Η μάχη στην ΕΡΤ: Ένας μήνας αγώνα και... συνεχίζουμε

Ένα μήνα συμπλήρωσε η ΕΡΤ υπό τον έλεγχο των εργαζομένων την Παρασκευή 12/7 και το γεγονός γιορτάστηκε με διαδηλώσεις και μαζικά κορναρίσματα σε όλη τη χώρα. Το κάλεσμα των εργαζομένων μίλαγε για μαζική προσέλευση στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ με κορναρίσματα σε όλη τη διαδρομή.

Η εικόνα έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγ.Παρασκευής ήταν εντυπωσιακή, καθώς μόλις το ρολόι πήγε 8μμ, ένα πραγματικό ηχητικό κομφούζιο δημιουργήθηκε σε όλη τη Μεσογείων.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή όμως ήταν η εικόνα σε πολλές περιοχές της περιφέρειας, αφού το κάλεσμα για κορνάρισμα μετατράπηκε σε μαζικές διαδηλώσεις από κοινού με εργαζόμενους των δήμων κι όχι μόνο.

Στην Κοζάνη πραγματοποιήθηκε πανδυτικομακεδονικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή περισσότερων από 2000 εργαζομένων. Μαζική ήταν η συμμετοχή εργαζόμενων στο Δήμο και σχολικών φυλάκων στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΑ με τη διαδήλωση να ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο.

Περισσότεροι από 1000 ήταν οι διαδηλωτές έξω από την ΕΡΑ Ιωαννίνων, ενώ στην πορεία που ακολούθησε, οι δημοτικοί υπάλληλοι με τα σκουπιδιάρικα ήταν στην κεφαλή. “Κάναμε το γύρο της πόλης και συνεχώς έμπαινε κόσμος στη διαδήλωση” δήλωσε στην Ε.Α η Αργυρή Ερωτοκρίτου. “Στην πορεία συμμετείχαν και μαθητές από τα ΕΠΑΣ που κλείνουν. Η διαδήλωση κατέληξε στην ΕΡΑ όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία”.

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία, με πολύ μεγάλη συμμετοχή. “Κοντέψαμε να κάψουμε τις κόρνες μας” δήλωσε χαρακτηριστικά η Χρυσή Κοσμάτου, εργαζόμενη στην ΕΡΑ Πάτρας. “Περάσαμε έτσι το μήνυμα ότι 63 χρόνια ραδιοφωνίας και 28 τηλεόρασης δεν μπορούν να παραγραφούν. Η πορεία έκανε στάση έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Πελοπόνησος, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη συμπαράστασης από μεριάς της. Αξίζει να σημειωθεί και το πολύ δυναμικό παρών που δίνουν οι φοιτητικές ομάδες όλο αυτό το διάστημα”.

Αντίστοιχες διαδηλώσεις που κατέληξαν σε εκδηλώσεις και συναυλίες έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ, πραγματοποιήθηκαν σε Ορεστιάδα, Κρήτη, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Ρόδο και Κέρκυρα.


Εργατική Αλληλεγγύη εργαζομένων στην ΕΡΤ: ...συνεχίζουμε

Προκήρυξη η οποία ήδη μοιράζεται μαζικά στις κατειλημμένες εγκαταστάσεις της ΕΡΤ σε όλη την χώρα, εξέδωσε η “Εργατική Αλληλεγγύη εργαζομένων στην ΕΡΤ”. Σκοπός της είναι η καλύτερη οργάνωση του αγώνα αλλά και η αντιμετώπιση των πιέσεων για συμβιβασμό, που μπαίνουν στις συνελεύσεις. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Ο Καψής πίσω από τον μανδύα του “διαλόγου” συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα του Σαμαρά για κλείσιμο της ΕΡΤ και απολύσεις. H κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ανάμεσά μας ανθρώπους που θα την εξυπηρετήσουν, στελεχώνοντας τον μεταβατικό φορέα για να μπορέσει να προχωρήσει τα σχέδιά της, αφού βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας της δικής μας αποφασιστικότητας.

Ήδη τα παπαγαλάκια του Καψή έχουν ξαμολυθεί σε όλους τους κλάδους, επιχειρηματολογώντας ότι πρέπει να πάμε σε διάλογο, να μην είμαστε “αμετακίνητοι”, να παζαρέψουμε για τον μεταβατικό φορέα. Η εκπομπή σήματος από την “Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση”, είναι μια ακόμη τέτοια πίεση. Να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τέλους και να “τραβήξει” στη μεριά της όσους περισσότερους μπορεί.

