Το αντιρατσιστικό κίνημα: Οργανώνουμε για τις 21 και 30 Μάρτη

Πειραιάς

Μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση το Σάββατο 9 Μάρτη, που την παρακολούθησαν 70 περίπου άτομα, με θέμα “ιθαγένεια για όλα τα παιδιά” είχαν σαν αποτέλεσμα μια σειρά από δράσεις που έγιναν για αυτό το ζήτημα στην πόλη του Πειραιά.

Στην κατάμεστη αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βρέθηκαν συναγωνιστές αντιφασίστες πειραιώτες όλων των ηλικιών και πολλών διαφορετικών πολιτικών αναφορών. Οι δύο βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ο Φρουμέντιος Γαδόγο Κίνυουα από την οργάνωση ASANTE και η εκπαιδευτικός Μαρία Ανδρέου, έβαλαν όλες τις πτυχές του ζητήματος, των προβλημάτων που έχουν οι οικογένειες των μεταναστών από τους πολύ άσχημους νόμους που ήδη υπάρχουν και από τους χειρότερους που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αλλά ανέφεραν και τους τρόπους πάλης που χρειάζεται να κάνουμε για την ανατροπή των ρατσιστικών νόμων περί ιθαγενείας.

Κάνοντας επί 10 μέρες εξορμήσεις σε σχολεία και κεντρικά σημεία της πόλης για την εκδήλωση αυτή, ανακαλύψαμε ότι βρισκόμαστε ανάμεσα σε ένα τεράστιο πλήθος αγωνιστών στην πόλη μας που δεν θέλουν τους ρατσιστικούς νομούς της κυβέρνησης και τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Μέσα από αυτές τις δράσεις μας πλαισίωσαν πολλοί νέοι αντιφασιστές που συμμετείχαν στην εκδήλωση, όπου βγήκε σαν συμπέρασμα ότι χρειάζεται μεγαλύτερο άπλωμα της δράσης της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας, γιατί η ανάγκη να παλέψουμε το ρατσισμό είναι πολύ σημαντική και άμεσα συνδεδεμένη με την πάλη ενάντια στα μνημόνια, τα αφεντικά και την τρικομματικη κυβέρνηση.

Σαν Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά έχοντας πάρει τεράστιο κουράγιο απ’ την απήχηση των αντιρατσιστικών ιδεών στην πόλη μας και πατώντας σε ένα πολύ πλατύ δίκτυο αντιφασιστών, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα μέχρι να σταματήσει να υπάρχει έστω και μια σταγόνα ρατσιστικό δηλητήριο. Γι’αυτό αποφασίσαμε εξορμήσεις κάθε Σάββατο στο κέντρο του Πειραιά. Επόμενος σταθμός η επιτυχία της 21 Μάρτη στα σχολεία και το μεγάλο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 30/3 στην Ομόνοια. Ευχαριστούμε όσους βοήθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα στις δράσεις μας και καλωσορίζουμε όσους γνωρίσαμε μέσα απ’ τον αγώνα μας και όλοι μαζί σαν μια γροθιά θα συνεχίσουμε καθημερινά τον αγώνα μας.

Μήτσος Αργυροκαστρίτης


Χανιά

Περίπου 50 άτομα συμμετείχαν την Κυριακή 10/3 στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Χανίων με θέμα "Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά - Νόμιμοι οι μετανάστες".

Η Ντίνα Κληρονόμου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών, χαρακτήρισε ρατσιστική την απόφαση του ΣτΕ και ακροδεξιές τις πρακτικές της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να αντιδρούν χλιαρά ενώ τόνισε ότι κάθε παιδί πρέπει να έχει δικαίωμα στην ιθαγένεια. Ο Φώτης Μπιχάκης, γραμματέας της ΕΛΜΕ, είπε ότι το αίτημα για ιθαγένεια και νομιμοποίηση των παιδιών των μεταναστών είναι κομμάτι της πάλης ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και τη Χρυσή Αυγή και ότι πρέπει να διεκδικήσουμε το δικαίωμα όλων των παιδιών να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα γιατί δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι αλλά λαθραίοι νόμοι της αγοράς.

