Συνέδριο ΟΕΝΓΕ
Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 13 Απρίλη οι εργασίες του 12ου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ. Στις πρώτες δύο θέσεις βρίσκονται η ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) και το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, το οποίο εξέλεξε 6 μέλη στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ και 6 αντιπροσώπους για την ΑΔΕΔΥ. Όπως και στις εκλογές της ΕΙΝΑΠ, η Δεξιά συρρικνώθηκε περαιτέρω, βγαίνοντας τρίτη δύναμη λαμβάνοντας 39 ψήφους και παίρνοντας 4 έδρες. Μαζί συρρικνώθηκε και το ΜΕΤΩΠΟ (ΣΥΡΙΖΑ).
«Ήταν ένα Συνέδριο το οποίο ήρθε μετά τα φοβερά αποτελέσματα της ΕΙΝΑΠ, με την ήττα της Παγώνη, το δυνάμωμα της αριστεράς και συγκεκριμένα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Η ΔΗΚΝΙ έλαμψε διά της απουσίας της. Επομένως η συζήτηση καθορίστηκε από τις δυνάμεις της αριστεράς. Κέντρο ήταν το πώς έχει να προχωρήσει το υγειονομικό κίνημα μετά την ιστορική απεργία της 28ης Φλεβάρη» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Λουίζα Γκίκα, μέλος ΔΣ ΕΙΝΗ, από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή και πλέον μέλος ΓΣ της ΟΕΝΓΕ που μίλησε και στο συνέδριο.
«Σε αυτή τη συγκυρία που η κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίση , την ώρα που φτάνουμε στο να διεκδικούμε να τους ξηλώνουμε από τις ηγεσίες των σωματείων, κέντρο για εμάς ήταν το πως αυτή η δυναμική μπορεί να μεταφραστεί σε ένα κίνημα που θα έχει συνέχεια και θα τα πάρει όλα πίσω, που δεν θα αφήσει να περάσουν νέες επιθέσεις. Σαν Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή βάλαμε πρόταση στο συνέδριο για 48ωρη απεργία μέσα στον Μάη. Η πρόταση απορρίφθηκε από την πλευρά της ΔΗΠΑΚ, η οποία είπε ότι θα συζητηθεί μέσα στον Μάϊο στα επόμενα όργανα.
Οι εικόνες που ήρθαν από όλες τις περιοχές της Ελλάδας για τη διάλυση του ΕΣΥ ήταν τρομερές. Δείξαμε μεγάλη επιμονή στο γεγονός ότι για να μην περάσουν οι νέες επιθέσεις χρειάζεται να ξαναστήσουμε το ΕΣΥ, να ξηλώσουμε τους ιδώτες από τα μέσα βάζοντας τον εργατικό έλεγχο στο κέντρο των διεκδικήσεων. Αυτό άνοιξε τη συζήτηση για το τι σημαίνει μεταβατικό πρόγραμμα και έφερε την αντιπαράθεση πάνω στο ζήτημα των κρατικοποιήσεων, ενώ η συζήτηση βάθυνε φτάνοντας ακόμα και στο ρόλου του κράτους.
Απεργιακά
Ο κόσμος που έφερε την αριστερά στις πρώτες θέσεις το κάνει γιατί θέλει να συγκρουστεί με την κυβερνηση. Χρειάζεται μία αριστερά που θα βαδίζει μαζί απεργιακά, για να μπορέσει να ξηλώσει τη Δεξιά και στη συγκρότηση του προεδρείου ΕΙΝΑΠ που θα γίνει το επόμενο διάστημα αλλά και ανατρέποντας την κυβέρνηση και την πολιτική της συνολικά. Είναι μία ιστορική συγκυρία την οποία δεν μπορούμε να αφήσουμε να πάει χαμένη»
Στο Συνέδριο, από το Συντονιστικό Νοσοκομείων που στηρίζει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, παρέμβαση επίσης έκαναν η Αργυρή Ερωτοκρίτου, γιατρός στον Ευαγγελισμό και ξανά μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ, η Θένια Ασλανίδη γιατρός στο Αττικό Νοσοκομείο, ο Γιάννης Κούτρας από το ΔΣ της ΕΝΙΘ, ο Νεκτάριος Χάινταρ, μέλος ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, ο Τάσος Γρίβας γιατρός από τον Άγιο Σάββα, ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς και ο Κώστας Καταραχιάς, ακτινολόγος στο Έλενα. Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, έγινε παρέμβαση εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ από τον Δημήτρη Ζώτο, δικηγόρου των επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου.
«Θέλω να μεταφέρω την ευγνωμοσύνη των επιζώντων για την περίθαλψη που είχαν από τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό, όταν γλύτωσαν από τον φριχτό θάνατο στο ναυάγιο στην Καλαμάτα στις 14 Ιουνίου. Το έγκλημα της Πύλου είναι ένα εμβληματικό ρατσιστικό έγκλημα. Από τα πιο βάρβαρα και πολύνεκρα στη Μεσόγειο και η κυβέρνηση προσπάθησε από την αρχή να ρίξει την ευθύνη σε 9 μετανάστες. Αποδείχτηκε, χάρη στην υποστήριξη του αντιρατστιστικού κινήματος και των συνδικάτων, όπως και το δικό σας συνδικάτο, ότι ήταν αθώοι. Ήταν μία μεγάλη νίκη για το αντιρατσιστικό κίνημα και τους μετανάστες και για όλο το εργατικό κίνημα. Έτσι άνοιξε η ανάκριση στο Ναυτοδικείο ” ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι οι γιατροί είναι σύμμαχοι στον αγώνα για να πάνε στη φυλακή οι δολοφονοί της Πύλου. Η παρέμβαση καταχειροκροτήθηκε και το Συνέδριο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει το συλλαλητήριο για τα δύο χρόνια από το ναυάγιο της Πύλου στις 21 Ιούνη καθώς και τα αιτήματα για να γίνει η δίκη στο ναυτοδικείο και να καταδικαστεί το Λιμενικό.
Άγιος Σάββας
Μέσα σε μια συνθήκη δύσκολη για το νοσοκομείο μας, με μεγάλη αναταραχή αφού λίγες μέρες πριν είχαν κλείσει οριστικά και για τους επόμενους μήνες τα χειρουργεία και μεγάλος όγκος αυτών γίνονται πλέον στο παράρτημα ενώ η διαδικασία της μετακόμισης είναι σε εξέλιξη. Αυτές οι αντιξοότητες δεν εμπόδισαν τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και για άλλη μια φορά να μας αναδείξουν νικητές!
Η Ενωτική Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων είχαμε ένα ψηφοδέλτιο με συναδέλφους από κάθε τμήμα και κατηγορία εργαζομένων του νοσοκομείου μας. Καταφέραμε να αντιπροσωπευθούν όλοι οι συνάδελφοι που αγωνιούν και αγωνίζονται: για να σωθεί το νοσοκομείο μας, για την Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους, για αυξήσεις στους μισθούς, για τα ΒΑΕ και το Ανθυγιεινό, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην εργασία. Αυτά διεκδικούμε σαν Σωματείο και αυτά θα υπερασπιστούμε και στο συνέδριο της Ομοσπονδίας.
Απέναντι σε όσους όψιμα γύριζαν στους διαδρόμους και έταζαν ρουσφέτια και άλλους που πέταγαν ανέξοδα λάσπη για χαμένες ψήφους και συσχετισμούς που δεν υπάρχουν έξω από τον Άγιο Σάββα, η εργαζόμενη βάση του νοσοκομείου δεν υπέκυψε και δεν το έβαλε κάτω. Άλλωστε όλα τα τελευταία πολλά χρόνια όλοι εμείς μαζί έχουμε δώσει αγώνες για να υπερασπιστούμε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διακρίσεις, απέναντι σε Διοικήσεις και Υπουργείο Υγείας που επιτέθηκαν ωμά στον Άγιο Σάββα, με εκδικητικές μετακινήσεις, τις απολύσεις των 50 ΣΟΧ της καθαριότητας, στοχοποιήσεις και απειλές, αλλά και την διάλυση, την απαξίωση και την επίθεση με τα πάνω από 320 οργανικά κενά.
