22 Μάρτη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης
Σε περίοδο απανωτών κυβερνητικών ρατσιστικών προκλήσεων και εγκλημάτων γίνεται την Τρίτη 15 Απρίλη η διαδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Ναυτοδικείο Πειραιά. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 6μμ και θα βαδίσει στο Ναυτοδικείο απαιτώντας να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι της Πύλου, να μην περάσει η συγκάλυψη. Πικετοφορία στην Καμάρα στις 7μμ οργανώνει την ίδια μέρα η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης.
Οι προκλήσεις της κυβέρνησης ξεκίνησαν αμέσως μετά τη μεγαλειώδη απεργία της 28ης Φλεβάρη. Ο ανασχηματισμός, με την τοποθέτηση του Βορίδη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ακροδεξιάς στροφής και κλιμάκωσης του ρατσισμού ως εργαλείο για να γλυτώσει από την οργή που έκφρασαν τα εκατομμύρια των απεργών στους δρόμους. Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο νέος υπουργός έβγαλε το τσεκούρι του απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες ανακοινώνοντας σκλήρυνση της ρατσιστικής πολιτικής με μια σειρά επιθέσεις.
Αντίστοιχα, η επιλογή Κικίλια για το Υπουργείο Ναυτιλίας έγινε με στόχο να προχωρήσει τη συγκάλυψη του εγκλήματος της Πύλου και να συνεχίσει τις δολοφονικές επαναπροωθήσεις στα σύνορα. Η πρώτη του κίνηση ήταν να επιβραβεύσει έναν από τους πρωτεργάτες της δολοφονίας των 650 προσφύγων στην Πύλο, τον Τρύφωνα Κοντιζά, που ο Συνήγορος του Πολίτη στο πολυσέλιδο πόρισμά του για το ναυάγιο κρίνει ελεγκτέο μαζί με άλλους επτά αξιωματικούς για βαρύτατα κακουργήματα, προάγοντάς τον σε Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.
Η συνέχεια ήταν το πρόσφατο ναυάγιο στη Λέσβο με τους οκτώ νεκρούς πρόσφυγες, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά. Τα αρχικά ερωτηματικά γύρω από τις συνθήκες του ναυαγίου και τις πιθανές ευθύνες του Λιμενικού γρήγορα μετατράπηκαν σε καταγγελίες για ακόμα μία δολοφονική επιχείρηση αποτροπής που έληξε με τους πρόσφυγες στη θάλασσα. Η άρον άρον σύλληψη ενός Αφγανού -που μάλιστα έχασε τη γυναίκα του στο ναυάγιο- ως «διακινητή», το εσπευσμένο μάντρωμα των επιζώντων στο Κέντρο του Καρά Τεπέ και η άρνηση των αρχών στη συνέχεια να επιτρέψουν σε μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λέσβου να επισκεφτούν τη δομή, το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι την ενοχή του Λιμενικού και τη νέα προσπάθεια συγκάλυψης.
Χρήση γάντζων
Όπως γράφει ο Γιώργος Παγούδης στην ΕφΣυν (9/4): «Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η προανακριτική κατάθεση του συλληφθέντα Αφγανού, που κατηγορείται ως διακινητής και υπεύθυνος του ναυαγίου επειδή κρατούσε το τιμόνι, επιρρίπτει ευθύνες στον κυβερνήτη του περιπολικού σκάφους, ο οποίος, αντί να προχωρήσει στην άμεση διάσωση του μικρού και ευάλωτου φουσκωτού με τους 31 επιβάτες, ξεκίνησε να κάνει κύκλους γύρω από τη βάρκα δημιουργώντας επικίνδυνους κυματισμούς. Χωρίς ακόμα να είναι γνωστές οι πλήρεις λεπτομέρειες της κατάθεσής του, υπάρχουν πληροφορίες για αναφορές του κατηγορούμενου σε χρήση γάντζων εκ μέρους των λιμενικών αλλά και σε επιχείρηση επαναπροώθησης που τελικά δεν εκτελέστηκε, αφού το υπερφορτωμένο φουσκωτό άρχισε να βουλιάζει».
Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε η έκδοση ΚΥΑ που χαρακτηρίζει εκ νέου την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα», λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε τον σχετικό χαρακτηρισμό. Η κυβέρνηση δεν περίμενε καν την καθαρογραφή και δημοσίευση του πλήρους κειμένου του ΣτΕ πριν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, δείχνοντας το που έχει «γραμμένες» τέτοιες αποφάσεις και δηλώνοντας ξανά ρητά ότι η πολιτική των επιστροφών, δηλαδή των απελάσεων, «είναι βασική προτεραιότητα».
Η κλιμάκωση του ρατσισμού απαντάται με κλιμάκωση της αντίστασης. Αυτή ήταν η δέσμευση από την Πανελλαδική Σύσκεψη Δράσης της ΚΕΕΡΦΑ την Κυριακή 13 Απρίλη. Η διαδήλωση στο Ναυτοδικείο την Τρίτη 15 Απρίλη είναι η αρχή.
Τα επόμενα βήματα της μάχης για να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το έγκλημα της Πύλου, να σταματήσουν οι δολοφονικές επαναπροωθήσεις και να τσακιστούν όλες οι ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης, μπήκαν την Κυριακή 13 Απρίλη στην Πανελλαδική Σύσκεψη Δράσης της ΚΕΕΡΦΑ στον πολυχώρο Ρομάντσο. Όπως αποφασίστηκε, η συνέχεια μετά τη διαδήλωση της Τρίτης 15 Απρίλη στο Ναυτοδικείο θα δοθεί με δυναμικό τρόπο στην απεργία της Πρωτομαγιάς καθώς και στα συλλαλητήρια για τα δύο χρόνια από την Πύλο στις 21 Ιούνη.
Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη και άνοιξαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, η Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόρος επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου, ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός, ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ και η Κωνσταντίνα Κακούρου, πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας.
Η συζήτηση έγινε με τον αέρα της μεγάλης επιτυχίας που είχε η αντιρατσιστική-αντιφασιστική συναυλία και συλλαλητήριο στις 22 Μάρτη στο Σύνταγμα και οι αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα και διεθνώς. «Ήταν μια μέρα που καταφέραμε να σμίξουν οι φωνές των συγγενών της Πύλου και των Τεμπών, μια ιστορική στιγμή με τη στήριξη των συνδικάτων», ξεκίνησε ο Π.Κωνσταντίνου.
Στη συνέχεια έκφρασε την αποφασιστικότητα της ΚΕΕΡΦΑ και όλου του αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού κινήματος να συνεχίσουν τον αγώνα για να πάνε στη φυλακή οι δολοφόνοι της Πύλου ενάντια στη συγκάλυψη με την αναβάθμιση του Τ. Κοντιζά σε Αρχηγό του Λιμενικού, να μπει τέλος στα φονικά pushbacks και στο κλείσιμο των συνόρων, να κλείσουν τα στρατόπεδα του θανάτου με χαρτιά, άσυλο, δουλειές, στέγαση σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες.
Ενημέρωσε επίσης για την εξέλιξη της υπόθεσης της δολοφονίας του μετανάστη ντελιβερά Μοχάμεντ Καμράν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, καθώς και για την επιτυχημένη παρέμβαση της ΚΕΕΡΦΑ στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ που συνάντησε θερμή υποδοχή και κατέληξε σε απόφαση στήριξης των συλλαλητηρίων στις 21 Ιούνη. Έκλεισε με ένα μεγάλο πρόγραμμα δράσης που θα ξεσηκώσει συνδικάτα, εργατικούς χώρους, σχολές και γειτονιές.
