ΣΥΡΙΖΑ: Θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες;

«Υπεύθυνη αντιπολίτευση». Για όποιο θέμα και αν μιλούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι βουλευτές, αυτές οι δύο λεξούλες εμφανίζονται ως δια μαγείας σε μονότονο ρυθμό.

Από την ώρα που τελείωσαν οι εκλογές, η κατεύθυνση που δίνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι για την δημιουργία μιας «μεγάλης λαϊκής, δημοκρατικής παράταξης» που θα μπορεί να παίξει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι να έρθει η δική της ώρα να κυβερνήσει.

Χαρακτηριστικές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα στα Προπύλαια μετά την επίσημη δήλωση που έκανε στα κανάλια στις 17 Ιούνη. Μπροστά στους δικούς του συντρόφους και ψηφοφόρους είπε «ταυτόχρονα με τους αγώνες μας να ανοίξουμε δρόμους για τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής και κυρίως να δώσουμε την υπόσχεση ότι χωρίς έπαρση και αλαζονεία να μετασχηματίσουμε τη δική μας παράταξη σε μια μεγάλη δημοκρατική, λαϊκή παράταξη της Αριστεράς. Το μέλλον μάς ανήκει. Είμαστε εδώ αποφασισμένοι να το κατακτήσουμε».

Aυτή η κατεύθυνση είναι που επιβάλλει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη δύναμη, όπως αξιώνουν από αυτόν όλοι οι αντίπαλοι του, από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι τα διάφορα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ.

Ενδεικτική ήταν η στάση του στο θέμα της δημιουργίας της κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση του με το Σαμαρά στη φάση των διερευνητικών εντολών, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ, ενώ τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή την εκτίμησε ως ευκαιρία διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Δήλωσε συγκεκριμένα ότι υπάρχουν «σημαντικές δυνατότητες διαπραγμάτευσης, επαναδιαπραγμάτευσης που (...) δεν πρέπει να σπαταληθούν. Η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει αυτήν τη δυνατότητα και πρέπει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να πάει στις Βρυξέλλες με τον πήχη ψηλά, εκεί που τον τοποθέτησε ο λαός μας με την ψήφο του».

Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνη αντιπολίτευση δεν έκανε καμιά επίθεση ή έστω κάποια δήλωση όσον αφορά το «μαγειρείο» της νέας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που τσαλαπάτησαν το χρονικό περιθώριο να σχηματιστεί κυβέρνηση με την ανοχή του Παπούλια. Άλλωστε, αν και με πολύ μεγαλύτερη δύναμη από ό,τι στις 6 Μάη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί την διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης…

Μεθοδικά

Η όλη στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέκυψε μετά τις εκλογές. Χτίστηκε μεθοδικά σε όλη την προεκλογική περίοδο. Φανερή ήταν η προσπάθεια να αποκλειστούν όσοι δεν ταυτίζονταν ολοκληρωτικά με την γραμμή της υπεύθυνης δύναμης. Δεν μιλάμε για τις συνιστώσες που εξαφανίστηκαν, αλλά για στελέχη που εκπροσωπούν οργανωτικά μεγάλο μέρος του Συνασπισμού, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τον…έσφαξε με το μπαμπάκι σε σχέση με τις θέσεις του Λαφαζάνη για το ζήτημα του ευρώ. Ανάμεσα σε άλλα, είπε «ο Παναγιώτης έχοντας αυτή την προσωπική άποψη δεν θα είναι ο άνθρωπος που θα εκφράζει την πολιτική μας στα θέματα της οικονομικής πολιτικής ή των σχέσεων με την Ευρώπη».

Ο ίδιος στις 20 Ιούνη, τρεις μέρες μετά τις εκλογές, δήλωσε…απειλητικά στο Μέγκα αναφερόμενος σε όσους κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ως ακραία δύναμη ότι «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα».

