Οικονομία και Πολιτική
ΣΥΡΙΖΑ Όσοι θέλουν αριστερή αντιπολίτευση, ας την ψάξουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Με τον πανηγυρικό τίτλο «Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εντυπωσιακά παρόν» κυκλοφόρησε η εφημερίδα Εποχή την περασμένη Κυριακή. «Επιλογή μακράς πνοής» ήταν το αντίστοιχο πρωτοσέλιδο της Αυγής, προσπαθώντας να παρουσιάσουν σαν μία μεγάλη επιτυχία την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν ήταν έτσι όμως. Πέρα από την επιφανειακή εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα βήμα μπροστά, με την θεωρητική προς το παρόν απόφαση να θεσπίσει την «κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ» και τη δημιουργία «ενιαίου μητρώου μελών» σε κάθε τοπική ή νομαρχιακή επιτροπή, η πραγματικότητα είναι ότι η Συνδιάσκεψη έληξε με κόντρες, διαφωνίες ενώ δεν έλλειψαν και οι σκηνές όπου σύνεδροι ήρθαν στα χέρια. 

Η αφορμή ήταν ότι ενώ στην απόφαση αποτυπώνονταν ότι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αναδεικνύεται το κορυφαίο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε στο τέλος όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που αναπτύχθηκαν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αλλά και άλλα που μπορεί να προκύψουν κατά την εμβάθυνση του ζητήματος θα αντιμετωπιστούν από μία Ανοιχτή Επιτροπή που θα αναλαμβάνει -σε συνεργασία με τη Γραμματεία- να προετοιμάσει τη συζήτηση για την επόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα συγκληθεί εντός του 2010 και θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις.

Ενα κομμάτι συνέδρων απαίτησε το 50% της Ανοικτής Οργανωτικής Επιτροπής, που θα οργανώσει την επόμενη Συνδιάσκεψη να προταθεί και να εκλεγεί από το Σώμα. Στο τέλος της Συνδιάσκεψης ζητήθηκε να μπει αυτή η πρόταση στη διαδικασία κάτι που δεν έγινε δεκτό από το προεδρείο. «Αντιδημοκρατική και σταλινική μεθόδευση ήταν η άρνηση να γίνει ακόμα και 5λεπτη συζήτηση πάνω στο ζήτημα καθώς και το παλαιοκουκουέδικο κλείσιμο των μικροφώνων. Τα δύο μέλη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΝ που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή μπροστά στο προεδρείο χρεώνονται προσωπικά αυτή τη φαιδρή πράξη και την κωμικοτραγική λήξη της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης», αναφέρει υπογεγραμμένο κείμενο που κυκλοφόρησε και έχει τίτλο «Δήλωση με αφορμή την δημοκρατική εκτροπή που σημειώθηκε στο κλείσιμο της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ». 

Συζήτηση

Με όλα αυτά, χάθηκε για άλλη μια φορά η όποια πολιτική συζήτηση και κριτική στη δεξιά πορεία του σχήματος. Η όποια προσπάθεια του Αλαβάνου να κοντράρει την τακτική της προγραμματικής αντιπολίτευσης που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκε ειρωνικά ότι ανήκει σε «άλλο χώρο» (έκφραση που σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία υπονοεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ!) «...Η αντιπολίτευση μας πρέπει να είναι δυναμική, προωθημένη, σκληρή. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να στοιχιζόμαστε πίσω από μια απλά «προγραμματική» αντιπολίτευση», είπε ο Αλαβάνος. «Η αντιπολίτευση πρέπει να είναι δομική, να αποδομεί τις κεντρικές επιλογές του κατεστημένου. Πρέπει να είναι κινηματική, να ενεργοποιεί την κοινωνία. Πρέπει να είναι συγκρουσιακή, να επιδιώκει να κερδίσει τη μάχη του δρόμου. Πρέπει να είναι αντισυστημική, να οδηγεί σε ανατροπές». Αλλά αυτά παραπέμφθηκαν στις καλένδες της Ανοικτής (διορισμένης όμως) οργανωτικής Επιτροπής. 

Ετσι η 3η πανελλαδική συνδιάκεψη παρά τις διακηρύξεις ανέδειξε για άλλη μία φορά την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενώ εμφανίζεται ως κρίση δημοκρατικής λειτουργίας είναι στην πραγματικότητα κρίση πολιτική. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Τσίπρας δήλωσε με αφορμή την συζήτηση για τις ομοιότητες της κρίσης της ελληνικής οικονομίας με την κρίση στο Ντουμπάι ότι η κυβέρνηση έχει βαριά ευθύνη "γιατί έχει αποδεχθεί και συνοικοδομήσει ένα πολιτικό πλαίσιο που δένει τα χέρια στη χώρα μας αφού το πολιτικό πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας, δεν επιτρέπει στη χώρα μας να δανείζεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι έτσι είναι έρμαιο στις κερδοσκοπικές διαθέσεις αλλά και στις διαθέσεις όλων όσοι στην ΕΕ θέλουν η χώρα μας να γίνει το πειραματόζωο ίσως και προς γνώση και συμμόρφωση άλλων χωρών".

Οπως σχολιάζει η Ελευθεροτυπία (30/11): «Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΝ που πρόσκεινται στην ηγεσία του κόμματος ‘σε αντίθεση με τον Αλέκο Αλαβάνο που προτείνει θέσεις που αντιστοιχούν σε άλλους πολιτικούς χώρους’ (εννοούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και τον Λεωνίδα Κύρκο που με τις δηλώσεις του δεν ‘εξυπηρετούν την ενότητα’ ο Τσίπρας μίλησε ως πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με υπευθυνότητα». 

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η προτάσεις Τσίπρα για την διέξοδο από την κρίση που πρέπει σημερα να υιοθετήσει η Αριστερά είναι πολύ μακριά από την απαίτηση του κινήματος «την κρίση να πληρώσουν οι καπιταλιστές».