Πίσω στις 11 Ιούνη

Εμείς επιμένουμε ότι κανένα «μεταβατικό» στάδιο δεν μπορεί να υπάρξει. Μεταβατικό στάδιο σημαίνει αποδοχή του λουκέτου και των απολύσεων. Μεταβατικό στάδιο σημαίνει να “διαλέξουμε” ποιοι χίλιοι σχεδόν συνάδελφοί μας θα πεταχτούν για πάντα έξω από τη δουλειά. Σημαίνει αποδοχή της κατακρεούργησης των εργασιακών σχέσεων και της ψεύτικης «ελπίδας» για ένταξη σε ένα φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με δραματικά λιγότερες θέσεις εργασίας (600 αορίστου χρόνου και 600 συμβασιούχοι) και με το τσεκούρι «πρόσθετων μέτρων», όταν δεν θα πιάνονται «οι στόχοι». Kαμιά διαπραγμάτευση λοιπόν δεν μπορεί να γίνει όσο μας θεωρούν απολυμένους. Να πάρουν πίσω την ΠΝΠ, να γυρίσουμε στις 11 Ιούνη. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ που μας διασφαλίζει και δεν αφήνει περιθώρια για παζαρέματα πίσω απο τις πλάτες μας.”

Παράλληλα η “Εργατική αλληλεγγύη εργαζομένων στην ΕΡΤ” προτείνει τρία βασικά βήματα για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα: Την στήριξη και το άπλωμα του απεργιακού ταμείου δίνοντας το παράδειγμα του 9μηνου αγώνα των Χαλυβουργών. Την εξώστρεφη δράση για το άπλωμα του αγωνιστικού μηνύματος της ΕΡΤ “με εξορμήσεις συναδέλφων της ΕΡΤ, εκδηλώσεις και συζητήσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς”. Και την συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα “από όλες τις ειδικότητες που απαρτίζουν το ψηφιδωτό που λέγεται ΕΡΤ” που θα οργανώνει “από τις περιφρουρήσεις και την εξωστρέφεια της κατάληψης μέχρι την επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους πανελλαδικά, το απεργιακό ταμείο, τη συμμετοχή στις 'διαπραγματεύσεις' στο πλευρό της ΠΟΣΠΕΡΤ”. Διαβάστε ολόκληρη την προκήρυξη στο sekonline.gr


Απλώνεται η οικονομική εξόρμηση

Σε δεκάδες χώρους δουλειάς και γειτονιές απλώνονται οι εξορμήσεις της Εργατικής Αλληλεγγύης μαζί με εργαζόμενους της ΕΡΤ, για ενίσχυση του απεργιακού ταμείου.

“Την Δευτέρα 15/7, πήγαμε στο Τζάνειο Νοσοκομείο” μας είπε η Άννα Τσινίκα, εργαζόμενη στην ΕΡΤ. “Μας ενίσχυε κόσμος, που ήξερε τα παιδιά της Εργατικής Αλληλεγγύης, ενώ το σωματείο έκοψε κουπόνια αξίας 50 ευρώ. Ενημερώναμε τον κόσμο για το τι συμβαίνει στο ραδιομέγαρο καθώς πολλοί δεν είχαν εικόνα του αγώνα μας”.

Η Ειρήνη Φωτέλλη, μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΥΠΕΡΤ, συμμετείχε κι αυτή στις εξορμήσεις: “Την Πέμπτη 11/7 εξορμήσαμε στο κτίριο της ΔΕΗ στη Συγγρού. Αν εξαιρέσεις τα διευθυντικά στελέχη, ο κόσμος ήταν πολύ ανοιχτός και δήλωνε τη συμπαράστασή του. Μαζέψαμε 96 ευρώ. Αντίστοιχα θερμό ήταν το κλίμα και στο Νοσοκομείο Γεννηματά που πήγαμε τη Δευτέρα. Πολλοί ήταν αυτοί που έκοβαν κουπόνια των 2 και των 5 ευρώ, μαζεύοντας συνολικά 90 ευρώ”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη.

“Την Πέμπτη 11/7, εξορμήσαμε στο ΠΑΓΝΗ”, μας μεταφέρει η Έλενα Τζίκα, από το Ηράκλειο της Κρήτης. “Παρότι οι εργαζόμενοι δεν είχαν πληρωθεί, υπήρχε τρομερή ανταπόκριση στο κάλεσμα για ενίσχυση του απεργιακού ταμείου. Συγκεντρώσαμε 58 ευρώ. Αργότερα την ίδια μέρα, πήγαμε στη συγκέντρωση των δημοτικών υπαλλήλων που έκαναν συνέλευση όπως κάθε πρωί. Καταφέραμε να μαζέψουμε άλλα 46 ευρώ οικονομική ενίσχυση, ενώ με αυτό τον τρόπο άνοιγε πολύ καλή κουβέντα για το πως θα συντονιστεί ο αγώνας των εργαζομένων στο δήμο με αυτόν της ΕΡΑ.”