Με λίγα λόγια, την κατεύθυνση προς τα πού θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την δίνουν αυτοί που δεν επέλεξαν να φύγουν με τον Κουβέλη όταν έγινε η διάσπαση και η δημιουργία της ΔΗΜΑΡ.

Ένας από τους πιο προβεβλημένους εκπροσώπους της νέας ηγετικής πτέρυγας είναι ο βουλευτής Χανίων, Γιώργος Σταθάκης. Η πρώτη Κυριακάτικη Αυγή μετά τις εκλογές είχε συνέντευξη του όσον αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα για την οικονομία.

Ο Σταθάκης επιβεβαιώνει την παραπάνω διαπίστωση όσον αφορά το στόχο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδωσε με μάλλον πειστικό τρόπο τη μάχη της υπεύθυνης κυβέρνησης, θα δώσει ισοδύναμα τη μάχη της υπεύθυνης αντιπολίτευσης. Και αυτό συνεπάγεται φυσικά συγκροτημένη κριτική της κυβέρνησης, συγκροτημένες προτάσεις που μπορούν να δημιουργούν ένα πλαίσιο θετικών αλλαγών σε έναν η περισσότερους τομείς της οικονομίας».

Αυταπάτες

Αν κάποιος, όπως ο Σταθάκης, έχει αυταπάτες ότι με σωστές προτάσεις μπορεί να σταματήσει την επίθεση που ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση της Τρόικας, δεν είναι δύσκολο να πιστεύει ότι οι εκβιαστές της ΕΕ και του ΔΝΤ θα μας δώσουν τη λύση.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του λέει χαρακτηριστικά «το ελληνικό χρέος χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση προκειμένου να γίνει βιώσιμο, οι τράπεζες την ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και νέο πλαίσιο εγγυήσεων, προκειμένου να σταθεροποιηθούν, και πολύ περισσότερο προκειμένου να επαναφέρουν τη ρευστότητα στην οικονομία και, τέλος, η μεταστροφή της ύφεσης χρειάζεται αρκετά επιπρόσθετα χρήματα, της τάξης των 50-70 δισ., με τη μορφή κάποιου αναπτυξιακού “πακέτου”».

Πιο κάτω αναφέρει ότι «το πιο φιλόδοξο σχέδιο είναι η στήριξη της νέας κυβέρνησης με έναν συνδυασμό ηπιότερης προσαρμογής αναφορικά με τις περικοπές δαπανών, μισθών και συντάξεων και σε μία μερική συγκράτηση της ύφεσης με εντατικοποίηση της διαθεσιμότητας ευρωπαϊκών πόρων».

Δυστυχώς, αυτές οι απόψεις δεν είναι προσωπικές. Είναι η γραμμή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται ακόμα και από την πολυσυζητημένη δήλωση του Αλ. Τσίπρα στο Ρόιτερς.

Η Αυγή και πολλά σάιτ που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν τα υπόλοιπα μέσα ότι αναπαρήγαγαν την ερμηνεία της δήλωσης από το Ρόιτερς ότι ο Τσίπρας είπε «δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας».

Η αλήθεια είναι ότι δεν το είπε. Βέβαια, δεν είπε και το αντίθετο, δεν κάλεσε τον κόσμο να βγει στο δρόμο, αλλά επέλεξε να τονίσει ότι αυτή τη στιγμή «η αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική» από την αντίσταση.

Όλες αυτές οι τοποθετήσεις, όπως είπαμε και προηγούμενα, δεν είναι τυχαίες. Είναι υπόλογες στην παλιά στρατηγική του «ώριμου φρούτου». Ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ ή του Παπαδήμου, θα πέσει γρήγορα και άρα αυτοί χρειάζεται να κινούνται υπεύθυνα από τώρα.