Ο Βασίλης Τσουγκράκης μίλησε για την προσπάθεια της ΧΑ να εισχωρήσει στα σχολεία και την ανάγκη οργάνωσης αντιρατσιστικών δράσεων στα σχολεία στις 21 Μάρτη. Από την ΚΕΕΡΦΑ, ο Γιώργος Μαλινάκης, μίλησε για την ευθυγράμμιση της απόφασης του ΣτΕ με την προσπάθεια δημιουργίας ενός μαύρου μετώπου ΝΔ-ΑΝΕΛ-ΧΑ, τον ταξικό χαρακτήρα της επίθεσης στα παιδιά των μεταναστών και την ανάγκη απάντησης με μαχητικούς αγώνες και κάλεσε στην οργάνωση αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στις 30 Μάρτη με κεντρικό σύνθημα «Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, νόμιμοι οι μετανάστες».

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση για το Γολγοθά που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες για να αποκτήσουν χαρτιά και την εκμετάλλευση από τα αφεντικά, την πάλη ενάντια στο ρατσισμό, τους νεοναζί και τα μνημόνια. Η ΚΕΕΡΦΑ θα συνεχίσει και στα Χανιά την καμπάνια για ιθαγένεια για όλα τα παιδιά με σταθμούς τις 21 Μάρτη, τις παρελάσεις της 25ης και τις 30 Μάρτη.


Λαμία

Εκδήλωση της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή οργανώθηκε το Σάββατο 9 Μάρτη στη Λαμία με ομιλητή τον Πέτρο Κωνσταντίνου συντονιστή της Κίνησης.

Η εισήγησή του επικεντρώθηκε στην επίθεση στο δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα παιδιά των μεταναστών που πάει χέρι χέρι με τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης που οπλίζουν τους δολοφόνους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Αφού έγινε ενημέρωση για την επιτυχία της 19 Γενάρη, συζητήθηκε το θέμα της στήριξης της απόφασης της ΟΛΜΕ να ορίσει την 21 Μάρτη μέρα ενάντια στον ρατσισμό στα σχολεία. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση από τους παρευρισκόμενους για το πώς μπορούμε να σταματήσουμε το φασισμό και πως μπορούμε να οργανώσουμε συζητήσεις για να ξεσκεπάσουμε το ρόλο των νεοναζί της Χρυσής Αυγής στην γενέτειρα του δολοφονημένου από τους φασίστες Άρη Βελουχιώτη και πως μπορούμε να οργανώσουμε την δράση μας.

Στο τέλος της εκδήλωσης συγκροτήθηκε ΚΕΕΡΦΑ Λαμίας από τον κόσμο που συμμετείχε στη συζήτηση, εργαζόμενους από πολλούς εργατικούς χώρους της Φθιώτιδας και νεολαία.

Φωτεινή Γιαννακοπούλου


Αλεξανδρούπολη

Το Σάββατο, στη συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ εκπαιδευτικοί και φοιτητές παρακολουθήσαμε το βιντεάκι για την Ιθαγένεια, το οποίο ήταν πολύ βοηθητικό και ακολούθησε συζήτηση πάνω στο θέμα του ρατσισμού με εισηγητή τον Μάκη Δαργάνη, εργαζόμενο σε εργοστάσιο ξυλείας.

Οι καθηγήτριες πήραν το ψήφισμα για την ιθαγένεια και αφίσες κι εκκρεμεί συνάντηση με τον πρόεδρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να στείλει απόφαση και το σχετικό υλικό στα σχολεία της περιοχής. Επίσης, αποφασίσαμε να κλείσουμε το δημοτικό θέατρο για να προβάλλουμε το βίντεο και να στήσουν περίπτερα όσοι μαθητές ετοιμάσουν αντιρατσιστικό υλικό για να το προβάλλουμε σ' όλη την πόλη, με μικροφωνική κλπ.

