Διεθνή
Συμπαράσταση στους αγωνιστές της Αιγύπτου

Στους έξι μήνες μειώθηκε η ποινή φυλάκισης της συντρόφισσας Μαχιενούρ ελ-Μάρσι, μέλους των Επαναστατών Σοσιαλιστών της Αιγύπτου, δικηγόρου και αγωνίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βρίσκεται ήδη δύο σχεδόν μήνες στις φυλακές Νταμανχούρ. Την ίδια στιγμή όμως βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες κατηγορίες και δίκη από το στρατιωτικό καθεστώς του Σίσι.

\r\n
\r\n
Η Μαχιενούρ καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή και πρόστιμο 50.000 αιγυπτιακών λιρών (περίπου 5.000 ευρώ) για διάφορα “αδικήματα” μετά από διαδήλωση έξω από δικαστήριο της Αλεξάνδρειας τον περασμένο Δεκέμβρη. Εκεί δικάζονταν οι αξιωματικοί της αστυνομίας που κατηγορούνται για τη δολοφονία του πολιτικού μπλόγκερ Χάλεντ Σαΐντ, τον Ιούνη του 2010. Η οργή που ξεσήκωσε η δολοφονία του ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησε στο ξέσπασμα της επανάστασης τον Γενάρη του 2011. Το δικαστήριο έγινε ερήμην της το Γενάρη, την συνέλαβαν τον Απρίλη αλλά αφέθηκε ελεύθερη ως την έφεσή της, την οποία έχασε τον Μάη.
\r\n
 
\r\n
Μετά τις προεδρικές εκλογές και την εκλογή Σίσι, η αστική τάξη της Αιγύπτου προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί σε βάρος της επανάστασης και των δυνάμεων που την υποστηρίζουν με σφαγές του στρατού, βασανιστήρια, στημένες δίκες κατά αγωνιστών και παραβιάσεις δικαιωμάτων. Το διεθνές, πλατύ κύμα συμπαράστασης για την απελευθέρωση της Μαχιενούρ έπαιξε ρόλο στη μείωση της ποινής της (το πρόστιμο παρέμεινε ως έχει).
\r\n
 
\r\n
Ομως, όπως αναφέρουν οι σύντροφοί της από τους Επαναστάτες Σοσιαλιστές: “Η Μαχιενούρ είναι ανάμεσα στην ομάδα των γνωστών ακτιβιστών της Αλεξάνδρειας που βρίσκονται αντιμέτωποι με νέα δίκη. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε αλλά αμέσως αναβλήθηκε για τις 13 Οκτώβρη του 2014. Μαζί με τους Yousef Shaaban, Louay al-Qahwagi και άλλους, η Μαχιενούρ συνδέεται με ένα περιστατικό σε αστυνομικό τμήμα της Αλεξάνδρειας κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μόρσι. Μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είχαν παραδώσει τρεις δικηγόρους στην αστυνομία, υποστηρίζοντας ότι είχαν επιτεθεί στα γραφεία του Κόμματος της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης. Οταν άλλοι δικηγόροι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα σε μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία, ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία και μετά κατηγορήθηκαν ότι αποπειράθηκαν να μπουκάρουν στο τμήμα και να απελευθερώσουν τους κρατούμενους.
\r\n
 
\r\n
Παρόλο που είμαστε απογητευμένοι που η Μαχιενούρ θα μείνει άδικα έστω και μια μέρα ακόμα μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές στις φυλακές του Σίσι, χαιρόμαστε που καταφέραμε, με τη συμπαράσταση και την αποφασιστικότητα του κόσμου, να μειώσουμε την ποινή της στην πρώτη της υπόθεση. Η νέα κατηγορία εναντίον της δείχνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε να κινητοποιούμε την πιο πλατιά αλληλεγγύη μας σε αγωνιστές που απειλούνται από το στρατιωτικό καθεστώς του Σίσι”.
\r\n