Όλοι μαζί, όπως αγωνιζόμαστε καθημερινά έτσι και στην κάλπη δώσαμε ηχηρή απάντηση, όπως και στις 28 Φλεβάρη με την μαζικότερη συμμετοχή όλων των εποχών σε απεργία, πως και θέλουμε και μπορούμε να πάμε κόντρα σε όλους και να τους ανατρέψουμε και την κυβέρνηση και τις πολιτικές τους που δολοφονούν. Για μια καλύτερη ζωή, εργασία και Δημόσια Υγεία.
Αττικό
Εκλογές πραγματοποιήθηκαν για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ στο Αττικό Νοσοκομείο στις 7 και 8 Απρίλη. Η Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων Αττικού “Γαλέρα”, την οποία στηρίζει το Συντονιστικό Νοσοκομείων εξέλεξε 4 αντιπροσώπους για το Συνέδριο ενώ παράλληλα η ΔΑΚΕ συντρίφτηκε παίρνοντας 22 ψήφους, και μη καταφέρνοντας να εκλέξει κανέναν αντιπρόσωπο.
Αποτελέσματα:
ΠΓΝΠ Ρίο
Επιτυχία για το Νυστέρι
Εκλογές πραγματοποιήθηκαν και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο το τριήμερο 9 με 11 Απρίλη. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζομένων “Νυστέρι” που συμμετέχει στο πανελλαδικό δίκτυο του Συντονιστικού Νοσοκομείων σημείωσε σημαντική επιτυχία στις εκλογές. Όπως δηλώνει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Δημήτρης Μπελιάς, τραυματιοφορέας στο νοσοκομείο από την Αγωνιστική Πρωτοβουλία “Νυστέρι”:
«Για πρώτη φορά εκλέξαμε σε όλα τα όργανα αντιπροσώπους. Στο ΔΣ πήραμε 2 έδρες, στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ εξελέγησαν 2 αντιπρόσωποι και ένας στο Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Στις εκλογές είχαμε μεγάλη προσέλευση και αύξηση της συμμετοχής.
Η δικιά μας επιτυχία οφείλεται στο ότι αναγνωρίστηκε η αγωνιστική μας παρουσία στο νοσοκομείο παρ’ότι δεν ήμασταν στο ΔΣ. Η συμμετοχή μας σε όλες τις κινητοποιήσεις και η προσπάθεια να είμαστε μαζί με τους συναδέλφους σε όλα τα προβλήματα αναγνωρίστηκε σε συνδυασμό με το ότι είχαμε λόγο και δράση που συνέδεε το τι συμβαίνει μέσα στο νοσοκομείο με το τι συμβαίνει έξω στην κοινωνία με όλες τις πολιτικές μάχες που δίνονται και σε άλλους κλάδους. Αυτό γινόταν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, με την ΔΑΚΕ και τη ΠΑΣΚΕ που έχουν την πλειοψηφία του Σωματείου και κατεβαίνουν μαζί, να απαξιώνουν το σωματείο και να λειτουργούν ρουσφετολογικά με απειλές και με υποσχέσεις.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αναγνωρίστηκε η προηγούμενη δράση μας και επικροτήθηκε και δείχνει και την αγωνιστική διάθεση των συναδέλφων καθώς και το ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με τον τρόπο που προτείνουμε εμείς, με τους αγώνες μας από τα κάτω ενάντια και στη διοίκηση εδώ αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση».
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ για αντιπροσώπους ΠΟΕΔΗΝ