«Η 22 Μάρτη έδωσε ηχηρή απάντηση στην κλιμάκωση της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης που επιχειρεί να εκτρέψει την οργή του κόσμου με το μόνο χαρτί που της απέμεινε, τον ρατσισμό», ξεκίνησε η Δ. Λιναρδάκη, μιλώντας με τη σειρά της για την επιτυχία της κινητοποίησης που ένωσε τους συγγενείς των Τεμπών με τους συγγενείς της Πύλου, με τον Γιάννη Μάγγο, με τους συγγενείς των Μανιουδάκη, Κατσούρη και Μοχάμεντ Καμράν, με την Παλαιστινιακή Παροικία, τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους.
Στη συνέχεια ενημέρωσε για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης της Πύλου, θυμίζοντας τις εγκληματικές επιλογές του Λιμενικού που οδήγησαν στο ναυάγιο, τα σκανδαλώδη σημεία στη διαχείριση της υπόθεσης από το Ναυτοδικείο, τα κενά της δικογραφίας, τις προσπάθειες συγκάλυψης. «Είναι μια πολύ δύσκολη μάχη», τόνισε, «που θα κριθεί από το κίνημα που θα συγκροτήσουμε με την απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».
Περιέγραψε τέλος κάποιες φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην «ανατριχιαστική», όπως τη χαρακτήρισε, δικογραφία, με σωρούς πτωμάτων πάνω στο περιπολικό σκάφος, καλώντας σε δυνάμωμα των τοπικών επιτροπών της ΚΕΕΡΦΑ, σε εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, σε σύνδεση όλων των αγώνων ενάντια στην κυβέρνηση και τη δολοφονική πολιτική της από τα Τέμπη και την Πύλο μέχρι την Παλαιστίνη.
Αιχμηρή
Ακολούθησε μια πολύ αιχμηρή αλλά και συγκινητική ομιλία του Γ.Τσιάκαλου. «Στις 14 Ιούνη αυτής της χρονιάς είναι βέβαιο ότι οι εφημερίδες και οι τηλεοράσεις μας θα μετρούν όπως κάθε χρόνο το ρεκόρ τουριστών που θα επισκεφτούν τη χώρα χάρη στις ενέργειες αυτής της κυβέρνησης», ξεκίνησε, πριν αναφερθεί στην ακόμα μεγαλύτερη σκλήρυνση των ρατσιστικών πολιτικών της Ευρώπης Φρούριο. Των πολιτικών που, όπως συνέχισε, έχουν οδηγήσει στο πάτο της Πύλου ανθρώπους τα ονόματα των οποίων ακόμα δεν γνωρίζουμε. «Γνωρίζουμε όμως ότι θα μείνουν βαθιά στη θάλασσα κάποια από τα αντικείμενα που είχαν μαζί τους, όπως μια κουδουνίστρα ενός βρέφους ή ένα φυλαχτό ενός μωρού από τη γιαγιά του για να το προστατέψει από τους κινδύνους».
Και κατέληξε: «Οι υπεύθυνοι, οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν. Μόνο η τιμωρία τους δείχνει ότι σεβόμαστε τους νεκρούς και τους συγγενείς τους. Δεν είναι εκδίκηση, είναι δικαιοσύνη που έρχεται να πει ότι ναι, χάθηκαν γιατί κάποιοι ήταν υπεύθυνοι. Δεν ήταν ατύχημα, ήταν δολοφονία. Εμείς λοιπόν από τον Ιούνη έχουμε την υποχρέωση να πούμε στους τουρίστες στις δικές τους γλώσσες τι είχε συμβεί εκεί πέρα. Για να γνωρίζουν ότι υπάρχουν άνθρωποι σε αυτή τη χώρα που λένε ότι υπάρχει η έννοια της ανθρώπινης δικαιοσύνης και την υπηρετούμε είτε ως δικηγόροι είτε ως συμπαραστάτες στους ανθρώπους που επέζησαν και τις οικογένειες όσων χάθηκαν. Άνθρωποι που σκέφτονται σαν εκείνους, πονούν μαζί τους, που δεν μπορούνν να ησυχάσουν μέχρι τη στιγμή που πράγματι οι νεκροί θα βρουν δικαίωση».
