Το απεργιακό κίνημα: Delica, ΑΓΝΟ, ΙΓΜΕ, ΥΠΑΝ, ΥΠΕΧΩΔΕ

DELICA

Σε μια αισχρή εκβιαστική απόφαση καταφεύγει η διοίκηση της SCA Hellas, προκειμένου να αναγκάσει τους εργαζόμενους να δεχτούν νέες συμβάσεις με μεγάλες μειώσεις μισθών που φτάνουν το 60%.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της Delica στην Πάτρα, ρίχνοντας το φταίξιμο στο σωματείο των εργαζομένων που στη διαπραγμάτευση για ΣΣΕ, αντιπαρέταξε κινητοποιήσεις, απέναντι στις μειώσεις μισθών. Με το κλείσιμο του εργοστασίου, 88 εργαζόμενοι οδηγούνται σε απόλυση, “ώστε η εταιρεία να παραμείνει βιώσιμη, ανταγωνιστική και σε θέση να παράγει προϊόντα άριστης ποιότητας με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος”, όπως θρασύτατα αναφέρει η ανακοίνωση της εργοδοσίας. Πρόκειται για μια εξέλιξη που καθιστά την κρατικοποίηση των εργοστασίων που κλείνουν, χωρίς αποζημίωση στα αφεντικά και την απαγόρευση των απολύσεων, αιτήματα πιο επίκαιρα παρά ποτέ. Ο δρόμος του αγώνα για τους εργαζόμενους είναι ανοιχτός και η κατάληψη του εργοστασίου το μεγάλο τους όπλο.

ΑΓΝΟ

Με συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου την Τρίτη 12/3 και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, συνέχισαν οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία διαρκείας από την Τετάρτη 7/3.

Οι απεργοί αντιστέκονται στην επίθεση της εργοδοσίας η οποία τους ανακοίνωσε τις διαθεσιμότητες 110 εργαζομένων, ενώ διεκδικούν και την πληρωμή δεδουλευμένων τριών μηνών. Την Παρασκευή 8/3, οι απεργοί διαδήλωσαν στο, κοινής ιδιοκτησίας με την ΑΓΝΟ, εργοστάσιο της Κολιός στο Κιλκίς, σε συμπαράσταση στους συναδέλφους τους που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ την επόμενη ημέρα σε μια μαζική γενική συνέλευση αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργίας.

ΙΓΜΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, την Τρίτη 12/3, έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μαζί με εργαζόμενους σε άλλους υπό κατάργηση οργανισμούς του δημοσίου, καταγγέλοντας με αυτό τον τρόπο την καθυστέρηση των πληρωμών τους για μήνες, την επί δύο χρόνια καθυστέρηση των αποζημιώσεων των συνταξιούχων αλλά και τη γενικότερη πολιτική που οδηγεί το Ινστιτούτο σε διοικητική και λετουργική παράλυση.

ΥΠΑΝ

Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιήσουν, την Τετάρτη 13/3, στις 11:30πμ, οι εργαζόμενοι στο τέως Υπουργείο Ανάπτυξης. Η Συνέλευση αφορά τον προγραμματισμό κινητοποιήσεων σε σχέση με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις που προωθούν Τρόικα και κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα.

ΥΠΕΧΩΔΕ

Εκλογές πραγματοποιούνται την Τετάρτη 13/3 στο Σύλλογο Εργαζομένων Γ.Γ.Δ.Ε, για το Δ.Σ του συλλόγου και την ΠΟΣΕ ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η Εργατική Αλληλεγγύη καλεί σε υπερψήφιση της Αριστερής Αγωνιστικής Παρέμβασης και της αγωνίστριας Βάγιας Γκούμα. Πρόκειται για το ψηφοδέλτιο που διεκδικεί την απεργιακή κλιμάκωση μέσα από το δυνάμωμα των γενικών συνελεύσεων και των επιτροπών βάσης. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην ανακοίνωσή της: “Κερδίσαμε στο καμίνι του αγώνα να γίνονται συνελεύσεις με πρωτοβουλία αγωνιστών της βάσης, να φτιάχνουμε απεργιακές επιτροπές, να διαμορφώνουμε πρόταση κλιμάκωσης του αγώνα. Ακόμα και στην τελευταία γενική συνέλευση στις απεργίες του Δεκεμβρίου όταν οι ηγεσίες ζητάγανε την αναστολή του αγώνα μια πολύ μεγάλη μερίδα συναδέλφων απαίτησε την κλιμάκωσή του. Συνάδελφοι/σες είναι η ώρα για μια ριζική αγωνιστική ανατροπή και στον κλάδο μας. Το σωματείο και η ομοσπονδία να περάσουν στα χέρια των αγωνιστικών δυνάμεων! Να δυναμώσουμε την αριστερά. Σε αυτή την προσπάθεια έχει να συμβάλει και η στήριξη του ψηφοδελτίου της Αριστερής Αγωνιστικής Παρέμβασης”. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 13/3, 8πμ – 5μμ, στα γραφεία του συλλόγου, Ιπποκράτους 196-198.