Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Σεπτέμβρη η 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις του κλάδου. Την ίδια μέρα, εκατοντάδες απεργοί συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ενώ ακολούθησε πορεία στη Βουλή και το υπουργείο Εργασίας.
“Είμαστε σε κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, συνελεύσεις κλπ στο MEGA, στον Ant1, στο STAR, στον ALPHA για ατομικές συμβάσεις, απολύσεις, μειώσεις στους μισθούς”, μας είπε η Ακριβή Κυρίκου, ταμίας στην ΕΤΙΤΑ (τεχνικοί τηλεόρασης). “Στο MEGA την περασμένη Πέμπτη δεν βγήκε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων ενώ την επόμενη ημέρα το βραδινό βγήκε από τους προϊσταμένους. Για ν'ανατραπεί όμως η επίθεση που είναι συνολική, χρειάζεται ο αγώνας να συνεχιστεί”.
“Αντιδρούμε στις απολύσεις, στις περικοπές, στην ελεγχόμενη ενημέρωση, γενικά στις μνημονιακές επιθέσεις στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ”, μας είπε η Σοφία Στυλιανού, δημοσιογράφος. “Χρειάζεται να τα κλείσουμε όλα για καμιά δεκαριά μέρες, να απεργήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και να κλιμακώσουμε”.
“Απεργούμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων που έχουν καταπατηθεί, για την αξιοπρέπειά μας που την έχουμε χάσει”, μας είπε ο Νίκος Ζαμπάρας, εκπρόσωπος των δημοσιογράφων στο SENTRA, απολυμένος από τον Ιούνη. “Πρέπει να συνεχίσουμε με συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις, με διάρκεια και όχι με μπαλοθιές στον αέρα, με μάχες σώμα με σώμα. Στο SENTRA ο Ομιλος Πήγασος αποφάσισε να απολύσει όλους τους δημοσιογράφους του σταθμού και να προχωρήσει σε μία νέα μορφή εργασίας, τη 'δωρεάν' εργασία, μέσω του εκφοβισμού των εργαζόμενων που δουλεύουν στα άλλα Μέσα του Ομίλου”.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν με τα πανό τους η ΠΟΕΣΥ (Ομοσπονδία συντακτών), η ΕΠΗΕΑ (διοικητικοί ημερήσιων εφημερίδων), ο ΠΣΑΤ (αθλητικοί συντάκτες), η ΕΣΠΗΤ (συντάκτες περιοδικού τύπου), η ΕΤΗΠΤΑ (τεχνικοί ημερήσιου και περιοδικού τύπου), η ΠΟΣΠΕΡΤ (Ομοσπονδία συλλόγων ΕΡΤ), η ΕΤΕΡ (τεχνικοί ραδιοφώνου), εργαζόμενοι από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων καθώς και οι παρατάξεις Δίκτυο Αλληλεγγύης και Παρέμβασης από την ΕΠΗΕΑ, Financial Crimes και ΠΑΜΕ.
“Στις 26 εμπρός για απεργία, το μέλλον μας δεν είναι μνημόνια-ανεργία” και “Αλληλεγγύη σε όλους τους απεργούς, δεν είμαστε ντουντούκα στους τροϊκανούς” φώναζαν, ανάμεσα σε άλλα συνθήματα, οι Financial Crimes θέλοντας να εκφράσουν τη διαφωνία της βάσης των εργαζόμενων με την απόφαση του Διασωματεικού για ξεχωριστή απεργία δυο μέρες πριν την πανεργατική.
“Οι Financial Crimes καλούν σε συμμετοχή στην απεργία της 24/9 και στην απεργιακή διαδήλωση” έγραφαν τις προηγούμενες μέρες στο μπλογκ τους. “Όμως θεωρούμε, όχι απλά λάθος, αλλά συνειδητή πολιτική επιλογή που κινείται σε κατεύθυνση διάσπασης προς το συνολικό εργατικό κίνημα, την απόφαση για ξεχωριστή απεργία... Καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή, για απόφαση πλήρους απεργιακής συμμετοχής στην απεργία της 26 Σεπτέμβρη, στο πλευρό των εργαζομένων και με μέτρα εναλλακτικής απεργιακής ενημέρωσης, όπως πολλές φορές έχουμε παρουσιάσει αναλυτικά. Επίσης συμμετέχουμε στην πανελλαδική σύσκεψη για ενίσχυση των συνδικαλιστικών δικτύων βάσης στις 30 Σεπτέμβρη στο θέατρο Διάνα”. Το νέο τεύχος των Financial Crimes που κυκλοφόρησε την ημέρα της απεργίας έγινε ανάρπαστο στη συγκέντρωση.