Η μάχη ενάντια στην ακροδεξιά και τους φασίστες που προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι πατώντας πάνω στις κυβερνητικές ρατσιστικές επιθέσεις και προπαγάνδα, βρέθηκε επίσης ψηλά στην ατζέντα της σύσκεψης.
Ο Κ. Παπαδάκης ενημέρωσε αναλυτικά για την εξέλιξη του Εφετείου της Χρυσής Αυγής και στάθηκε με τη σειρά του στις 22 Μάρτη. «Ήταν μια σπουδαία μέρα», όπως είπε, «που έδειξε τις δυνατότητες του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος με τις δυνάμεις που συσπείρωσε», αναφέροντας χαρακτηριστικά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας και την παρουσία του Δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου στο Σύνταγμα.
Μίλησε επίσης για την τρέχουσα περίοδο με την τεράστια κατακραυγή απέναντι στην κυβέρνηση, τη διάλυση των θεωριών περί συντηρητικοποίησης και φασιστικοποίησης της κοινωνίας, την μαζική αμφισβήτηση της δικαστικής εξουσίας με τον κόσμο «πάνω της για να ελέγχει κάθε βήμα της που τείνει στο μπάζωμα είτε στα Τέμπη είτε στην Πύλο, είτε με τον Μοχάμεντ Καμράν είτε με τη ΧΑ είτε με οποιονδήποτε άλλο».
Το ρατσιστικό μίσος και το φασιστικό δηλητήριο στηλίτευσε η Κ.Κακούρου. «Ένα δηλητήριο που στρέφεται εναντίον προσφύγων και μεταναστών, εναντίον όσων διεκδικούν έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό, στον οποίο δεν θα συντρέχουν οι αιτίες που οδηγούν στην προσφυγιά, έναν κόσμο με αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και ίσες ευκαιρίες για όλους», είπε.
«Δυστυχώς, και στα σχολεία έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα την εμφάνισή τους ομάδες με φασιστικά χαρακτηριστικά που επιχειρούν να εμποδίσουν την συνδικαλιστική ελευθερία και δράση, την ελεύθερη έκφραση. Ομάδες που γράφουν συνθήματα υπέρ της χούντας και ζωγραφίζουν σβάστικες και άλλα φασιστικά σύμβολα. Ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως “εθνικιστές” και γράφουν “ξύλο στους αριστερούς καθηγητές” και άλλα τέτοια.
Στο ΕΠΑΛ του Ταύρου και της Ηλιούπολης, σε Λύκειο του Καρέα και της Αργυρούπολης έχουν σημειωθεί παρόμοια περιστατικά, τα οποία δεν μας αφήνουν να εφησυχάζουμε και μας δείχνουν τον δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα. Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον φασισμό και όλες τις παραφυάδες του. Δεν υπάρχει θέση για αυτόν στα σχολεία μας, ούτε στις γειτονιές, ούτε πουθενά», έκλεισε, ανακοινώνοντας πρωτοβουλία για μεγάλη αντιφασιστική εκδήλωση το επόμενο διάστημα.
Το παρών στη σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ έδωσαν επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου μαζί με τους δικηγόρους τους, συνδικαλιστές/ριες από μια σειρά συνδικάτα όπως ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Φωτόπουλος, μετανάστες και πρόσφυγες από την Πακιστανική και άλλες Κοινότητες, δημοσιογράφοι όπως ο Θωμάς Σίδερης από την ΕΡΤ, εργαζόμενοι/ες από πολλούς χώρους, φοιτητές/ριες, αγωνιστές/ριες του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, μέλη των τοπικών επιτροπών της ΚΕΕΡΦΑ από την Αττική και όλη τη χώρα (Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Βόλος, Ξάνθη, Χανιά, Ηράκλειο, Λέσβος, Κως).
