Στηρίζουμε, απλώνουμε το κίνημα των Καταλήψεων

Κατάληψη είχαν πάνω από 220 σχολές την πρώτη εβδομάδα των κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Το συλλαλητήριο της 1ης Σεπτέμβρη στην Αθήνα ήταν μαζικό, με παλμό και έδωσε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους συμμάχούς της τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Χιλιάδες φοιτητές από τις κατειλημμένες σχολές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, μαθητές και εργαζόμενοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώθηκαν με συνθήματα και τραγούδια σε ένα συλλαλητήριο που όμοιο του δύσκολα θυμάται κανείς στην ημερομηνία που έγινε.

Τα Προπύλαια από το μεσημέρι και μετά γέμισαν με αγωνιστές και αγωνίστριες που έβλεπαν ο ένας τον άλλο μετά τη σύντομη καλοκαιρινή ανάπαυλα, αλλά είχαν ήδη προλάβει να οργανώσουν και να κερδίσουν δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις.

Τα πανό κατέβηκαν στο δρόμο για να οργανωθούν τα μπλοκ. Πρώτο το μεγάλο πανό των 9 κατειλημμένων σχολών του Πολυτεχνείου που καλούσε όλους τους φοιτητές να συνεχίσουν με καταλήψεις διαρκείας.

«Ο νόμος είναι ταφόπλακα για το Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο, γκρεμίζει τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, χτυπάει την κύρια μάζα των ανθρώπων που ζουν μέσα στο Πανεπιστήμιο, δηλαδή τους φοιτητές. Καταργεί τα δικαιώματα για τις σπουδές τους, τα πτυχία τους, την ίδια τους τη ζωή και την εργασιακή τους προοπτική. Μας μίλησε η κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια και οι σύμμαχοί της, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ, τώρα θα μιλήσει η νεολαία, τώρα θα μιλήσει ο αγώνας, τώρα θα μιλήσει το φοιτητικό κίνημα και θα ανατρέψει το νόμο τους, την αντιλαϊκή πολιτική και την ίδια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έχει φτάσει το λαό σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Παναγιώτης Λούβρος από τους Μηχανολόγους.

Αγωνιστικές αποφάσεις

Με πανό είχαν κατέβει οι καταλήψεις της Νομικής και του Πολιτικού, η Γεωπονική, κοινή παρουσία είχαν οι καταλήψεις από το Μαθηματικό, το Χημικό, το Βιολογικό και την Πληροφορική. Εκεί ήταν και μικρότερες σχολές, όπως το Τουρκικών Σπουδών και τα ΕΜΜΕ. «Ο Σύλλογος Τουρκικών Σπουδών είναι η πρώτη φορά που παίρνει κατάληψη. Η Διαμαντοπούλου ψήφισε το χειρότερο νομοσχέδιο που μπορεί να τσακίσει ότι έχει μείνει από τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Οι φοιτητές ευτυχώς είχαμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και οργανώνουμε μέσα στον Αύγουστο Γενικές Συνελεύσεις, τις μαζικοποιούμε και παίρνουμε αγωνιστικές αποφάσεις. Οι φοιτητές είναι εδώ, δεν θα σταματήσουμε αν δεν πέσει το νομοσχέδιο, η Διαμαντοπούλου και η ίδια η κυβέρνηση», μας είπε η Ιωάννα Παπακωνσταντίνου.

Με πανό είχαν κατέβει και οι φοιτητές από το Πάντειο και την ΑΣΟΕΕ. Πανό είχαν ακόμα οι καταλήψεις της Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Πειραιά, οι φοιτητικοί σύλλογοι του Παιδαγωγικού και της Ιατρικής, ο μαθητές Anticapitalista και εκπαιδευτικοί από ΕΛΜΕ και Συλλόγους Δασκάλων.

