H άποψή μας: Καμιά αναμονή, καμιά ανακωχή

Αγωνιώδεις προσπάθειες κάνουν οι δυο Τρόικες-εσωτερικού και εξωτερικού- για να συγκαλύψουν τα έκτακτα μέτρα που θέλουν να επιβάλουν και να διασώσουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Τώρα είναι η στιγμή για να πάρουν άμεση απεργιακή απάντηση που θα φράξει το δρόμο στις νέες επιθέσεις και θα γκρεμίσει τη συγκυβέρνηση.

Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις υπουργών και τροϊκανών και η επαναλαμβανόμενη φιλολογία για «ικανοποιητικούς συμβιβασμούς» δεν μπορούν να συγκαλύψουν την ουσία: το πρόγραμμά τους δεν βγαίνει και η εφαρμογή των στόχων του απαιτεί νέο κύκλο από αντεργατικές θηριωδίες. Απολύσεις στο δημόσιο, ξανά χαράτσια και μέσα από τη ΔΕΗ και από τις εφορίες, κλεισίματα στην Παιδεία και στην Υγεία, ξεπουλήματα σε ΔΕΚΟ, λιμάνια, αεροδρόμια, φιλέτα του δημοσίου.

Μάταια προσπαθούν να ντύσουν όλα αυτά με φόρμουλες όπως «κινητικότητα», «επίορκοι», «προγραμματισμός για το 2014», «ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών», «εξορθολογισμός», «προσέλκυση επενδυτών» και άλλα παρόμοια. Το μόνο που δείχνουν είναι το φόβο τους ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει στην προσπάθεια της να επιβάλλει αυτό το πακέτο.

Το πόσο πολύ φοβούνται φάνηκε και από τις εκκλήσεις τους για «εκτόνωση» μετά από τις αγριότητες των ΜΑΤ στην Ιερισσό. Ο ακροδεξιός υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. έφτασε να κυνηγάει παιδάκια μέσα στο σχολείο τους, αλλά μετά την έκρηξη οργής που ακολούθησε παρακαλάει να επικρατήσει «χριστιανικό πνεύμα».

Φοβούνται

Έχουν κάθε λόγο να φοβούνται. Τα μηνύματα από όλο τον ευρωπαϊκό νότο είναι εκρηκτικά. Στην Πορτογαλία έγιναν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την εποχή της «Επανάστασης των Γαρύφαλλων». Στην Ιταλία συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο μετά τις εκλογές που εξαφάνισαν τον «άνθρωπό τους στη Ρώμη» και τορπίλισαν τις πιθανές διάδοχες συμμαχίες. Επιπλέον, το τελευταίο «ευρωβαρόμετρο της κοινής γνώμης» δείχνει δραματική μεταστροφή κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ. Η ισπανική El Pais και τα αθηναϊκά Νέα αναγκάστηκαν να βάλουν τον ίδιο τίτλο στο σχετικό ρεπορτάζ: «Σώζουν το ευρώ αλλά χάνουν τους ευρωπαίους».

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε κανένα περιθώριο να σώσουν το Σαμαρά. Δεν είναι ώρα για χειρονομίες εκτόνωσης της πόλωσης. Η πρωτοβουλία του Τσίπρα να πλέξει το εγκώμιο του παλιού Καραμανλή στο Μέγαρο Μουσικής καταγράφεται σαν η πιο άστοχη κίνηση στην πιο κρίσιμη στιγμή.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι απεργιακή και πολιτική κλιμάκωση. Απεργίες και καταλήψεις σε κάθε χώρο ενάντια στα μέτρα, πανεργατικός συντονισμός και ανυποχώρητη επιμονή στην αντικαπιταλιστική εναλλακτική λύση των εργατών- διαγραφή του χρέους, ρήξη με το ευρώ, εργατικός έλεγχος παντού.