Oι επιβαλλόμενοι δασμοί από την κυβέρνηση Τραμπ που γκρέμισαν τα χρηματιστήρια δυσχεραίνουν το παγκόσμιο εμπόριο. Τα εμπόδια στις εισαγωγές αναπόφευκτα θα επηρεάσουν την ζήτηση για μεταφορές, μειώνοντας έτσι τα έσοδα και για τις ναυτιλιακές εταιρείες.
Η COSCO, μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες, φαίνεται να πλήττεται ακόμα περισσότερο, καθώς μεγάλο ποσοστό του στόλου της αποτελείται από κινεζικής κατασκευής πλοία. Οι δασμοί μπορεί να επηρεάσουν τα συγκεκριμένα πλοία, καθώς εξετάζεται η επιβολή επιπλέον φόρων σε αυτά που δένουν σε αμερικανικά λιμάνια.
Σε πρώτη φάση, η ελληνική κυβέρνηση δεν εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ανήσυχη για τους δασμούς, εκφράζοντας την θέση ότι «εξαγωγές της χώρα μας προς τις ΗΠΑ ξεπερνούν κατά τι τα 2 δισ. ευρώ, ήτοι λίγο πάνω από 1% του ελληνικού ΑΕΠ».
O Γιάννης Στουρνάρας σε πρώτη φάση, σε συνέντευξή του στους Financial Times, σχολίαζε ότι «ο επερχόμενος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανόν να έχει σοβαρή αρνητική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Μία έντονη αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα να είναι πολύ ασθενέστερη από το αναμενόμενο». Ένας νέος γύρος κρίσης στην ευρωζώνη θα χτυπήσει σκληρά ξανά τους αδύναμους κρίκους στην αλυσίδα όπως τον ελληνικό καπιταλισμό, που υποφέρει από το υψηλό χρέος και τα θηριώδη ποσά που δαπανώνται από τον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτηση του χρέους.
Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι οι δευτερογενείς συνέπειες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως το πλήγμα στον τουρισμό εφόσον πολλές χώρες της ΕΕ επηρεαστούν από ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο. Εάν οι ευρωπαϊκές οικονομίες χτυπηθούν λόγω των δασμών, τότε κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει την ελληνική οικονομία που έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό από τις χώρες της ΕΕ.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Η ήδη ανακοινωθείσα επιβολή δασμών στην Κίνα ενέχει τον κίνδυνο να στρέψει το βλέμμα τους σε άλλες αγορές, στις οποίες απευθύνονται και ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει ακόμα και τα βιομηχανικά προϊόντα σε ένα βαθμό.
Την ίδια στιγμή όμως η ναυτιλία της Ελλάδας, ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα καθώς περισσότερο από το 65% των παραγγελιών των Ελλήνων εφοπλιστών γίνεται στην Κίνα. Η εξάρτηση αυτή από την κινεζική ναυπηγική βιομηχανία καθιστά την ελληνική ναυτιλία ιδιαίτερα ευάλωτη στην επιβολή τέτοιων τελών.
Εξάλλου το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κινεζικής Cosco ενδέχεται να «στοχοποιηθεί» προειδοποιεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, αφού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου κινεζικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το Ε.Β.Ε.Π. ευελπιστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τις θαλάσσιες μεταφορές και δεν θα δεχτεί την επιβολή αυξήσεων στις λιμενικές υπηρεσίες».
Λίγες μέρες αργότερα απευθυνόμενος στην 92η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ ο Στουρνάρας τόνισε ότι «το ευρωπαϊκό σχέδιο επανεξοπλισμού προσφέρει στην Ελλάδα μια στρατηγική ευκαιρία για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και της παραγωγικής της βάσης». Οι τραπεζίτες βλέπουν διέξοδο από την κρίση εντείνοντας τις πολεμικές δαπάνες και ο Δένδιας ανακοινώνει εξοπλιστικό μαμούθ ύψους 28€ δις για τα επόμενα 12 χρόνια θυσιάζοντας δημόσια Υγεία, Παιδεία και κράτος πρόνοιας.