Ταξίμ - ΕΡΤ κοινός αγώνας

Με πλούσια συζήτηση συνεχίστηκαν την περασμένη εβδομάδα οι εκδηλώσεις “Εξέγερση στην Τουρκία και την ΕΡΤ, Ισταμπούλ-Αθήνα κοινός αγώνας” που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα σε όλη τη χώρα.

Στο θεατράκι του ΟΤΕ έγινε η συζήτηση την Τετάρτη 19/6 στο Περιστέρι. Στην εισήγησή του ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη εξήγησε γιατί η εξέγερση στην Τουρκία δεν είναι μια ξαφνική εξέλιξη, φέρνοντας την εικόνα της νέας εργατικής τάξης που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα και που μαζί με την “παλιά” αλλά και την κοινή εμπειρία τους ότι η ανάπτυξη είναι για τους λίγους, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στην -άγνωστη στους περισσότερους- ιστορία των πολιτικών κομμάτων αλλά και του κινήματος στην Τουρκία φτάνοντας στην άνοδο του AKP του Ερντογάν. Κατέληξε στην Αριστερά που στην πλειοψηφία της και εξαιτίας της ισλαμοφοβίας της δεν κατάφερνε να ξεσκεπάζει τον Ερντογάν και να προσφέρει εναλλακτική.

Η συζήτηση άνοιξε όλα τα ζητήματα: τι πρέπει να γίνει για να μην καταλήξουν Ταξίμ και ΕΡΤ να σβήσουν, ρώτησε ο Νίκος. Για την επιστροφή του μαζικού κινήματος παγκόσμια, μίλησε ο Μιχάλης. Στον κρίσιμο ρόλο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, στάθηκε ο Πασχάλης. Τη σημασία του εργατικού ελέγχου, τόνισαν ο Μιχάλης και η Κατερίνα.

Την ίδια μέρα στη Νίκαια, πάνω από 30 άτομα, ντόπιοι και μετανάστες, συμμετείχαν στη συζήτηση με ομιλήτρια τη Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω. Μετά την εισήγηση που επίσης ανέλυσε την πολιτική και κινηματική κατάσταση στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια αλλά και τις δυνατότητες γέννησης μιας νέας Αριστεράς, οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις έπεφταν βροχή. Ποια είναι η προοπτική του κινήματος; Εχει τη δυνατότητα ο στρατός να επέμβει και να καταστείλει την εξέγερση στην Τουρκία; Δικαιώνεται η θεωρία της διαρκούς επανάστασης του Τρότσκι;

Στις εκδηλώσεις που έγιναν στην Κρήτη, ομιλητής ήταν ο Νίκος Λούντος από την Εργατική Αλληλεγγύη. “Ο Νίκος ανέλυσε την οικονομική και πολιτική κατάσταση της Τουρκίας και απάντησε μια σειρά από ψεύτικα επιχειρήματα που μπαίνουν αυτήν την περίοδο, από το αν ο κόσμος εξεγείρεται απένταντι στην 'ισλαμιστική καταπίεση' μέχρι το πόσο 'σταθερές' τελικά είναι οι κυβερνήσεις Ερντογάν και Σαμαρά”, μας είπε η Έλενα Τζίκα από το Ηράκλειο.

Στη συζήτηση, που την παρακολούθησαν γύρω στα 35 άτομα, άνοιξαν πολλά ερωτήματα από το ποιος είναι ο κόσμος που παλεύει στην Τουρκία, μέχρι πώς μπορούμε να στηρίξουμε τη μάχη της ΕΡΤ, ενώ σε μία από τις τελευταίες τοποθετήσεις η Νικολέτα άνοιξε το ζήτημα της επόμενης μέρας και της προοπτικής. Στην συζήτησή μας ξεκαθαρίστηκε ότι η λύση είναι μία: οργάνωση, κλιμάκωση και συντονισμός. Από την ΕΡΤ μέχρι την Ταξίμ, να βάλουμε τον Σαμαρά στη θέση του Ερντογάν και να τους στείλουμε και τους δύο στον αγύριστο”.

