Αντιρατσιστικό κίνημα
Μανωλάδα: Στο πλευρό των εργατών

Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργάτες γης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Ιούλη στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. 

\r\n
\r\n
Στην συγκέντρωση συμμετείχαν οι εργάτες γης της Μανωλάδας, αλληλέγγυοι από το Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλείας, την ΕΛΜΕ Πύργου, σωματεία και αντιρατσιστικές οργανώσεις της Πάτρας - ενώ αντιπροσωπεία κατέφθασε από την Αθήνα με το πούλμαν που οργάνωσε η «Αλληλεγγύη για όλους» μεταφέροντας και μοιράζοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους μετανάστες.
\r\n
 
\r\n
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν μπαγκλαντεσιανοί μετανάστες από την Ένωση Μεταναστών Εργατών, εθελοντές από κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης Αθήνας-Κορίνθου-Πάτρας, μέλη του συντονιστικού των αγωνιζόμενων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η ΚΕΕΡΦΑ, το Ανοιχτό Σχολείο μεταναστών Πειραιά, η Κίνηση «Απελάστε το ρατσισμό», το Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και άλλοι.
\r\n
 
\r\n
«Θέλουμε χαρτιά, θέλουμε δουλειά» ήταν ένα από τα βασικά συνθήματα που φώναζαν οι εργάτες γης από το Μπαγκλαντές ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Γεωργοπούλου (Ηλείας), Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Κανελλοπούλου (Αχαΐας), Θεανώ Φωτίου (Επικρατείας), η Μυρτώ Μπολώτα από την «Αλληλεγγύη για όλους», ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας, η Δέσποινα Κωστοπούλου από τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Ενωσης Μεταναστών Εργατών, η Τόνια Λαχανιώτη από την ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας, ο Αριφουραχμάν από το Ελληνομπαγκλαντεσιανό επιμελητήριο, ο Λίτον Χαν από την Ενωση Μεταναστών Εργατών Γης Μανωλάδας.
\r\n

Αποστολή

\r\n
«Περίπου 80 μετανάστες από το Μπαγκλαντές (οι περισσότεροι θύματα της εκμετάλλευσης, του εξευτελισμού και των επιθέσεων του Βαγγελάτου και των μπράβων του) μας υποδέχθηκαν με χαρά. ‘Μέλη της Αλληλεγγύης για όλους’ έφεραν μαζί τους πολλά πακέτα με φαγητό και φαρμακευτική υποστήριξη, που διατέθηκαν επί τόπου» μας μεταφέρει η Κάτια Λιχτενβάλνερ, δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποστολή. «Οι μπαγκλαντεσιανοί εργάτες γης ζουν μέσα σε θερμοκήπια καλυμμένα με πλαστικό που βάζουν καθημερινά την υγεία τους σε κίνδυνο, καθώς το καλοκαίρι η ζέστη είναι αβάσταχτη και το χειμώνα παγώνουν γιατί δεν έχουν θέρμανση. Οι αυτοσχέδιες τουαλέτες και ο χώρος που πλένονται βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο καλυμμένα όλα με πλαστικό». 
\r\n
Σε κοινή τους ανακοίνωση από την Μανωλάδα, η Ενωση Μεταναστών Εργατών Γης Ν.Μανωλάδας και η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρουν «Ο μόνος δρόμος για να δικαιωθούμε είναι:
\r\n
 
\r\n
l Να τιμωρηθούν και να μπουν φυλακή ο Βαγγελάτος και οι πληρωμένοι μπράβοι της εταιρίας του και να καταβληθούν άμεσα τα μεροκάματα της ματοβαμένης σοδειάς της φράουλας l Να νομιμοποιηθούν οι εργάτες μετανάστες και να πάρουν άδειες εργασίας και παραμονής. Δεν θα δουλεύουμε πια σαν σκλάβοι, όπως στις φυτείες στην Αμερική l Να γυρίσει πίσω ο μετανάστης εργάτης που απελάθηκε στο Μπαγκλαντές και να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις που κρατούνται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης l Ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς με ωράρια, αμοιβές και κοινωνική ασφάλιση σύμφωνα με συλλογική σύμβαση εργασίας l Ανθρώπινη κατοικία και διατροφή σε χώρους με κρεβάτια, ζεστό νερό, κουζίνες και πλυντήρια l Να οργανωθούν όλοι, μετανάστες και ντόπιοι, στα εργατικά συνδικάτα τώρα l Να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα και να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών l Μέτρα ένταξης των μεταναστών στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ηλείας με δράσεις των Δήμων και της περιφέρειας». 
\r\n
 