“Εξορμήσαμε την Παρασκευή 12/7 στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απευθυνόμενοι ανοιχτά στους συναδέλφους με τα κουπόνια της ΠΟΣΠΕΡΤ” μας είπε ο Γιώργος Κόκκοβας, εργαζόμενος στο συγκεκριμένο χώρο. “Υπήρξε μεγάλη προθυμία. Αρκετοί συνάδελφοι ενίσχυσαν μαζεύοντας συνολικά 101 ευρώ. Στη συζήτηση που άνοιγε, πέρα από τη στήριξη του αγώνα της ΕΡΤ, βασικό ζήτημα ήταν το άπλωμα του αγώνα και στο υπόλοιπο δημόσιο, καθώς όλοι αναγνώριζαν ότι αυτό που έγινε στην ΕΡΤ είναι προοίμιο για το τι θα ακολουθήσει σε κάθε εργασιακό χώρο”.

Εκτός από τις προσωπικές ενισχύσεις εργαζομένων, σημαντική είναι και η οικονομική ενίσχυση από συνδικάτα κι ομοσπονδίες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε 500 ευρώ που προσέφερε η ΟΕΝΓΕ και 200 ευρώ το Σωματείο Εργαζομένων στο ΚΑΤ.

Oικονομική ενίσχυση του απεργιακού ταμείου μπορεί να κατατίθεται και στον ειδικό λογαριασμό 01118048007100.


“Η κυδία Δήμαδχος”

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11/7 έξω από τα στούντιο που εκπέμπει τον νέο κανάλι ΔΤ (“Δημόσιας Τάξης” το αποκαλούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ). Στούντιο ιδιοκτησίας Μπόμπολα και Ψυχάρη, όπως καταγγέλλει η ΠΟΣΠΕΡΤ, με 24ωρη φύλαξη διμοιριών ΜΑΤ και μια μεγάλη πολυκαιρισμένη επιγραφή “MEGA” απ'έξω!

Πρώτη εκπομπή η ταινία “Η κυρία Δήμαρχος” του Ροβήρου Μανθούλη, με τον γνωστό σκηνοθέτη να ρεζιλεύει τον Καψή και την παρέα του, καταγγέλλοντας την εκπομπή της ταινίας του με την ακόλουθη χιουμοριστική ανακοίνωση: “Ο Καψής, στα νιάτα του, μου ζητούσε ταινίες μου για ν’ ανοίξει σινε-κλαμπ. Αποφάσισε να το ξεκινήσει επιτέλους με την Κυρία Δήμαρχο. Στην ΕΔΤ, που ψευδίζει την ΕΡΤ. Βλέπεται, θα λέει ο υπουδγός, ιστοδική στγμή. Αδχίζουμε με ταινία του Μανθούλη που μας βδίζει. Η ταινία μου θα γίνει λοιπόν Κυδία Δήμαδχος. Δεν μποδώ δυστυχώς να την εμποδίσω ή να την απαγοδεύσω. Μποδώ μόνο να ζητήσω δικαστικώς είκοσι χιλιάδες Ευδώ αποζημίωση για την δυσφήμηση που μου κάνει, με το να μεταδίδει την ταινία μου σε κατάπτυστο κανάλι. Γιατί όλοι οι Έλληνες, μόλις βγει στο κουτί η ταινία, θα φτύνουν την οθόνη τους. Ελπίζω, αμέσως μετά την Κυδία Δήμαδχο, να γίνει και η Κηδεία της Ιεδοδούλου. Δηλαδή της ΕΔΤ. Δοβήδος Μανθούλης”. Το Ροβήρο Μανθούλη έχουν ακολουθήσει ήδη και άλλοι δημιουργοί.


Ξάνθη

Μετά από την εκδήλωση του ΣΕΚ, “Η εξέγερση στην Τουρκία και την ΕΡΤ”, πάρθηκε πρωτοβουλία προκειμένου να συντονιστούμε και να απλώσουμε τη συμπαράσταση στην ΕΡΤ, στην πόλη της Ξάνθης.

Ανταποκρίθηκαν μια σειρά φορείς προκειμένου να δράσουμε από κοινού. Ο σύλλογος δασκάλων, η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος εργαζομένων στο καζίνο, οι νοσοκομειακοί γιατροί, το σωματείο των εργαζομένων στο δήμο, οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ αντιλαμβανόμενοι όλοι την ανάγκη του συντονισμού. Ως πρώτες δράσεις που προγραμματίστηκαν ήταν η συγκέντρωση της Δευτέρας 15/7, στην πλατεία της Ξάνθης με περισσότερα από 150 άτομα και η κινητοποίηση την Πέμπτη ενάντια στον ερχομό του Σόιμπλε.

Τζεμαλί Μηλιαζίμ


Διαβάστε επίσης

Ανοιχτές εκδηλώσεις: Συμπαράσταση στην κατάληψη της ΕΡΤ, άπλωμα των απεργιών για να ρίξουμε την κυβέρνηση

Ξεσηκώνουν οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στην ΕΡΤ