“Οι εμπειρίες του κόσμου και των αγώνων περνάνε πάνω από τα σύνορα, ήταν κοινή διαπίστωση όλων όσων βρέθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Χανιών την Πέμπτη 20/6”, μας είπε ο Μανώλης Φιωτάκης. “Όταν από τους δρόμους της Βραζιλίας ως την Ταξίμ και όλη την Τουρκία, από την Ταχρίρ και την Αίγυπτο ως την Ελλάδα και την ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι αντιστέκονται και ανακαλύπτουν ότι ο αγώνας τους είναι απέναντι στον κοινό εχθρό -τον καπιταλισμό- τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εμπειρίες και οι αγώνες ξεπερνούν τον εθνικό χαρακτήρα τους και δείχνουν την πραγματική δύναμη του διεθνισμού, που είναι η πραγματική λύση απέναντι στην παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού”.

“Από την εισήγηση δόθηκε μια σαφής εικόνα της Τουρκίας των τελευταίων δεκαετιών, ενώ αντιστοίχως αναλύθηκε και ο πανικός της κυβέρνησης Σαμαρά που προχώρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ”, μας είπε ο Νίκος Φούρλας για την εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη με ομιλητή τον Πάνο Γκαργκάνα. “Η συμμετοχή φοιτητών-εργαζόμενων-μεταναστών, έδωσε την εικόνα ενός κινήματος, που απ’ τον αραβικό κόσμο ως την Τουρκία και από την Ελλάδα ως τη Βραζιλία, προχωρά σε σύγκρουση. Τι κι αν απ’ την Τουρκία πέρασε το ΔΝΤ κι ήρθε η ‘ανάπτυξη', αυτή είναι για τους από πάνω, ενώ για τους από κάτω εξαθλίωση και καταπίεση κι αυτό σήμανε εξέγερση. Τι κι αν η Βραζιλία ‘αναπτύσεται' και διοργανώνει λαμπερά αθλητικά γεγονότα, αυτοί που ζουν στις φαβέλες το γνωρίζουν καλύτερα... κι εκεί εξέγερση. Στην Αίγυπτο, όπως είπε μετανάστης, τίποτε δεν έχει τελειώσει. Όπως τόνισε μια φοιτήτρια «Παγκοσμιοποίηση αυτοί; Διεθνισμός εμείς!”.

Λένα Βερδέ


Μέσα στην κατειλημμένη ΕΡΤ έγινε τη Δευτέρα 24 Ιούνη η εκδήλωση του ΣΕΚ για την εξέγερση στην Ταξίμ και όλη την Τουρκία. Εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και συμπαραστάστες τους από άλλα μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο, συζήτησαν για τον κοινό αγώνα σε Ελλάδα-Τουρκία ενάντια στους “Σαμαρντογάν”, όπως έγραφε όλες τις προηγούμενες μέρες το πανό στον προαύλιο χώρο του Ραδιομεγάρου.

Η εκδήλωση έγινε στο εσωτερικό αίθριο της ΕΡΤ, εκεί που γίνονται πολλές από τις διαδικασίες οργάνωσης του αγώνα, από συνελεύσεις των εργαζόμενων μέχρι συσκέψεις σωματείων και συνδικαλιστών. Καθ' όλη τη διάρκεια, εργαζόμενοι της περιφρούρησης και άλλοι που είχαν την απεργιακή τους βάρδια πηγαινοέρχονταν από τον ένα χώρο στο άλλο, δείχνοντας τη ζωντάνια της κατάληψης.

