Πογκρόμ στην Πάτρα

Μια πρώτη άμεση αντίδραση στις νεοναζιστικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών δόθηκε την Πέμπτη 24/5 στην Πάτρα, με την κινητοποίηση που έγινε μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ στην πλ. Όλγας ζητώντας να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην πόλη και να σταματήσει η προστασία των φασιστών από την αστυνομία.

Είχαν κλείσει ήδη 3 μέρες από την στιγμή που 2 πούλμαν με χρυσαυγήτες είχαν αποβιβαστεί στην Πάτρα με την συνοδεία της αστυνομίας, κάνοντας επίθεση στο ερειπωμένο κτήριο της Πειραϊκής Πατραϊκής που στεγάζονται μετανάστες, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τη δολοφονία του Θ. Λαζανά από αφγανό μετανάστη, για να σπείρουν τον τρόμο και το ρατσιστικό μίσος στην πόλη της Πάτρας.

“Με αστυνομική συνοδεία τα πούλμαν με τους χρυσαυγήτες έφτασαν και αποβιβάστηκαν μέσα στο λιμάνι σε σημείο που επιτρέπεται να βρίσκονται μόνο οι ταξιδιώτες. Ήταν φανερό ότι φοβόντουσαν να κινηθούν εκτός της περίφραξης του λιμανιού χωρίς την αστυνομία. Στην συνέχεια άρχισαν να κινούνται μέσα στους δρόμους της Πάτρας με την συνοδεία των ΜΑΤ -που, σημειωτέον, δεν φόραγαν τα κράνη τους- για να φτάσουν ανενόχλητοι στην πύλη της Πειραϊκής Πατραϊκής και να κάνουν -μετά από εμφανή συνεννόηση με τους μπάτσους- δήθεν φασαρία. Πολύς κόσμος καταλάβαινε πως όλα αυτά ήταν ένα προεκλογικό τρικ. Για να κερδίσουν λίγες ψήφους δεν νοιάζονται ούτε για τον πόνο των συγγενών ούτε για την μνήμη του νεκρού. Αυτός είναι και ο λόγος που οι συγγενείς και ο αδερφός του Θανάση τούς έδιωξαν από την κηδεία και δεν άφησαν τον βουλευτή τους να μιλήσει”, εξήγησε ο Δημήτρης εργαζόμενος στο λιμάνι που βρέθηκε μπροστά στην άφιξη και την παρέλαση των φασιστών.

Τις επόμενες μέρες οι 150 περίπου χρυσαυγήτες ξεκίνησαν τα καθημερινά πογκρόμ, τις εξορμήσεις και παρελάσεις μίσους και τους τραμπουκισμούς σε μετανάστες και νεολαίους που αντιδρούσαν στην παρουσία τους σε διάφορα σημεία της πόλης. Το περιστατικό με τον κρανοφόρο επικεφαλής της συμμορίας που μετά από βίντεο και φωτογραφίες αποκαλύφθηκε πως ήταν αξιωματικός της αστυνομίας είναι χαρακτηριστικό της άμεσης συνεργασίας μεταξύ της Χρυσής Αυγής και της ΕΛ.ΑΣ.

“Τα ζόμπι της Χρυσής Αυγής ξεκίνησαν προεκλογική εκστρατεία τρόμου σπιλώνοντας τη μνήμη του νεκρού που οι συγγενείς του δεν πρόλαβαν να θρηνήσουν. Μύρισαν αίμα σαν τα τσακάλια και βγήκαν παγανιά με κάλεσμα για «ανακατάληψη της Πάτρας» και επίδειξη τρόμου στους δρόμους παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των συγγενών του νεκρού για την εμετική και προκλητική παρουσία τους. Είναι μεγάλη η πρόκληση για το λαό της Πάτρας να μιλάνε την ίδια γλώσσα των δολοφόνων του Νίκου Τεμπονέρα που επί Μητσοτάκη επιχείρησαν ανακατάληψη κατειλημμένου σχολικού συγκροτήματος”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ για την επίθεση των φασιστών στην Πάτρα.

“Τώρα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να συσταθεί αντιφασιστική πρωτοβουλία. Μετά από τόσες απανωτές προκλήσεις στην Πάτρα η Αριστερά δεν έχει περιθώρια να περιμένει άλλο. Η σημερινή κινητοποίηση είναι μια πρώτη απάντηση, όμως δεν είναι αρκετή”, ανέφερε η Ράνια Κούτσικου από την ΚΕΕΡΦΑ στην Εργατική Αλληλεγγύη. “Χρειάζεται άμεσα να δράσουμε ενιαία απέναντι στην φασιστική απειλή. Με όχημα τις ρατσιστικές επιθέσεις του κράτους και της αστυνομίας στους μετανάστες νομιμοποιούνται οι φασίστες και η παρουσία τους στους δρόμους. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε”.

“Έχουμε μπροστά μας να οργανώσουμε το μεγάλο αντιναζιστικό συλλαλητήριο για τις 8 Ιούνη. Είναι μια μεγάλη πανελλαδική απάντηση στην νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής που για την Πάτρα, μετά από τα πρόσφατα γεγονότα, αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Πρέπει να κινητοποιήσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, συνδικάτα και κάθε είδους συνδικαλιστικούς φορείς. Όπως και το Εργατικό Κέντρο που πρέπει να μπει μπροστά.

Ήδη οι εργαζόμενοι στην ΑΒΕΞ σκέφτονται να παραχωρήσουν τμήμα τους εργοστασίου σαν κατάλυμα για κάποιους από τους μετανάστες που ζουν στην Πειραϊκή Πατραϊκή ώστε να σταματήσουν οι εντάσεις στην περιοχή. Θέλουμε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα, τις πολιτικές οργανώσεις, τοπικούς συλλόγους, όλο τον δημοκρατικό λαό της Πάτρας να σηκώσει ασπίδα αντίστασης απέναντι στην φασιστική απειλή. Δεν αρκούν οι καταγγελίες. Ήρθε η ώρα της δράσης. Το συλλαλητήριο στις 8 Ιούνη να είναι το εφαλτήριο για να ξαναστείλουμε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής πίσω στις τρύπες τους”, τόνισε η Τόνια Λαχανιώτη Περιφερειακός Σύμβουλος Ιόνιων Νήσων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που βρέθηκε στην αντιφασιστική συγκέντρωση της Πέμπτης στην πλ. Όλγας στην Πάτρα.