Πετυχημένο διήμερο στη Θεσσαλονίκη

Διήμερο Αλληλεγγύης στους εργάτες γης της Μανωλάδας διοργάνωσε την Τετάρτη 19 και την Πέμπτη 20 Ιούνη η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης στο Πολυτεχνείο.

Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ιστορία της πόλης και συγκεκριμένα στα 70 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Την συζήτηση όπου πήραν μέρος 70 άτομα άνοιξε ο Μπάμπης Κουρουνδής, δικηγόρος, ο οποίος μίλησε για την ζωή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τις πρώτες μέρες της κατοχής ως την αποστολή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, μεταφέροντας εμπειρίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος. Η Αλέκα Γερόλυμπου, καθηγήτρια αστικού σχεδιασμού και ιστορίας της Πολεοδομίας στο Α.Π.Θ, μίλησε για την πολεοδομία της πόλης από τα οθωμανικά χρόνια ως τον 20 αιώνα τονίζοντας τον πολυεθνικό της χαρακτήρα. Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ, αναφέρθηκε στην παρουσία των Εβραίων της πόλης μέσα από τα κείμενα του λογοτέχνη Γ. Ιωάννου ενώ τελευταίος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Γκλαρνέτατζης από την Αντιρατσιστική Κίνηση Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στον αντισημιτισμό του ελληνικού κράτους από την δεκαετία του ’30, ενώ τόνισε πως οι Εβραίοι ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης της πόλης, θυμίζοντας την ιστορία της Φεντερασιόν.

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στον αγώνα των μεταναστών εργατών στη Μανωλάδα την οποία παρακολούθησαν πάνω από 80 άτομα. Ομιλητές ήταν ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. Ο πρώτος μετέφερε την εμπειρία των μεταναστών εργατών της Μανωλάδας τονίζοντας την δυναμική των μεταναστών που παλέψανε ενάντια στους μπράβους και την εργοδοσία.

Μανωλάδα

Ο δεύτερος ομιλητής είπε πως οι αγώνες των μεταναστών εργατών στην Μανωλάδα είναι ένα παράδειγμα που πρέπει να γενικευτεί σε κάθε πόλη και γειτονιά, και να διεκδικήσει το δικό του αντιρατσιστικό νομοσχέδιο για νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των γραφείων της Χρυσής Αυγής. Τέλος, αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνδέσουμε τους αγώνες και να αποτελειώσουμε μια κυβέρνηση που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Πολλοί ήταν αυτοί που προμηθεύτηκαν τα υλικά της ΚΕΕΡΦΑ, άνοιξαν την συζήτηση για την πάλη ενάντια στους φασίστες σήμερα και τοποθετήθηκαν στις συζητήσεις, ενώ ενίσχυσαν και το σωματείο των μεταναστών της Μανωλάδας. Πέντε άτομα οργανώθηκαν στην Ένωση Μεταναστών Εργατών. Σημαντική ήταν η παρουσία πολλών μεταναστών από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τις Φιλιππίνες και την Αλβανία, Η Βιολέτα Μανιάι, πρόεδρος του Συλλόγου Φιλιππινέζων Β. Ελλάδας χαιρέτησε το διήμερο, ενώ αναφέρθηκε στις πιέσεις που αντιμετωπίζουνε οι Φιλιππινέζες εργάτριες από τα αφεντικά στους εργασιακούς χώρους, τονίζοντας πως χρειάζεται να δοθούν κοινοί αγώνες.

Το διήμερο έκλεισε με μια συναυλία στην οποία παίξανε οι: ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΣΤΑ, BaiLdSA, DRIVE IN, Reice & MABRO, Shotgunz, WHITE ROOM και από την οποία πέρασαν περίπου 500 άτομα. Τέλος υπήρξε κάλεσμα για το μεγάλο διεθνές αντιφασιστικό ραντεβού που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα 5-6 Οκτώβρη.