Μετάδοση
Διαμαρτυρίες εκφράστηκαν και για την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να επιτρέψει τη μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα στο ΣΚΑΪ. “Κατατέθηκε αίτημα από τον Αλαφούζο να μεταδώσει το ματς ΠΑΟ-Λεβαδειακός”, μας εξήγησε ο Μωυσής Λίτσης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή. “Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι να σταματά η απεργία για ένα τόσο ασήμαντο γεγονός. Το πρόβλημα μεγαλώνει καθώς τα έξι μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που αποφάσισαν τη μετάδοση του αγώνα, δεν πήραν καν τηλέφωνο για να ενημερώσουν όλα τα μέλη του ΔΣ αλλά ούτε και τις άλλες Ενώσεις τις οποίες και αφορά άμεσα αφού εκτός από τους δημοσιογράφους θα υποχρεωθούν να δουλέψουν φωτορεπόρτερ, τεχνικοί κα. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος και για άλλους εργοδότες να ζητάνε εξαιρέσεις”.
Την αντίθεσή του στην απόφαση αυτή έκφρασε και ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, από το βήμα της συγκέντρωσης. Ο ίδιος δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη για τα όσα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου: “Δεν μπορώ να δεχτώ πως κάποιος που βγάζει χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ από διαφήμιση μπορεί να κλέβει και να χρησιμοποιεί την δουλειά μου χωρίς να με πληρώνει για αυτήν. Π.χ. στα ιντερετικά portal σήμερα γίνεται η μεγαλύτερη κλοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Συντάκτες και φωτογράφοι εργάζονται σαν υπάλληλοι γραφείου σε συνθήκες γαλέρας, ενώ η κλοπή της εργασίας των φωτογράφων, το κόπι - πέιστ, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ιντερνετικής ενημέρωσης. Ως εργαζόμενοι στα ΜΜΕ βρισκόμαστε και εμείς στον κυκλώνα της μεγαλύτερης κρίσης και παλεύουμε μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ενάντια στην λαίλαπα των εκδοτών και των καναλαρχών. Το 80% του κλάδου πλέον δουλεύει χωρίς συλλογική σύμβαση.
Σήμερα είμαστε σε απεργία, δυστυχώς αποκομμένοι από τους υπόλοιπους εργαζόμενους που διαδηλώνουν στη Γενική Απεργία της Τετάρτης 26 Σεπτέμβρη. Η κλιμάκωση που ζητάμε έχει συγκεκριμένα βήματα. Μπαίνεις μέσα στα μαγαζιά και μιλάς με τον κόσμο, σπας τον φόβο, δουλεύεις και οργανώνεις μαζί. Πρέπει να γυρίσουμε το αίσθημα της ηττοπάθειας που υπάρχει μέσα στα μαγαζιά και να οργανώσουμε απεργίες διαρκείας. Και όλα αυτά πρέπει να συντονιστούν και να συνδεθούν σε ένα συνδικάτο τύπου, όχι ένα ακόμα διασωματειακό, αλλά ενιαίο για όλες τις ειδικότητες μέσα στα ΜΜΕ, έντυπα, ηλεκτρονικά ή ψηφιακά.
Μέχρι τότε συνεχίζουμε να οργανώνουμε συνδικαλιστικά το χώρο μας, πιέζοντας προς την συντονισμένη δράση του εργατικού κινήματος και καλούμε όλους τους νέους φωτορεπόρτερ, ακόμα και από σχολές, να έρθουν στο σωματείο να γραφτούν, θέλουμε όλον τον κόσμο συνδικαλισμένο. Είμαστε υπέρ του ανοιχτού σωματείου. Όποιος κουβαλάει φωτογραφική μηχανή και βγάζει έστω και ένα μεροκάματο από αυτή, να έρθει στο σωματείο”.