ΟΤΑ: “Βουλιάζουμε” την Αθήνα

“Βουλιάζουμε την Αθήνα” είναι το σύνθημα με το οποίο η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνει το Σάββατο 29 Ιούνη στην Αθήνα. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11.30πμ έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η επίθεση της συγκυβέρνησης στην ΕΡΤ έχει ξεσηκώσει τους εργαζόμενους στους δήμους. Ξέρουν πολύ καλά ότι αποτελούν τον επόμενο στόχο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που χρησιμοποίησε ο Σαμαράς για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση Μανιτάκη δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τα σχέδια της δικομματικής πλέον κυβέρνησης. “Μετά την πλήρη ισοπέδωση του ιδιωτικού τομέα, μεθοδικά εξελίσσεται το σχέδιο ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας και η κατάργηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α.”, εξηγεί η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, “Όχι πλέον μόνο μέσω της πλήρης απαξίωσης αλλά και με φασιστικού τύπου Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου οδηγούν στη διάλυση την Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η απόφαση του πρωθυπουργού με την ανοχή και των άλλων δύο κυβερνητικών συνεταίρων του για τον «ξαφνικό» θάνατο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Ρ.Τ.) είναι μόνο η αφετηρία. Προγραμματίζεται το κλείσιμο δεκάδων οργανισμών του Δημοσίου αλλά και Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. των Ο.Τ.Α. που θα έχει σαν αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να απολυθούν και να βρεθούν στην ανεργία, ενώ οι πολίτες να στερηθούν βασικών Κοινωνικών Υπηρεσιών”.

Δεν είναι μόνο η ανάγκη των εργαζόμενων να απαντήσουν στην επερχόμενη επίθεση που οδήγησε την ΠΟΕ-ΟΤΑ να καλέσει το πανελλαδικό συλλαλητήριο του Σαββάτου. Η πολυήμερη κατάληψη της ΕΡΤ, το 24ωρο απεργιακό πρόγραμμα υπό τον έλεγχο των εργαζόμενων και η μαζική συμπαράσταση και περιφρούρηση στο Ραδιομέγαρο, που έφεραν την τρικομματική κυβέρνηση ένα βήμα πριν την κατάρευση, έχουν δώσει έμπνευση και αυτοπεποίθηση σε όλους ότι τώρα είναι η στιγμή για κλιμάκωση του αγώνα, στο πλευρό της ΕΡΤ, ώστε να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στις μνημονιακές πολιτικές και τις κυβερνήσεις τους.

Αναβρασμός

Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους των δήμων και που εκφράζεται τόσο στην καθημερινή τους παρουσία στην ΕΡΤ όσο και στα δεκάδες πανό των Συλλόγων των ΟΤΑ που συνεχίζουν να κοσμούν τα κάγκελα του Ραδιομεγάρου.

“Υπάρχει αναβρασμός στους εργαζόμενους για όσα έρχονται αλλά και σχετική κινητικότητα από τα Σωματεία για την οργάνωση του αγώνα”, μας είπε ο Νίκος Χατζάρας, εργαζόμενος στο “Βοήθεια στο Σπίτι” από το δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. “Πριν λίγες μέρες έγιναν μαζέματα από το Σωματείο μας για ενημέρωση και προετοιμασία του αγώνα. Ομως έμειναν εκεί, στην ενημέρωση, με την άποψη ότι θα χρειαστεί να κινητοποιηθούμε όταν κι αν ανακοινωθεί κάτι από τη μεριά της κυβέρνησης. Δεν έγινε κάποια αντίστοιχη προετοιμασία για το συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Δεν πρέπει να περιμένουμε, χρειάζεται τώρα να βγούμε στον αγώνα μαζί με την ΕΡΤ και όλους τους εργαζόμενους”.

“Απέναντι στο μέλλον που μας 'υπόσχονται', εμείς έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την ανατροπή των πολιτικών τους. Η κοινή δράση για την αντιμετώπιση των πολιτικών των μνημονίων και την ανατροπή τους, είναι μονόδρομος”, κλείνει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Το συλλαλητήριο του Σαββάτου και η επιτυχία του μπορεί να γίνει η αρχή για τη γενίκευση του αγώνα.


Σύσκεψη ΠΟΕ - ΟΤΑ: Συντονισμός απεργιακής κλιμάκωσης

Κάλεσμα συντονισμού όλων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Πρώτο βήμα ήταν η ανοιχτή σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία την Πέμπτη 20/6 στα γραφεία της, προτείνοντας η κοινή δράση των συνδικάτων να ξεκινήσει με τη συμμετοχή όλων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει το Σάββατο 29/6.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ενδεικτικά, η Ειρήνη Φωτέλλη, μέλος ΔΣ του ΠΣΥΠΕΡΤ, ο Νίκος Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, ο Νίκος Ορφανός, πρόεδρος της ΠΟΕΠΔΧΒ, ο Γιώργος Τσιρώνης, μέλος ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, ο Θάνος Βασιλόπουλος, γεν. γραμματέας της ΟΙΥΕ, ο Σταύρος Μανίκας, μέλος ΔΣ του ΕΚΑ, η Αγγελική Φατούρου, μέλος ΔΣ της ΟΛΜΕ, καθώς και μια σειρά ακόμα συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από τα ασφαλιστικά ταμεία, τους διοικητικούς των πανεπιστημίων, το ΙΚΑ, τα υπουργεία κ.α. Παρουσία είχε και η ΑΔΕΔΥ.

Αποφασίστηκε στήριξη όλων στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων της ΕΡΤ, συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ το Σάββατο 29/6, προετοιμασία για την προκήρυξη “πολιτικής απεργίας” και οριστικοποίησή της σε νέα κοινή σύσκεψη τις επόμενες μέρες, με πίεση στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να πάρουν θέση.

Χρειάζεται οι αποφάσεις της σύσκεψης και να υλοποιηθούν απ' όσους συμμετείχαν και να γίνουν ευρέως γνωστές ώστε κι άλλα συνδικάτα να τις υιοθετήσουν. Ο συντονισμός σωματείων και ομοσπονδιών, το άπλωμα του αγώνα από την ΕΡΤ σε όλους τους εργατικούς χώρους, ο προσανατολισμός για κοινή απεργία με πανεργατικό χαρακτήρα, είναι αυτά που θα κρίνουν την εξέλιξη της μάχης που έχει ξεκινήσει. Αυτά υποστήριξε και η Ειρήνη Φωτέλλη στη σύσκεψη με την παρέμβασή της να καταχειροκροτείται από τους συμμετέχοντες.

Η πρωτοβουλία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ανοίγει το δρόμο για έναν συντονισμό απεργιακής κλιμάκωσης. Μπορούν εκεί να συσπειρωθούν και οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης που απεργούν στις 26/6 και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που απεργούν στις 27/6 και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών και τις εφορίες που κατεβαίνουν σε 48ωρη στις 27 και 28/6. Όλοι οι κλάδοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είναι στο στόχαστρο της διάλυσης, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και όλοι μαζί να συντονιστούν, με τον αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ.