Αίγυπτος: 21% για την Αριστερά

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο παρουσιάζονται ήδη από τα ΜΜΕ, όσα κάνουν τον κόπο να ασχοληθούν, σαν κακά νέα λόγω της πρωτιάς του Μοχάμεντ Μόρσι, υποψηφίου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο Μόρσι παίρνει περίπου το 25% των ψήφων. Δεύτερος έρχεται ο Άχμεντ Σαφίκ με γύρω στο 23%. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ανάμεσα σ’ αυτούς τους υποψηφίους, θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιούνη.

Ο Σαφίκ ήταν ο τελευταίος πρωθυπουργός του δικτάτορα Μουμπάρακ και πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας. Έχει πίσω του την υποστήριξη των στρατηγών, όλων των κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών της εποχής του Μουμπάρακ, όπως και το άφθονο χρήμα των καπιταλιστών. Αυτό το «μαύρο μέτωπο» θέλει να πισωγυρίσει την επανάσταση. Η κεντρική προεκλογική υπόσχεση του Σαφίκ ήταν ότι αν κερδίσει θα «αποκαταστήσει την ασφάλεια στους δρόμους μέσα σε λίγες μέρες».

Όμως, αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί η επανάσταση δεν έχει πει τη τελευταία λέξη της. Μια απόδειξη γι’ αυτό, είναι η μεγάλη επιτυχία του υποψήφιου της Αριστεράς και του κινήματος που παλεύει στο δρόμο, του Χαμντίν Σαμπάχι. Έκανε την έκπληξη, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, με 21,2% (σε απόσταση αναπνοής από τον Σαφίκ). Ο Σαμπάχι, αριστερός νασεριστής ο ίδιος, είχε πρωταγωνιστήσει τα προηγούμενα χρόνια στους αγώνες ενάντια στη δικτατορία του Μουμπάρακ, συμμετείχε για παράδειγμα στο κίνημα Κιφάγια για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Είχε βρεθεί στη πρώτη γραμμή της πλατείας Ταχρίρ.

Τέταρτος στη σειρά ήρθε ο Αμπούλ Φοτούχ, πρώην ηγετικό στέλεχος της Αδελφότητας που αποχώρησε και συσπείρωσε γύρω του μεγάλα τμήματα της νεολαίας και άλλες δυνάμεις που πάλεψαν ενάντια στον Μουμπάρακ.

Aπεργίες

Δεκατέσσερις μήνες μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, η νεολαία, οι εργάτες της Αιγύπτου συνεχίζουν να δίνουν σκληρές μάχες. Οι απεργίες δεν λένε να σταματήσουν, με κέντρο τα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς και ελεύθερα συνδικάτα. Αρχές Μάη απεργούσαν οι εργάτες στη χαλυβουργία. Συνεχίζονται επίσης και οι αγώνες για δημοκρατία, κόντρα στις απόπειρες του Ανώτατου Συμβούλιου των Ενόπλων Δυνάμεων να πνίξει την επανάσταση. Δεν έχει περάσει ένας μήνας από τις μεγάλες διαδηλώσεις, με δυο νεκρούς, έξω από το υπουργείο Άμυνας στο Κάιρο.

Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές της Αιγύπτου στην ανακοίνωσή τους για τις εκλογές, τονίζουν ότι η επιτυχία του Σαμπάχι: «είναι έκφραση της μεγάλης υποστήριξης ανάμεσα στις λαϊκές δυνάμεις, τις δυνάμεις που υποστηρίζουν το σχέδιο της επανάστασης και τις δυνάμεις που είναι στο πλευρό της Αριστεράς για ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τόσο τα κοινωνικά ζητήματα όσο και το ζήτημα της πολιτικής δημοκρατίας, επιτρέποντας μ’ αυτό τον τρόπο το χτίσιμο μιας μαχητικής αριστεράς με μεγάλη επιρροή στο αιγυπτιακό ‘πεζοδρόμιο΄’».

Παράλληλα, οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές, σημαίνουν τον συναγερμό ενάντια σε πιθανή επικράτηση του Σαφίκ στο δεύτερο γύρο των εκλογών: «θα αποτελέσει ένα δυνατό χτύπημα στις πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις» του κινήματος, «μια χρυσή ευκαιρία για τις ετοιμασίες της αντεπανάστασης». Γι’ αυτό τον λόγο, προτείνουν τη σύμπηξη ενός κοινού μετώπου ενάντια στον Σαφίκ και απαιτούν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να δεσμευτεί σε μια σειρά από αιτήματα, πολιτικά και κοινωνικά. Επίσης προτείνουν τον ορισμό των Σαμπάχι και Φοτούχ ως αντιπροέδρων και τον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό έξω από την Αδελφότητα και μέλη της από όλο το δημοκρατικό φάσμα με τη συμμετοχή και Χριστιανών Κοπτών.

Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές υπογραμμίζουν ότι: «Αυτά δεν σημαίνουν ότι αποσύρουμε τις κριτικές μας για το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης [της Αδελφότητας] το οποίο επί της ουσίας τάσσεται υπέρ της αγοράς και των επιχειρηματιών, ούτε την κριτική μας για τη πολιτική διαγωγή της ηγεσίας της Αδελφότητας της εμπιστοσύνης που έχει δείξει στο Ανώτατο Συμβούλιο και τις επιθέσεις της ενάντια στους επαναστάτες».

Και η ανακοίνωση τελειώνει με την εξής έκκληση: «Οι συνθήκες του αγώνα, η μάχη για μια αξιοπρεπή ζωή, και η συνέχιση της πολιτικής και κοινωνικής επανάστασης, θα δυσκολευτούν πολύ αν ο Σαφίκ εγκατασταθεί στο Προεδρικό Μέγαρο. Μετατρέψτε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών σε πλήγμα κατά του παλιού καθεστώτος! Πάλη για την οργάνωση των λαϊκών δυνάμεων ενάντια στην εξέγερση των δουλοκτητών!»