«Σήμερα είμαστε εδώ στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο καθηγητές που συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία Αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες», μας μετέφερε η Ντίνα Γκαρανέ από την Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας. «Συμμετέχουν ακόμα εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Είμαστε για να συνεχίσουμε, για να μην περάσει ο νόμος έκτρωμα της κυβέρνησης και της Διαμαντοπούλου. Επόμενος σταθμός μας είναι η Πέμπτη 8 του μήνα, το μεγάλο πανεκπαιδευτικό πανελλαδικό συλλαλητήριο που καλούμε όλοι και ζητάμε από τα εκπαιδευτικά συνδικάτα να το στηρίξουν. Εμείς οι καθηγητές πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις και να κάνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο Σεπτέμβρη», συμπλήρωσε.

«Φυσάει κόντρα σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, αυτό το νομοσχέδιο θα ανατραπεί», «Φοιτητές-εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», «Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, αγώνας-ρήξη-ανατροπή», «Καταλήψεις μαζικές σε σχολεία και σχολές», ήταν μερικά από τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα, ενώ το τραγούδι «Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά» είχε όπως και στα προηγούμενα φοιτητικά κινήματα την δική του τιμητική.

Η πορεία έφτασε μέχρι τη Βουλή, από εκεί κατέβηκε ξανά την Πανεπιστημίου και τερμάτισε στη Νομική όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων.

Νεκτάριος Δαργάκης

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την Παρασκευή 2/9 πραγματοποιήθηκε το πρώτο φοιτητικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα από την ψήφιση του νόμου της Διαμαντοπούλου. Η πορεία ήταν μαζική, καθώς υπήρχε κόσμος από τις ήδη κατειλημμένες σχολές, αλλά και από σχολές που δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε ο σύλλογος των διοικητικών, αλλά και μέλη ΔΕΠ που έχουν πάρει απόφαση για τριήμερη απεργία (5-7/9) και συντονισμό με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν πάρει απόφαση για κατάληψη το τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, το Βιολογικών Εφαρμογών, το Φυσικό και το Πλαστικών Τεχνών με μεγάλη συμμετοχή στις συνελεύσεις. Αυτή τη βδομάδα συνεδριάζουν οι υπόλοιποι σύλλογοι με προτάσεις από τα σχήματα της ΕΑΑΚ για καταλήψεις μέσα από πλαίσια αγώνα. Την Πέμπτη 8/9 οργανώνουμε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12:00 από Ακαδημία και συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΔΕΘ μαζί με τα συνδικάτα.

Τη Δευτέρα 5/9 θα γίνει το συντονιστικό καταλήψεων όπου θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να απλώσουμε τις καταλήψεις και να φτιάξουμε ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επιπλέον, θέλουμε να συντονιστούμε και με την 48ωρη απεργία των γιατρών 8-9/9 με κοινή πορεία στις 8/9. Μόνο με ένα πλατύ μέτωπο φοιτητών-εργατών μπορούμε να νικήσουμε.

Λουίζα Γκίκα, Ιατρική Ιωαννίνων

• Την Τρίτη 6/9, ο Σύλλογος των Διοικητικών του Πανεπιστημίου αποφάσισε 5ήμερη απεργία και έβγαλε κάλεσμα προς την Ομοσπονδία να απλώσει την απεργία πανελλαδικά

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στη Θεσσαλονίκη μέσα σε μόλις μια εβδομάδα έχουν αποφασιστεί καταλήψεις σε όλο το Πολυτεχνείο, στη Νομική, στην Ιατρική, όλα τα τμήματα της ΣΘΕ εκτός από ένα, σε όλη σχεδόν τη Φιλοσοφική, στα ΜΜΕ, στα μισά τμήματα της Καλών Τεχνών και στα ΤΕΙ. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα έχουν συνελεύσεις και οι υπόλοιπες σχολές της πόλης που αναμένεται επίσης να μπουν στο χορό των κινητοποιήσεων.