Ζανέττα Λυσικάτου


Ηράκλειο

Την Τρίτη 26/2, η ΧΑ Ηρακλείου ανανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι την Κυριακή 3 Μάρτη θα έρθουν στο Ηράκλειο στο γνωστό χουντοξενοδοχείο στην Χερσόνησο 3 βουλευτές της ΧΑ καθώς και όλα τα στελέχη της Κρήτης. Γιατί άραγε μια τόσο σημαντική εκδήλωση για αυτούς ανακοινώνεται μόλις 4,5 μέρες πριν;

Αντίστοιχη περιοδεία στην Κρήτη λίγους μήνες πριν προκάλεσε αντίθετα αποτελέσματα για τους φασίστες βουλευτές της ΧΑ και τα τοπικά τους τσιράκια. Αντί να συσπειρωθούν τα μέλη και οι υποστηρικτές τους (γύρω στα 100 άτομα), συσπειρώθηκαν πάνω από 1200 άτομα σε μια αντιφασιστική πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου και ενώ πραγματοποιήθηκε ακόμα μια στην Χερσόνησο. Αυτή η ήττα ήταν τόσο δυνατή για την ΧΑ που τους οδήγησε να μαζευτούν αυτή την φορά σχεδόν στα κρυφά. Παρόλα αυτά η ΚΕΕΡΦΑ κάλεσε άμεσα συνέλευση στις 27/2 και μπήκε ένα δυνατό πρόγραμμα καμπάνιας ενάντια στη επίσκεψη που περιέλαβε εξορμήσεις σε σχολεία, σε εργατικούς χώρους και σε όλες σχεδόν τις σχολές καθώς και αντίστοιχα ψηφίσματα εναντίoν τους. Αυτή την φορά μαζεύτηκαν ακόμα λιγότεροι νεοναζί στην συγκέντρωσή τους.

Αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία τον αγώνα μας κατά του φασισμού και του ρατσισμού. Συνεχίζουμε την οργάνωση της 21 Μάρτη σε συντονισμό με την ΕΛΜΕ και την επιτροπή κατά των κοινωνικών διακρίσεων (της ΕΛΜΕ) ενάντια στην ρατσιστική κίνηση της κυβέρνησης για κατάργηση του λειψού έστω νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια. Όπως αναφέρει το κοινό τους ψήφισμα με τίτλο “Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά” στην κατακλείδα: “Το αποτέλεσμα θα είναι παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν το ελληνικό σχολείο, μιλούν άπταιστα ελληνικά, θεωρούν την Ελλάδα ως πατρίδα τους καθώς δεν έχουν γνωρίσει άλλη χώρα, να αντιμετωπίζονται σήμερα ως μετανάστες και οι ίδιοι. Τα παιδιά αυτά καλούνται να βρουν δουλειά σε ένα χρόνο (!) αλλιώς κινδυνεύουν με απέλαση. Το αίτημα για ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά και νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, είναι επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ!”

Συγκεκριμένοι σταθμοί είναι στις 20 Μάρτη το απόγευμα μια αντιρατσιστική πολιτιστική διαδραστική εκδήλωση που θα προέρχεται από κοινή δουλειά μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους που έχει δρομολογηθεί τον τελευταίο μήνα, αντιρατσιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις στις 21 Μάρτη σε κάθε σχολείο (αξιοποιώντας και τον αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό οδηγό που έχει βγει σε dvd και έχει αποσταλεί σε όλα τα σχολεία του νομού από την επιτροπή της ΕΛΜΕ). Τέλος θα συζητηθεί στην επόμενη συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ και το κάλεσμα για διαδήλωση στις 30 Μάρτη για να απαιτήσουμε ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά και δικαιώματα για όλους τους μετανάστες.

Θράσος, ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου


Διαβάστε επίσης

Έκκληση για ιθαγένεια για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς 

Σχολεία ενάντια στο ρατσισμό 

Ζωφράφου: Η ποινικοποίηση δεν θα περάσει 

Συνέντευξη Τύπου ΚΕΕΡΦΑ Πέμπτη 14 Μάρτη ενόψει του συλλαλητηρίου το Σάββατο 30Μάρτη 

Οι κοινότητες μεταναστών κινητοποιούνται για 21 και 30 Μάρτη 

Στρατόπεδα μεταναστών: ΣΤΟΠ στους βασανισμούς! 

“Χαιρετίσματα στον εισαγγελέα”. Δίκη παρωδία του Κασιδιάρη 

Nα αφεθεί ελεύθερος ο Γκασεμί Ναζίρ 

Στρατιωτικές Σχολές: Έκαναν πίσω