Στη συζήτηση αρχικά διαβάστηκε ο χαιρετισμός του Χασάν αλ Τζαλάμ, ενός από τους επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου και στη συνέχεια πολλοί και πολλές πήραν το λόγο.
«Η σοβαρότητα του θέματος, ο πόνος και η απανθρωπιά που εμπεριέχει, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σε κανέναν για πολλά και μεγάλα λόγια», είπε ο Νίκος Φωτόπουλος. «Γι’ αυτό κι εγώ δυο κουβέντες θα πω από καρδιάς. Χωρίς δεύτερη σκέψη ανταποκρίθηκα στο κάλεσμά σας να είμαι σήμερα εδώ γιατί θεωρώ χρέος και καθήκον μου πρωτίστως ως άνθρωπος και δευτερευόντως ως γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ να ενώσω τη φωνή μου μαζί σας και όλοι μαζί να φωνάξουμε στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τον κ. Βορίδη ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι άψυχα αντικείμενα, δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι.
Θεωρώ χρέος μου να είμαι εδώ σήμερα και σε κάθε δράση που θα γίνει, για να απαιτήσουμε να βγει όλη η αλήθεια στην επιφάνεια και να πληρώσουν όλοι οι ένοχοι και όχι να προάγονται. Για να φωνάξουμε όλοι μαζί ότι θέλουμε η χώρα μας στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία να είναι μια χώρα που θα αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Για να φωνάξουμε όπως και στις 22 Μάρτη όχι στο ρατσισμό, όχι στο φασισμό».
Στη μη διάσωση των προσφύγων της Πύλου από το Λιμενικό, αναφέρθηκε και ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», κάνοντας στη συνέχεια μια αναδρομή στις ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων από τις απαγωγές των Πακιστανών το 2005. Μια πολιτική που άνοιγε, όπως είπε, το δρόμο στη δολοφονική δράση της ΧΑ αργότερα και φτάνει σήμερα σε εγκλήματα όπως του Μοχάμεντ Καμράν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα ή του Χασίρ Λατίφ στην Αμυγδαλέζα. «Ποιος θα τα σταματήσει; Εμείς, με το κίνημα, με την οργάνωση των αγώνων για δικαιοσύνη», κατέληξε, τονίζοντας το ρόλο της ΚΕΕΡΦΑ, των αλληλέγγυων δικηγόρων και όλων όσων πρωτοστατούν στις μάχες, με τους συγγενείς των θυμάτων να γνωρίζουν πια τα μικρά τους ονόματα και να τους θεωρούν δικούς τους ανθρώπους.
Στα στρατόπεδα του θανάτου, όπου «φυλακίζονται άδικα άνθρωποι γιατί δεν έχουν ένα χαρτί», αναφέρθηκε η Μαρία Ντάσιου, γιατρός, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις σε ιατρική φροντίδα και όλες τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στις δομές. «Όσοι ασχολούνται με αυτούς τους ανθρώπους αντιστέκονται σε αυτή την κατάσταση, λένε όχι στον ρατσισμό και το αποδεικνύουν καθημερινά με τη δράση τους», κατέληξε.
«Είναι δύσκολο να αποδοθούν οι ευθύνες για το έγκλημα της Πύλου γιατί ένοχος εδώ είναι το βαθύ κράτος, η ίδια η κυβέρνηση, η ηγεσία του Λιμενικού», τόνισε ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος των επιζώντων της Πύλου. «Είμαστε όμως μαθημένοι στα δύσκολα και μπορούμε να κερδίσουμε και αυτή τη μάχη. Ξεκινώντας από την Τρίτη στο Ναυτοδικείο και οργανώνοντας όλη τη συνέχεια».
