ΣΥΡΙΖΑ: Όχι άλλη “βίαιη ωρίμανση” σύντροφοι

“Εκείνο το οποίο θέλω να πω, για να είμαστε και ειλικρινείς, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από μερικούς μήνες ήταν ένα μικρό κόμμα, κυρίως κόμμα αντίστασης, μαζί με τα κινήματα, στην πολιτική που εφαρμοζόταν. Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ταχύτατο χρόνο, απέδειξε την ικανότητα και τη θέλησή του να πάει σε αυτό που έχω αποκαλέσει «βίαιη ωρίμανση»” δήλωσε στις 18/9, στο Real FM o Γ. Δραγασάκης.

Με όχι και τόσο βίαιους χαρακτηρισμούς, αλλά στην ίδια κατεύθυνση μίλησε και ο Α. Τσίπρας στην τρισέλιδη συνέντευξή του στην Εποχή: “Υπάρχει μια αντίληψη χωρίς να θέλω να ρίξω ευθύνες σε κάποια συγκεκριμένη συνιστώσα, ότι αποτελεσματικό κόμμα είναι το κόμμα πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, δεν χρειάζεται να είναι μαζικό. Ας είναι 3000-4000 μέλη, όσο λιγότεροι τόσο καλύτεροι και καλύτερα. Δεν συμφωνώ μ’ αυτή την αντίληψη(...) Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και αυτό αφορά και την Εποχή, που την αγαπάω πάρα πολύ. Δεν έχει νόημα να θέλει κανείς να κρατήσει την αναφορά σε μερικές χιλιάδες αναγνώστες μπροστά σε τόσο σημαντικές εξελίξεις”.

Συμβουλές

Πίσω από τις πατερναλιστικές συμβουλές περί “μαζικότητας” και της “ενότητας” (“από το ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών στην ενιαία ριζοσπαστική αριστερά” όπως λέει χαρακτηριστικά ο Τσίπρας στην Εποχή), η “ωρίμανση” και η “ενηλικίωση” την οποία επικαλούνται τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνουν στην ουσία αλματώδη στροφή προς τα δεξιά, που θέλουν να επισφραγίσει το επερχόμενο συνέδριο:

Στην ίδια συνέντευξή στην Εποχή ο Τσίπρας κρίνει ότι η μέχρι πρότινος πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι πλέον ρεαλιστική - ανακαλύπτοντας ξαφνικά ότι “το ΚΚΕ σε καταγγέλλει” και “η ΔΗΜΑΡ έχει σαλπάρει στο μνημονιακό κυβερνητισμό”. Αντίθετα, ο Τσίπρας κρίνει ότι σήμερα “μπορεί να γίνει κυβέρνηση με πυρήνα τη δική μας αριστερά” με πολιτικές συμμαχίες μέχρι και με τους Ανεξάρτητους Ελληνες “αν εκ των πραγμάτων αναγκαστείς την κρίσιμη στιγμή να στηριχτείς και σε τέτοιες δυνάμεις”.

Ενώ όσον αφορά στον οικονομικό σχεδιασμό ο Γ. Δραγασάκης εξηγεί στην Κυριακάτικη Αυγή ότι “το δίλημμα δεν είναι 'ρήξη ή μη ρήξη', αλλά πως σχεδιάζουμε και οργανώνουμε μια συνολική στρατηγική διαπραγμάτευσης”... “ενάντια στις απλουστευτικές απόψεις ότι το χρέος μπορεί να εξαλειφθεί με μια απλή κίνηση”.

H διαπραγμάτευση αυτή έχει ήδη ξεκινήσει. Μετά τη συνάντησή του με τον Ράιχενμπαχ ο Γ. Μηλιός δήλωσε στον Αθήνα 9,84 ότι “το βασικό είναι η συμφωνία σε κάποιους στόχους, εμείς στο στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού καταρχάς και στη συνέχεια τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, έχουμε συμφωνήσει”. Νέα λιτότητα και μετά βλέπουμε δηλαδή...