Υπάρχουν δύο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά που παρατηρούνται σε όλες σχεδόν τις γενικές συνελεύσεις και έχουν συμβάλει θετικά στο γρήγορο άπλωμα των καταλήψεων. Πρώτον, οι ίδιες οι συνελεύσεις είναι ιδιαίτερα μαζικές, παρά το γεγονός ότι ακόμα είναι αρχές Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα να διαψεύδονται οι όποιοι ισχυρισμοί περί «μειοψηφιών που κλείνουν τις σχολές». 500 φοιτητές στη συνέλευση Ηλεκτρολόγων και 600 στη συνέλευση Νομικής είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Δεύτερον, στις περισσότερες σχολές πλέον η ΠΑΣΠ, είτε επίσημα είτε μεγάλα τμήματα της βάσης της, στηρίζουν τα κοινά πλαίσια κατάληψης, γεγονός που απομονώνει ακόμα περισσότερο τις δεξιές φωνές μέσα στις συνελεύσεις και παράλληλα αποδεικνύει ότι η Διαμαντοπούλου έχει χάσει τον έλεγχο ακόμα και μέσα στην ίδια της τη βάση.

Ως αποτέλεσμα αυτού του μαζικού κύματος καταλήψεων έγινε την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη το μεγαλύτερο φοιτητικό συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων με πάνω από χίλιους φοιτητές να διαδηλώνουν από το Πολυτεχνείο ως το Υπουργείο και πάλι πίσω στα πανεπιστήμια με συνθήματα «κάτω τα χέρια από το άσυλο» και «αυτός ο νόμος θα ανατραπεί».

Ήδη έχει αποφασιστεί από το Συντονιστικό Καταλήψεων νέα πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη και ταυτόχρονα οι Σύλλογοι προετοιμάζονται για το μεγάλο ραντεβού της ΔΕΘ. Παράλληλα οργανώνονται συζητήσεις μέσα στις καταλήψεις για το νέο νόμο της Διαμαντοπούλου, ενώ έχουν γίνει και εξορμήσεις εκτός Πανεπιστημίων για να ενημερωθεί και η υπόλοιπη κοινωνία για το κίνημα των καταλήψεων.

Νίκος Τουρνάς

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ο γύρος των συνελεύσεων στο Ηράκλειο ξεκίνησε στο Bιολογικό, όπου το πλαίσιο Ε.Α.ΑΚ.-ΑΡ.ΕΝ. πήρε 69 ψήφους ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις πήραν αθροιστικά 11.

Σε ένα από τα πιο αντιδραστικά πανεπιστήμια, όπου η πρυτανεία κι η σύγκλητος συνηθίζουν να ποινικοποιούν κάθε αγώνα των φοιτητών και ακόμα και τώρα καταψήφισε την παράταση της εξεταστικής, η Γενική Συνέλευσή μας άνοιξε τον χορό των κινητοποιήσεων, ψηφίζοντας εξαήμερη κατάληψη και επόμενη συνέλευση την Τρίτη 6/9 ώστε να αποφασίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη μαζικότητα τη συνέχεια των κινητοποιήσεων και τη συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Μέσα από το συντονιστικό της κατάληψης, προγραμματίστηκαν παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης και στην πλατεία των αγανακτισμένων με το κείμενο που συντάξαμε και καλεί τον κόσμο να εναντιωθεί στο νόμο που καταργεί το άσυλο και μετατρέπει την επιστήμη σε εμπόρευμα, να παλέψει μαζί μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ακόμα προγραμματίστηκε για την Κυριακή συζήτηση και ανάλυση του νόμου ώστε να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές και παρεμβάσεις στις συνελεύσεις των άλλων σχολών που έχουν οριστεί μέσα στη βδομάδα.

Η επίθεση δεν μπορεί να απαντηθεί μόνο από τους φοιτητές. Γι’ αυτό και θα οργανωθούν παρεμβάσεις στους εργαζόμενους του πανεπιστημίου. Πλήττονται και οι ίδιοι από τις διατάξεις του νόμου και θέλουμε όχι μόνο την στήριξη τους, αλλά να οργανώσουμε μαζί τους την απάντηση σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει την παιδεία και όλες τις άλλες υπηρεσίες που χρειαζόμαστε, σε μεζέ για τις επιχειρήσεις και τους τραπεζίτες.

Κασσάνδρα Κουμάκη, Βιολογικό

Διαβάστε επίσης

Συντονιστικό Καταλήψεων

Και στα σχολεία

Χωρίς βιβλία!

Ρέθυμνο

Μαθητές Anticapitalista

Πάντειο