Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έφτασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, Ντάκα, το περασμένο Σάββατο για να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη. Ο κόσμος έκαψε φωτογραφίες του Τραμπ και του Νετανιάχου ενώ οι δρόμοι ήταν πλημμυρισμένοι από παλαιστινιακές σημαίες. 14-15 Απρίλη είναι η φετινή μπαγκλαντεσιανή πρωτοχρονιά. Χιλιάδες άνθρωποι επέλεξαν να αφιερώσουν την αργία τους για να ταξιδέψουν προς την πρωτεύουσα και να διαδηλώσουν. Σίγουρα ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση αλληλεγγύης που έχει γίνει στο Μπαγκλαντές από το ξεκίνημα της ισραηλινής θηριωδίας.
Την αμέσως επόμενη μέρα από τη διαδήλωση η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει στα μπαγκλαντεσιανά διαβατήρια η ένδειξη “Ισχύει για όλες τις χώρες εκτός του Ισραήλ”. Το Μπαγκλαντές δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Όμως η κυβέρνηση της Χασίνα που ανατράπηκε το περασμένο καλοκαίρι είχε προχωρήσει στην αφαίρεση της ένδειξης το 2021, υποτίθεται για να “ευθυγραμμιστούν τα διαβατήρια της χώρας με τα διεθνή πρότυπα”.
Η τεράστια κινητοποίηση είναι μια υπενθύμιση ότι η πολιτική του Μπαγκλαντές συνεχίζεται να κινείται στο ρυθμό που επιβάλλουν οι δρόμοι. Το περασμένο καλοκαίρι η τεράστια “εξέγερση του Ιούλη” οδήγησε το καθεστώς της Χασίνα στην κατάρρευση και την ίδια να ζητάει καταφύγιο στην Ινδία. Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε έρευνα του ΟΗΕ για τα εγκλήματα του κράτους στη διάρκεια της εξέγερσης. Περίπου 1400 άνθρωποι δολοφονήθηκαν μεταξύ 1ης Ιούλη και 15 Αυγούστου και χιλιάδες ακόμη τραυματίστηκαν. Το 12-13% των σκοτωμένων ήταν παιδιά. Οι γυναίκες, που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες των διαδηλώσεων υπέστησαν άγρια βία, σεξουαλική κακοποίηση και απειλές όταν βρέθηκαν στα χέρια του κράτους. Ένα 12χρονο παιδί πέθανε από εσωτερική αιμορραγία αφού είχε δεχτεί 200 μεταλλικά σφαιρίδια.
Με αυτή την άγρια βία συγκρούστηκε ο κόσμος του Μπαγκλαντές το καλοκαίρι και τα κατάφερε. Ο Μοχάμεντ Γιουνούς που έχει αναλάβει μεταβατικός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι οι εκλογές θα γίνουν μέχρι τις αρχές του 2026. Το κρίσιμο είναι η δύναμη του Ιούλη να παραμείνει ενεργή στους δρόμους και τους εργατικούς χώρους.