Δημήτρης Κουτσάφτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μηχανοδηγών ΟΣΕ
Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ
Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος
Άννα Λάζου, Καθηγήτρια ΦΛΣ ΕΚΠΑ
Μιχάλης Λυμπεράτος, ιστορικός
Κώστας Λυμπέρης, Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ
Ευκλείδης Μακρόγλου, δικηγόρος
Λέανδρος Μπόλαρης, ιστορικός
Λίλιαν Μπουρίτη, Ψυχολόγος
Ραμσίς Κιλανί, Σοσιαλισμός από τα Κάτω, Γερμανία
Γκαϊάθ Ναϊσέ, Επαναστατικό Αριστερό Ρεύμα, Συρία.
Ιλ Μπουνγκ Τσόι, Εργατική Αλληλεγγύη, Ν. Κορέα.
Ozdes Ozbay, DSiP, Τουρκία
Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής
Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής, Πάντειο
Γιώργος Πίττας, Εργατική Αλληλεγγύη
Κώστας Πίττας, Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο
Γιώργος Ράγκος, ΚΣΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Βιρτζίνια Ροντίνιο, Marx21, ΗΠΑ
Σωτήρης Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Μοχάμεντ ελ Σαΐντ, Παλαιστινιακή Παροικία
Γιάννης Σηφακάκης, Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο
Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος
Μαρία Στύλλου, περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω
Κώστας Τορπουζίδης, δικηγόρος
Αφροδίτη Φράγκου, συγγραφέας
Γιατί άραγε σήμερα, το 2025, να χρειαζόμαστε ακόμα τις ιδέες του Μαρξ. Τόσοι και τόσοι αγωνιστές πέρασαν από το κομμουνιστικό κίνημα, έδωσαν τη ζωή τους για αυτές τις ιδέες, προδόθηκαν από ασυγχώρητα λάθη ηγεσιών, πίστεψαν σε έναν καλύτερο κόσμο που τελικά ποτέ δεν ήρθε.
Και όμως η ρωγμή έγινε, ο δρόμος ανοίχτηκε το 1917 και οι εργάτες πίστεψαν ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία καλύτερη, απαλλαγμένη από την βαρβαρότητα του καπιταλισμού.
Εμείς σήμερα που συμμετέχουμε στους αγώνες και βρισκόμαστε αντιμέτωποι σε καθημερινή βάση με την εργοδοτική αυθαιρεσία, την ανεργία που μας οδηγεί μερικές φορές σε οδυνηρούς συμβιβασμούς, γιατί να πιστέψουμε στον Μαρξ; Γιατί να ξεκολλήσουμε από τον καναπέ μας και να πούμε ως εδώ και μη παρέκει;
Γιατί είμαστε πολλοί, γιατί εμείς τρέχουμε τις επιχειρησεις, τα εργοστάσια, γιατί εμείς όλοι και όλες μαζί έχουμε την δύναμη. Αρκεί να πιστέψουμε σε αυτή αλλά να πιστέψουν και οι ηγεσίες της Aριστεράς σε εμάς. Θα συμμετέχω στο φεστιβαλ Μαρξισμος και καλώ όλους και όλες να κάνουν το ίδιο για να δυναμώσουμε τις ιδέες της ανατροπής.
Παναγιώτης Ροδολάκης ιδ.υπάλληλος ΠΕΙΡΑΙΑ
Από τα εφηβικά μου χρόνια είμαι ενάντια στο κράτος, την εξουσία και κάθε πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους. Συμμετείχα σε δράσεις και σε κινητοποιήσεις αυτόνομα τόσα χρόνια και πολλές φορές ένιωθα ότι δεν είχαν αποτέλεσμα.
Το τελευταίο διάστημα δουλεύω στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και είμαι μέλος του σωματείου ναυπηγοξυλουργών. Κατάλαβα ότι η δύναμη της εργατικής τάξης είναι η οργάνωση και έτσι τον Φλεβάρη του 2025 αποφάσισα να οργανωθώ στο ΣΕΚ στον πυρήνα της Νίκαιας. Το να συζητάω συλλογικά, να ανταλλάσσουμε απόψεις και να λειτουργούμε οργανωμένα είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθούμε στην κρατική μαφία των καπιταλιστών.
Στο φεστιβαλ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ θα συμμετέχω, θα πάω να μάθω, να ακούσω γνώμες, να μάθω ιστορία και εμπειρίες που δεν ξέρω και έτσι να οργανωθούμε καλύτερα για να αντισταθούμε στην δικτατορία του κεφαλαίου.
Ο Μαρξισμός είναι ένα άκρως σημαντικό φεστιβάλ, ειδικά φέτος που ζούμε σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης. Όλη αυτή η θεωρία και οι συζητήσεις μας δίνουν όλες τις βάσεις και τα εργαλεία ανάλυσης που χρειαζόμαστε, και μας εμπνέουν ώστε να μπορούμε να δραστηριοποιούμαστε και να παρεμβαίνουμε.
Γι' αυτό και εμείς με την σειρά μας στον Βόλο θα οργανώσουμε τις αμέσως επόμενες μέρες ένα ραντεβού για συλλογικό κατέβασμα στην Αθήνα και θα το προβάλουμε πλατιά στις σχολές και στην πόλη, ώστε να μπορέσει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται να παρευρεθεί στο φεστιβάλ. Ειδικά στο Βόλο, που υπάρχει ένα δραστήριο φοιτητικό κίνημα και εξελίσσονται τόσα ζητήματα. Είναι ευκαιρία να μπορέσει ο κόσμος να ακούσει αυτές τις συζητήσεις που καλύπτουν τόσες θεματικές από θεωρητικά ζητήματα, ανάλυση ιστορικών θεμάτων μέχρι και ζητήματα της επικαιρότητας. Επιπλέον έχουμε την δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με ομιλητές που βρίσκονται στο επίκεντρο κρίσιμων γεγονότων σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο να λύσει απορίες, να μπορέσει να ανταλλάξει απόψεις και εμπειρίες, να οργανώσει πολιτική σκέψη, να εμπνευστεί και να οργανωθεί ώστε να παλέψουμε μαζί.