ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Από τους γάμους στις κηδείες;

Ο "γάμος της χρονιάς" ανάμεσα στην Eurobank και την Alpha Bank -που θα συνάρπαζε το επενδυτικό κοινό και θα έφερνε, χάρη στον Εμίρη του Κατάρ και τα δισεκατομμύριά του, ανάσα στην ελληνική οικονομία- ξέφτισε και ξεθώριασε: τώρα όλοι ξέρουν ότι δεν ήταν παρά μια απελπισμένη προσπάθεια του Λάτση, του αφεντικού της Eurobank, να σώσει την χρεοκοπημένη του τράπεζα. Όσο για την Πειραιώς του Μιχάλη Σάλλα, είναι ήδη διασωληνωμένη στην εντατική της Τράπεζας της Ελλάδας: χωρίς τα έκτακτα κονδύλια των μηχανισμών της θα είχε ήδη στερέψει από μετρητά.

Η απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανάγκασε την κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα να καταθέσει, κυριολεκτικά στα μουλωχτά, ένα νομοσχέδιο την ίδια μέρα που ο Βενιζέλος "τσακώθηκε" με την Τρόικα. Δίνει στην Τράπεζα της Ελλάδας το δικαίωμα όχι μόνο να αναγκάσει τη διοίκηση μιας προβληματικής εμπορικής τράπεζας να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο αλλά και να αναθέσει την διοίκηση σε έναν ειδικό "επίτροπο" ή ακόμα και να την οδηγήσει στην εκκαθάριση εν λειτουργία -μεταβιβάζοντας τα περιουσιακά της στοιχεία σε μια νέα "ενδιάμεση", προσωρινή "τράπεζα-γέφυρα".

Άρρωστο

Τον Ιούλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε τα αποτελέσμα του νέου, δεύτερου "τεστ αντοχής" που έκανε στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Από τις 91 τράπεζες που έλεγξε, η πλειοψηφία βγήκε λάδι -ανάμεσά τους και οι 7 από τις 9 ελληνικές τράπεζες. Αλλά κανένας δεν πείστηκε: στα τέλη Αυγούστου η Κριστίν Λαγκάρντ, το αφεντικό του ΔΝΤ, αμφισβήτησε δημόσια το αποτέλεσμα δηλώνοντας ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι βαθιά άρρωστο -τόσο όσο και το αμερικανικό το 2008- και χρειάζεται άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση.

Το ελληνικό δημόσιο έχει ενισχύσει ήδη με δεκάδες δισεκατομμύρια τις ελληνικές τράπεζες: και δεν μιλάμε μόνο για τα 28 δις του Καραμανλή ή τις εγγυήσεις των προγραμμάτων διάσωσης που ακολούθησαν. Στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν σχεδόν όλες φανταστικές αυξήσεις στην κερδοφορία τους! Ναι, καλά διαβάσατε! Αυτές οι ελληνικές τράπεζες που τρέχουν και εκλιπαρούν για μετρητά τον Τρισέ και τους Εμίρηδες.

Πού οφείλεται αυτή η κερδοφορία; Σε δυο λόγους. Ο πρώτος στα τοκογλυφικά επιτόκια που τους πληρώνει το ελληνικό δημόσιο. Ο δεύτερος, στην ίδια τους την διασωλήνωση: όταν μια τράπεζα αποκοπεί και από την διατραπεζική αγορά (όπως έχουν αποκοπεί όλες οι ελληνικές τράπεζες) και από τις καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών (και αυτό το έχουν πάθει, αφού οι μεν πλούσιοι στέλνουν τα λεφτά τους στην Ελβετία οι δε φτωχοί σηκώνουν τις μικρό-καταθέσεις τους για να συμπληρώσουν το συρρικνωμένο τους εισόδημα) τότε αναγκάζεται να καταφύγει στους μηχανισμούς στήριξης, στα έκτακτα κεφάλαια της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας. Και τα επιτόκια για αυτά τα δάνεια έκτακτης ανάγκης είναι σήμερα γύρω στο 1,5% -τα μισά σχεδόν από όσα αυτή τη στιγμή δίνουν για να προσκαλέσουν καταθέσεις μεγάλης διάρκειας.  Όσο μεγαλύτερη η χρεοκοπία, τόσο μεγαλύτερα τα κέρδη. Αλλο ένα επίτευγμα του θαυμαστού κόσμου της ελεύθερης αγοράς.