“Περηφάνεια” στη Θεσσαλονίκη

Δύο χιλιάδες γκέι, τρανσέξουαλ, λεσβίες, αγωνιστές-στριες των κινημάτων και της αριστεράς πλημμύρισαν το Σάββατο 23 Ιούνη τον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης δίνοντας χρώμα και πάθος στη διεκδίκηση για ίσα δικαιώματα στη ζωή και στον έρωτα.

Η Εταιρία (μία από τους επίσημους διοργανωτές) πρόβαλε ως κεντρικό σύνθημα «Μια αγάπη, χίλια χρώματα», ενώ η συλλογικότητα Homophonia κατάφερε να δώσει πιο πολιτικοποιημένο χαρακτήρα στις εκδηλώσεις με την αφίσα της "Ίδια αισθήματα, προβλήματα, δικαιώματα" και την διοργάνωση εκδήλωσης-συζήτησης την προηγούμενη μέρα στα Λαδάδικα.

Από νωρίς είχαν στηθεί από τους διοργανωτές περίπτερα για όλες τις πρωτοβουλίες και πολιτικές οργανώσεις, που δήλωσαν τη συμμετοχή και τη στήριξή τους στο φεστιβάλ (αφού καθαρίστηκαν από τα βρόμικα συνθήματα "άγνωστων" οπαδών του Άνθιμου και της φασιστοειδούς κλίκας του). Πολλοί φοιτητές και μαθητές, αλλά και οικογένειες με τα παιδιά τους άρχισαν να καταφτάνουν μετά τις 5μμ, όποτε και απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων.

Χαιρετισμός

Από τη μεριά της ΚΕΕΡΦΑ χαιρετίσαμε με χαρά το 1ο gay Pride στην πόλη μας, σε μια Θεσσαλονίκη ανοιχτή για όλους, αλλά όχι για τους φασίστες και τον Άνθιμο, υπογραμμίζοντας ότι στη μάχη ενάντια στις σεξιστικές διακρίσεις και την καταπίεση είμαστε όλοι ομοφυλόφιλοι-ες. Από τη μεριά της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της την προβοκατόρικη και σκοταδιστική παρέμβαση του μητροπολίτη καλώντας σε μαζική υπεράσπιση του φεστιβάλ.

Η προσπάθεια μιας δράκας 20-30 μισαλλόδοξων οπαδών του Άνθιμου να αμαυρώσουν με προπηλακισμούς την αγωνιστική εμφάνιση των ομοφυλόφιλων στους δρόμους της πόλης, όχι μόνο συνάντησε την αποφασιστική απάντηση όλων μας, αλλά έδωσε και έντονο αντιφασιστικό παλμό στην θορυβώδη και χαρούμενη διαδήλωση που ακολούθησε.

Το ΣΕΚ και η ΚΕΕΡΦΑ με το πανό της "Το σύστημα είναι ανώμαλο. Καιρός να το ανατρέψουμε!" και τα πλακάτ "Έξω οι νεοναζί-Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι", δώσαμε, όπως ήταν αναμενόμενο απ' όλους, δυναμικά το παρών. Όχι μόνο στη διαδήλωση, αλλά και στις συζητήσεις και τη γνωριμία με νέο κόσμο που ερχόταν στα περίπτερα μας. 20 αγωνιστές-στριες δήλωσαν την συμμετοχή στις δράσεις της ΚΕΕΡΦΑ ενάντια στους φασίστες και το ρατσισμό. Μέχρι και τα μεσάνυχτα διασκεδάσαμε στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο και όλοι φύγαμε πιο δυνατοί και σίγουροι για τη συνέχεια.

Εξάλλου, το τριήμερο 29 Ιούνη με 1 Ιούλη πραγματοποιείται και το αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου χιλιάδες αγωνιστές θα ξανασυναντηθούμε για να οργανώσουμε την αλληλεγγύη και την κοινή δράση μας ενάντια στις ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις.

Η ΚΕΕΡΦΑ θα πραγματοποιήσει τη δική της εκδήλωση στο χώρο του φεστιβάλ, το Σάββατο 30 Ιουνίου, 7μμ, με θέμα: "Ρατσιστική υστερία και Χρυσή Αυγή: η απάντησή μας στα ψέματα και τις επιθέσεις"