ΝΑΡ - νΚΑ: Συζήτηση για το εργατικό κίνημα

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου στην αίθουσα της ΠΟΕ ΟΤΑ, εκδήλωση του ΝΑΡ και της νΚΑ για το εργατικό κίνημα σήμερα, με τίτλο «Στη θύελλα της καπιταλιστικής κρίσης και της ευρωβαρβαρότητας αναζητείται απάντηση από ένα νέο εργατικό κίνημα».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Μιχάλης Ρίζος (μέλος της Π.Ε. ΝΑΡ), ο Παλαιολόγος Παλαιολόγος (νομικός, εργατολόγος) και ο Δημήτρης Τζαμουράνης (στέλεχος των οργανώσεων νέων εργαζόμενων της νΚΑ).

Οι εισηγήσεις άνοιξαν την συζήτηση και προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που σήμερα μπαίνουν μπροστά σε κάθε εργαζόμενο που δίνει την μάχη για την ανατροπή του μνημόνιου των πολιτικών της τρόικας και της ΕΕ, και της ίδιας της κυβέρνησης. Τονίστηκε η κλιμάκωση της κρίσης και των αστικών επιθέσεων σε βάρος της εργατικής τάξης, και η σημασία του στρατηγικού προσανατολισμού των εργατικών αγώνων, του μπολιάσματός τους με την λογική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.

Στη συζήτηση που ακολούθησε αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός. Σε ποιό σημείο είναι σήμερα το κίνημα μετά απο τρία χρόνια εργατικών αντιστάσεων; Μπορούν να νικήσουν οι αγώνες μας και με ποιό τρόπο; Πως απαντάμε στο ζήτημα της ανεργίας και των ανέργων; Πως ξεπερνάμε τα εμπόδια της γραφειοκρατίας στο κίνημα; Πως δένουμε την στρατηγική της αντικαπιταλιστικής αριστεράς για την ανατροπή, με τους σημερινούς αγώνες;

Από τη μεριά του ΣΕΚ τονίστηκε η δυναμική του εργατικού κινήματος και τα προχωρήματα του τα τελευταία τρία χρόνια. Αναδείχθηκε η αξία του αντικαπιταλιστικού προγράμματος, η σημασία της επιμονής στην απεργιακή κλιμάκωση απέναντι στην λογική της αναμονής να πέσει η κυβέρνηση και η αναγκαιότητα οργάνωσης από τα κάτω στους χώρους δουλειάς.

Tέτοιες εκδηλώσεις βοηθάνε την αντικαπιταλιστική αριστερά να ξεκαθαρίζει πολιτικά και να οργανώνει πιο αποτελεσματικά την παρέμβαση της στους χώρους δουλειάς.