Δεκάδες χιλιάδες αντιφασίστριες και αντιφασίστες συγκεντρώθηκαν στο Γκίσεν στην κεντρική Γερμανία το περασμένο Σάββατο 29/11, ενάντια στην ίδρυση της νεολαίας του φασιστικού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Η προηγούμενη οργάνωση νεολαίας του AfD διαλύθηκε τον Μάιο του 2025 αφού είχε κυρηχθεί επίσημα ως ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση τον Απρίλη του 2023.
Οι δράσεις της ήταν ανεξέλεγκτες και χαλούσαν την εικόνα των «πολιτισμένων» φασιστών με τις γραβάτες, παρόλο που η ηγεσία του AfD ισχυρίζοταν πως ήταν ανεξάρτητες από την ίδια. Τώρα προσπαθούν ξανά να στήσουν μία φασιστική νεολαία, με το όνομα Generation Deutschland (Γενιά Γερμανία). Διάλεξαν να κάνουν το ιδρυτικό συνέδριο στο Γκίσεν, μία μικρή επαρχιακή πόλη με λιγότερους από 100 χιλ. κατοίκους, υποτίθεται λόγω της κεντρικής της τοποθεσίας. Στην πραγματικότητα ήθελαν να αποφύγουν την μαζική απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος. Αλλά δεν τους κάναμε την χάρη!
Ο πανγερμανικός σύνδεσμος σωματείων (Deutscher Gewerkschaftsbund), ο αντιφασιστικός σύνδεσμος Αντίσταση (Widersetzen) και άλλες αριστερές, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις και κόμματα από όλη την Γερμανία οργάνωσαν μαζικές κινητοποιήσεις για να μπλοκάρουν το ιδρυτικό συνέδριο της φασιστικής νεολαίας. Αποφασισμένες/οι διαλώτριες/ές άρχισαν να φτάνουν στο Γκίσεν από τις 5 το πρωί με κάθε μέσο. Το Widersetzen μόνο του είχε μισθώσει 200 λεοφορεία από όλη την χώρα. 15.000 άτομα σχημάτισαν μπλόκα σε κάθε δρόμο δυτικά του Γκίσεν που οδήγούσε στο συνέδριο, κλείνοντας και δύο κεντρικούς αυτοκινητόδρομους. 20.000 άτομα μετά από αποκλεισμό της αστυνομίας διαδήλωσαν με συνθήματα, πολύχρωμα πλακάτ και τραγούδια για την Παλαιστίνη στο ανατολικό κομμάτι της πόλης. Υπολογίζεται ότι συνολικά 50.000 άτομα βρέθηκαν στους δρόμους ενάντια στη φασιστική νεολαία.
Το φασιστοσυνέδριο ξεκίνησε μετά από ώρες καθυστερήσεων και με πολλές άδειες καρέκλες, καθώς παραπάνω από τους μισούς φασίστες που είχαν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στο χώρο. Ακόμη και αυτή η μίζερη αρχή έγινε δυνατή μόνο με την κάλυψη και στήριξη του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις αστυνομίας και του ιδιωτικού κεφαλαίου. Αρχικά η ιδιωτική εταιρία που διαχειρίζεται τον εκθεσιακό χώρο στο Γκίσεν τους παραχώρησε τον χώρο χωρίς να είναι υποχρεωμένη. Στη συνέχεια, το τοπικό συμβούλιο της πόλης απαγόρευσε τις αντιφασιστικές διαδηλώσεις κοντά στο συνέδριο «για λόγους ασφαλείας». Τέλος, η αστυνομία κινητοποίησε 5.000 αστυνομικούς και οχήματα ρίψης νερού για να κόψουν την πόλη και την αντιφαστιστική δύναμη στα δύο. Η αστυνομία χρησιμοποιήσε ωμή βία, ρίψεις νερού και μεγάλες ποσότητες δακρυγόνων για να διαλύσει τα αντιφασιστικά μπλόκα και να ανοίξει τους δρόμους για τους φασίστες, ενώ ταυτόχρονα έκλεινε τις γέφυρες της πόλης για το κίνημα και τους πολίτες.
Αλλά δεν μας σταματούν! Το αντιφασιστικό κίνημα στην Γερμανία, όπως και το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, έδειξε ξανά ότι παρά τις προσπάθειες του κράτους και την τεράστια προπαγάνδα, είναι οργανωμένο, μαζικό και αποφασισμένο. Ο Πασκάλ Χωμ, εκλεγμένος πλέον ηγέτης την φασιστικής νεολαίας, δήλωσε μετά το συνέδριο ότι «θα αγωνιστούν αποφασιστικά για μια πραγματική κάμψη της μετανάστεσης που θα διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα παραμείνει η χώρα και η πατρίδα των Γερμανών». Αλλά όποια/όποιος περπάτησε στο Γκίσεν το Σάββατο είδε μια άλλη εικόνα πολύ ξεκάθαρα: το Γκίσεν, και όλη η Γερμανία, ανήκουν στις αντιφασίστριες και τους αντιφασίστες!
Τίνα Κ.

