ΚΚΕ: Φασίστες, Τροτσκιστές στο ίδιο τσουβάλι

“Πρέπει με συγκεκριμένη ιδεολογική πολιτική οργανωτική δουλειά να ξεπεραστεί η αντίληψη του «ψηφοφόρου». Εάν η ΚΟΒ ξεκινάει ανάποδα, δηλαδή ο τάδε εργάτης ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, ο άλλος ΝΔ, ο άλλος είναι άσχετος και αδιάφορος κλπ., τότε νομοτελειακά οδηγείται στην παραπάνω λαθεμένη αντίληψη. Αν όμως εξαιρέσει τα τσιράκια της εργοδοσίας, τους χαφιέδες, τους ανήθικους και διεφθαρμένους, τους βαμμένους αντικομμουνιστές φασίστες και αναρχο-προβοκάτορες, τους τροτσκιστές και «αριστεριστές», που όλοι αυτοί μαζί είναι μια μικρή μειοψηφία μπροστά στα εκατομμύρια των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, τότε πρέπει να ανοίξουμε την καρδιά μας και τα χέρια μας σε όλους τους υπόλοιπους”.

Το παραπάνω κείμενο, απόσπασμα από την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ “για την Κομματική Οικοδόμηση” δημοσιεύθηκε στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη 23 Σεπτεμβρίου. Ξεπερνώντας την οργή που μπορεί να προκαλεί η συλλήβδην εξαίρεση από το μαζικό κίνημα των “χαφιέδων, ανήθικων, διεφθαρμένων, φασιστών, τροτσκιστών και αριστεριστών” το πρώτο που έχει να σχολιάσει κανείς είναι ότι αυτός ακριβώς ο (ευγενικά ειπωμένα) σεκταρισμός συρρίκνωσε τη δύναμη του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές και το οδήγησε στην αυτο-απομόνωση από τα “λαϊκά στρώματα”.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι τα αποσπάσματα της απόφασης της ΚΕ που πάρθηκε στις 21 Γενάρη 2012, δημοσιεύονται με καθυστέρηση μερικών μηνών. Σε μια περίοδο που στη βάση – και όχι μόνο του ΚΚΕ – ασκείται όλο και μεγαλύτερη κριτική, σε μια περίοδο που στην πράξη δεν μπορεί κανείς να μη σημειώσει την αλλαγή που συντελείται στη στάση του ΚΚΕ μέσα στο κίνημα. Ό,τι και να γράφει ο Ριζοσπάστης, στην πρόσφατη απεργία των εκπαιδευτικών στις 12/9, στην κινητοποίηση έξω από το 7ο ΙΚΑ στις 21/9 και σε μια σειρά άλλες κινητοποιήσεις τα μέλη του ΚΚΕ και οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν μαζί με τους “αριστεριστές”, “τροτσκιστές” κλπ.