«Στην τελευταία εξόρμηση στη γειτονιά για την διαδήλωση στο Ναυτοδικείο η ανταπόκριση ήταν μεγάλη», ξεκίνησε ο Μάνος Νικολάου από την ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων Αθήνας, ενημερώνοντας για την μάχη που έχει ανοίξει στα σχολεία της Ηλιούπολης και αλλού ενάντια στην επανεμφάνιση φασιστικών ομάδων. Κάλεσε στη σύσκεψη που οργάνωνε η τοπική ΚΕΕΡΦΑ την επόμενη μέρα για την ανάληψη δράσης και τόνισε πόσο μεγάλη είναι η διάθεση του κόσμου να παλέψει ξανά την απόπειρα των φασιστών να πατήσουν πόδι στα σχολεία και τις γειτονιές.
Ομάδες γιατρών
«Στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, πέρα από το ψήφισμα που θα στηρίξει τις κινητοποιήσεις για την Πύλο, συζητήθηκε έντονα η κατάσταση στα καμπς και ότι χρειάζεται πρωτοβουλία για ομάδες γιατρών που θα τα επισκεφτούν και θα επιβάλλουν στην κυβέρνηση ότι θα κάνει τα απαραίτητα», είπε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς.
«Αντιμετωπίζω πολύ μεγάλο πρόβλημα σχετικά με τη λογοκρισία στην ΕΡΤ», ξεκίνησε ο Θωμάς Σίδερης, αναφέροντας πως πριν την πρόσφατη εκπομπή του για τον Βασίλη Μάγγο με καλεσμένο τον πατέρα του Γιάννη Μάγγο «με πήρε η αρχισυντάκτρια τηλέφωνο και μου είπε πως δεν μπορείς να κάνεις αυτή την εκπομπή γιατί -σας το λέω όπως ακριβώς το είπε- θα ταυτιστεί η Ελλάδα ότι είναι σαν την Τουρκία». Αναφέρθηκε σε δύο εκπομπές που έχει κάνει στο Πρώτο Πρόγραμμα επί διακυβέρνησης ΝΔ για τον Σαχζάτ Λουκμάν, σε μία για τη φονική επίθεση της ΧΑ στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Πέραμα, σε δύο για το ναυάγιο της Πύλου και δήλωσε ξανά διαθεσιμότητα για την ανάδειξη των αντιρατσιστικών-αντιφασιστικών μαχών.
Στην πρόσφατη έρευνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με υποσιτισμένα παιδάκια στη Σάμο, καθώς και στην παραδοχή του επικεφαλής της FRONTEX ότι στην Ελλάδα γίνονται pushbacks, αναφέρθηκε ο Κώστας Σινανίδης, καπετάνιος σε διασωστικό προσφύγων. «Ο ρατσισμός, ο φασισμός, οι διακρίσεις, όταν ξεκινήσουν δεν έχουν περιορισμό στα θύματα», είπε, καλώντας όλους/ες να μιλούν ανοιχτά όπου βρίσκονται για αυτά τα θέματα.
Οργή για το βαθύ κράτος και τις δολοφονικές πρακτικές του, έκφρασε ο Χρήστος Τζουρντός, μέλος του ΣΦΕΑ 1967-74, ενώ η Μαριάννα Σπυριδάκη, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική, αφού μετέφερε το χαιρετισμό της Άννας Λάζου, καθηγήτριας στη σχολή, μίλησε για τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές μάχες της νεολαίας σε σύνδεση με τους αγώνες ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης στην Παιδεία.
«Το κίνητρο της κρατικής πολιτικής στα σύνορα, με κορύφωση το ναυάγιο της Πύλου, είναι ρατσιστικό», είπε η Ευγενία Κουνιάκη, δικηγόρος των επιζώντων, καταγγέλοντας με τη σειρά της την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τους θύτες του ναυαγίου. «Δεν σημαίνει ότι θα είναι ενιαίοι, γιατί όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις, η άσκηση της ποινικής δίωξης δημιουργεί ρωγμές. Χρειάζεται να οργανώσουμε πολύ καλύτερα την ΚΕΕΡΦΑ και τον αγώνα μας», κατέληξε.
Στο τέλος της σύσκεψης συγκροτήθηκε νέο Πανελλαδικό Συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ.