέψεις, μαζέματα, συνελεύσεις κλπ που στο μεταξύ θα αφουγκραστούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για απεργία.

Απέναντι σε αυτούς τους δισταγμούς, η βάση των εργαζόμενων σε όλους τους χώρους του Δημόσιου και του Ιδιωτικού Τομέα χρειάζεται να δώσει ηχηρή απάντηση. Η μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις στη ΔΕΘ είναι το πρώτο βήμα για να σταλεί δυνατό μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα.


Δηλώστε συμμετοχή στα πούλμαν για τη ΔΕΘ

• Για το πανυγειονομικό συλλαλητήριο στις 9 Σεπτέμβρη, αναχώρηση την Πέμπτη 8/9, στις 11πμ, από τον Άγιο Σάββα (τηλ. επικοινωνίας 6945677808)

• Για το πανεργατικό συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη, αναχώρηση την ίδια μέρα στις 8πμ από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44 (τηλ. επικοινωνίας 6944058157 και 6942894311)