Την εισήγηση έκανε ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη και ακολούθησε πολλή συζήτηση στην οποία οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ άνοιξαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στον αγώνα τους. Ολοι μιλούσαν με ενθουσιασμό για τα πρωτοφανή βήματα της κατάληψης και του απεργιακού προγράμματος που κρατούν την ΕΡΤ ανοιχτή, για τη φοβερή συμπαράσταση που δείχνει ο κόσμος απ' έξω, για την αναμφισβήτητη διάθεση όλων όσοι συμμετέχουν στο εγχείρημα να μην κάνουν βήμα πίσω, καταλήγοντας ότι πράγματι η ΕΡΤ έγινε η Ταξίμ της Ελλάδας. Και προχωρούσαν τη συζήτηση με ιδέες για το πώς θα συνεχίσει ο αγώνας ώστε να μην απομονωθεί αλλά να κρατήσει τη δυναμική και τη μαχητικότητά του. Η ανοιχτή σύσκεψη συντονισμού σωματείων και συνδικαλιστών που καλούσε η ΠΟΣΠΕΡΤ για την επόμενη μέρα συμφωνούσαν όλοι ότι ήταν ένα κρίσιμο βήμα.


Γιάννενα

Την Πέμπτη 20 Ιούνη στο προαύλιο της ΕΡΑ Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΣΕΚ "Η εξέγερση στην Τουρκία και στην ΕΡΤ". Αν και είχε προγραμματιστεί για αλλού, οι εργαζόμενοι μας κάλεσαν να την κάνουμε εκεί και να εκπέμπουμε ζωντανά απ' τη συχνότητα της ΕΡΑ. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 50 άτομα, ανάμεσα σ' αυτούς και πολλοί απ' τους εργαζόμενους.

Η εισήγηση έγινε από τον Γιάννη Αγγελόπουλο ξεκινώντας με την εικόνα ενός πανό που βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή που αναφέρεται στον "Σαμαρντογάν", στον κοινό εχθρό που έχουμε να παλέψουμε και απ' τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Στη συνέχεια μπήκαν πιο πολλές εικόνες για τα κινήματα στις δύο χώρες, σε ποιο πολιτικό και οικονομικό υπόβαθρο εξελίσσονται. Ο αγώνας της ΕΡΤ κουβαλάει εμπειρίες από όλες τις προηγούμενες μάχες που δώσαμε φτάνοντας να μας δίνει το καλύτερο παράδειγμα εργατικού ελέγχου, ενώ στην Τουρκία από την περασμένη δεκαετία μέχρι σήμερα είχαμε μεγάλους αγώνες κόντρα στο ΔΝΤ το 2000, αντιπολεμικό κίνημα το 2003, τα κινήματα ειρήνης με τους Κούρδους.

Συζήτηση

Στη συζήτηση που ακολούθησε έγιναν αρκετές τοποθετήσεις. Αξίζει να αναφέρουμε τις δυο εργαζόμενες της ΕΡΑ, την Εύα και την Ελένη που ευχαρίστησαν όλο τον κόσμο που με τη στήριξή του βοηθάει να συνεχίσει ο αγώνας τους και πως απ' τη μεριά τους συνεχίζουν να παλεύουν όχι μόνο για ανοιχτή ΕΡΤ, αλλά για μια ΕΡΤ ανοιχτή στον κόσμο.

Η Αργυρή αναφέρθηκε στο πόσο μεγάλο προχώρημα είναι για το κίνημα της Τουρκίας να κατεβαίνει στις διαδηλώσεις κόσμος με σημαίες του PKΚ και η αριστερά να τον προστατεύει και να τον υπερασπίζεται από τους εθνικιστές. Επίσης, αρκετοί τόνισαν πως απέναντι στην κυβέρνηση του Σαμαρά έχουμε να απαντήσουμε με κλιμάκωση των απεργιών, καθώς θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε διάφορα κλεισίματα και απολύσεις και μπήκαν ερωτήματα για το τι ρόλο μπορεί να παίξει η αριστερά μιας και μετά από πολλά χρόνια έχει την πλειοψηφία στο ΕΚΑ.

Απ' τη μεριά μας να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους στην ΕΡΑ Ιωαννίνων που φιλοξένησαν και μετέδωσαν ζωντανά την εκδήλωσή μας, δείχνοντας το τι σημαίνει η ενημέρωση να γίνεται και να οργανώνεται από τους ίδιους.

Λουίζα Γκίκα