ΗΠΑ: Αντιρατσιστική οργή στους δρόμους

Η οργή βγήκε στους δρόμους στις περισσότερες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά την αθώωση του δολοφόνου Τζόρτζ Ζίμερμαν που τον Φεβρουάριο του 2012 σκότωσε εν ψυχρώ μόνο και μόνο επειδή ήταν μαύρος τον 17χρονο Τρέιβορ Μάρτιν στη Φλόριντα.

Χιλιάδες διαδηλωτές, μαύροι, λατινοαμερικάνοι, λευκοί συγκεντρώθηκαν στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, τη Φιλαδέλφεια και το Σικάγο με συνθήματα “δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη”, “Ο λαός λέει ένοχος”. Οι διαδηλώσεις πρόκειται να κλιμακωθούν μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς το Σάββατο οργανώνονται διαμαρτυρίες μπροστά από ομοσπονδιακά κτίρια σε περισσότερες από 100 πόλεις.

Κάτω από αυτήν την πίεση ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, έσπευσε να υποσχεθεί ότι η διερεύνηση της υπόθεσης θα συνεχιστεί μέσα από ομοσπονδιακό δικαστήριο. Παρά την ανακοίνωση ότι η υπόθεση θα εκδικαζόταν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τελικά εκδικάστηκε σε δικαστήριο της πολιτείας της Φλόριντα. Ο ρατσιστής Ζίμερρμαν που το έπαιζε αυτόκλητος ένοπλος φύλακας της γειτονιάς του κρίθηκε αθώος αφού επικαλέστηκε “αυτοάμυνα” από ένα σώμα ενόρκων όπου 5 στους 6 ενόρκους ήταν λευκοί.

Το Σάββατο, “εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στη Γιούνιον Σκουέρ στη νότια πλευρά του Μανχάταν, για να γίνουν στη συνέχεια χιλιάδες κατά την πορεία τους μέσω της 6ης λεωφόρου προς την Times Square υπό ισχυρή αστυνομική επιτήρηση” αναφέρει το ρεπορτάζ του Ρόιτερς. 'Εχουμε σοβαρό φυλετικό πρόβλημα και έχουμε και ένα ακόμη πρόβλημα με την οπλοκατοχή. Εάν Ο Ζίμερμαν δεν είχε όπλο, δεν θα είχε σκοτώσει τον Τρέιβον Μάρτιν', δήλωσε ένας διαδηλωτής. 'Είμαστε όλοι Τρέιβον. Ολο το σύστημα είναι ένοχο', έγραφαν τα πλακάτ.

'Οι άνθρωποι θεωρούν ότι προοδεύσαμε επειδή ο Ομπάμα έγινε πρόεδρος. Αλλά αυτή η απόφαση δείχνει ότι δεν έχουμε ξεπεράσει το φυλετικό πρόβλημα. Μάς μένει πολύς δρόμος ακόμη», δήλωσε άλλος διαδηλωτής'”.