Αυτή η εκτίμηση είναι σωστή. Μόνο κατά το μισό της όμως. Αυτό που ξεχνούν είναι ότι γκρεμίσαμε αυτές τις κυβερνήσεις-εργαλεία της τρόικας και των καπιταλιστών επειδή συγκρουστήκαμε μαζί τους, όχι επειδή τους κάναμε καλύτερες προτάσεις. Τις γκρεμίσαμε γιατί δεν υποχωρήσαμε στις απειλές όσον αφορά τις απεργίες και της καταλήψεις, αυτό που σε όλο τον πλανήτη ονομάζουν «Αντίσταση όπως στην Ελλάδα». Θα γκρεμίσουμε και την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τους αγώνες μας χωρίς να περιμένουμε κανένα Παπαδημούλη, κανένα Σταθάκη, κανένα «Κουβέλη» του ΣΥΡΙΖΑ να μας δώσει την άδεια.


Χρειάζεται κοινή δράση ενάντια στους νεοναζί

H γραμμή της υπεύθυνης δύναμης δεν υπάρχει μόνο στα ζητήματα της οικονομίας ή της διακυβέρνησης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, είναι αυτή που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα.

Ένα, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής. Όλος ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τις συνεχείς ναζιστικές επιθέσεις σε μετανάστες, ενώ έχει νιώσει αυτή την απειλή στο πετσί του καθώς δεν ήταν λίγες οι επιθέσεις στα περίπτερα της Αριστεράς κατά τη διάρκεια των δύο προεκλογικών περιόδων (όπως στα Άνω Λιόσια) ή και την ημέρα των εκλογών (όπως στον Πειραιά).

Ακόμα, η επίθεση του Κασιδιάρη στη Δούρου και την Κανέλλη, εξόργισε όλο τον κόσμο αφού έδειξε το πραγματικό πρόσωπο των νεοναζί ζωντανά στην τηλεόραση.

Ποια ήταν όμως η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής; Όσον αφορά τις ρατσιστικές επιθέσεις, η στάση του ήταν «έρχονται εκλογές, μην μπλέκουμε σε κινητοποιήσεις τώρα». Αυτή ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα μετά το πογκρόμ που εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή καθώς κανένα από τα κομμάτια του δεν αποδέχτηκε την πρόταση από τη μεριά της ΚΕΕΡΦΑ να γίνει ενωτική διαδήλωση για να σταματήσει την τρομοκρατία που επιχείρησαν να επιβάλουν οι νεοναζί τραμπούκοι.

Ίδια στάση είχε και για τα μεγάλα αντιφασιστικά συλλαλητήρια που έγιναν πανελλαδικά στις 8 Ιούνη, μόλις μία μέρα μετά την ναζιστική επίθεση του Κασιδιάρη. Ενώ κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στις διαδηλώσεις, η ηγεσία του με κάθε τρόπο απέφυγε να καλέσει επίσημα σε συμμετοχή. Το ίδιο έκανε βέβαια και η ηγεσία του ΚΚΕ.

Μετά τις 6 Μάη σωστά ο Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι δεν θα πήγαινε σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αν συμμετείχε ο φύρερ της Χρυσής Αυγής, Μιχαλολιάκος. Γιατί δεν εφαρμόζεται αυτή η γραμμή όσον αφορά τα τηλεοπτικά πάνελ; Είναι δυνατόν να συνδιαλέγεσαι με νεοναζί που καθημερινά βάφουν τα χέρια τους με αίμα μεταναστών και αριστερών;

Όλα αυτά τη στιγμή που σωματεία των ΜΜΕ έχουν βγάλει ανακοινώσεις καταγγελίας της ναζιστικής προπαγάνδας. Αν δεν στηρίξει αυτή τη σωστή πρωτοβουλία η αριστερά, ποιος θα το κάνει;

Η μάχη για να τσακίσουμε τους φασίστες είναι μπροστά μας. Δεν μπορούμε να την δώσουμε με τέτοιες επιλογές, όπως αυτές που έχει κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειαζόμαστε ένα ενιαίο αντιφασιστικό μέτωπο που θα σταματήσει τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, που δεν θα δίνει κανένα περιθώριο στους εχθρούς των ελευθεριών όλων μας.