\r\n
«Η σημερινή επίσκεψη στα φραουλοχώραφα αναδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο επείγον είναι για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά να απαιτήσουν την νομιμοποίηση των μεταναστών, το δικαίωμα να πληρώνονται με συλλογική σύμβαση εργασίας και να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Πέτρος Κωνσταντίνου. «Η δικαίωση των εργατών γης της Μανωλάδας με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων της Βαγγελάτος ΑΕ μπορεί να ανοίξει αυτόν τον δρόμο. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ραδιοσταθμού ‘στο Κόκκινο’ για την ενίσχυση της καμπάνιας για την Μανωλάδα. Η ταξική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».
\r\n
\r\n
 
\r\n

\r\n

Η δίκη φτάνει στο τέλος

\r\n
\r\n
\r\n
Στις 30 Ιούλη αναμένεται να βγει η απόφαση στην δίκη του Βαγγελάτου και των μπράβων του για την επίθεση με καραμπίνες ενάντια σε εργάτες γης στις 17 Απριλίου 2013 στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, ενώ η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη 29 Ιούλη.
\r\n
 
\r\n
Την Τρίτη 29 Ιούλη στις 9πμ, οπότε αναμένεται να γίνει η εισαγγελική πρόταση και οι αγορεύσεις των δικηγόρων, μια σειρά από σωματεία της Πάτρας, η ΚΕΕΡΦΑ, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, αντιρατσιστικές οργανώσεις και οργανώσεις της αριστεράς καλούν σε νέα μεγάλη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια. 
\r\n
Στο μεταξύ, με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης συνεχίστηκε η δίκη την προηγούμενη βδομάδα. Στις καταθέσεις τους όλοι οι εργάτες γης συγκλίνουν στην ίδια εικόνα, αυτήν των εν ψυχρώ και στο ψαχνό πυροβολισμών από την πλευρά των μπράβων του Βαγγελάτου εναντίον των απεργών, όταν προσπάθησαν να ενημερώσουν άλλους εργάτες γης ότι η εργοδοσία θα τους εκμεταλλευτεί και δεν θα τους πληρώσει. 
\r\n
 
\r\n
Από την άλλη, η υπεύθυνη λογιστηρίου, το νο2 του Βαγγελάτου στην εμπορική διαχείριση, στην κατάθεσή της προσπάθησε να ισχυριστεί ότι ο Βαγγελάτος λίγο-πολύ δεν ήξερε ότι είχε αλλοδαπούς να δουλεύουν στα φραουλοχώραφα, πού έμεναν, τί έτρωγαν, πώς πληρώνονταν, ότι ο εργοδότης της είχε να κάνει μόνο με την εμπορία της φράουλας και δεν είχε σχέση με τους εργάτες γης αλλά μόνο με τους υπεύθυνους παραγωγής των χωραφιών.
\r\n

Ψευδομάρτυρες

\r\n
Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής αμφισβήτησαν τα λεγόμενά της, (καθώς αρκετοί εργάτες γης την είχαν δει στη Μανωλάδα, συμμετείχε μάλιστα σε συνάντηση με τους εργάτες γης μετά την επίθεση) και την κατήγγειλαν ως ψευδομάρτυρα. Το δικαστήριο διέκοψε την κατάθεσή της επιφυλασσόμενο να αποφασίσει για το αίτημα της πολιτικής αγωγής, ενώ μετά από αυτό το επεισόδιο, δύο άλλοι μάρτυρες υπεράσπισης που είχαν θεαθεί στον ευρύτερο χώρο του δικαστηρίου, δηλώθηκαν απόντες με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί πρόστιμο. Οι υπόλοιποι μάρτυρες υπεράσπισης έπλεξαν το «εγκώμιο» του Βαγγελάτου, χωρίς να παρουσιάσουν κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο.
\r\n
 
\r\n
«Θέλουμε μια πανκινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια που να στείλει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Ηλείας, της Αχαϊας είναι στο πλευρό των εργατών γης και απαιτούν δικαιοσύνη» μας είπε η Τόνια Λαχανιώτη από την ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας. «Ηδη στην συγκέντρωση στις 13 Ιούλη, 16 σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και μια σειρά από οργανώσεις και κινήσεις δώσαμε ένα δείγμα του τι σημαίνει αλληλεγγύη. Η κινητοποίηση συμπαράστασης των εργατών γης έγινε πρωτοσέλιδο στα τοπικά μέσα, αντανακλώντας και το γενικότερο κλίμα συμπαράστασης.
\r\n
 
\r\n
Μέσα από την μαζική κινητοποίηση καταφέραμε να επισπεύσουμε μια ακροαματική διαδικασία που προβλεπόταν να κρατήσει μήνες και να βάλουμε φρένο στην ρατσιστική αντιμετώπιση που εκφράστηκε και μέσα στα δικαστήρια. Ολοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε όχι μόνο την καταδίκη των ενόχων, αλλά και την πληρωμή των δεδουλευμένων, την νομιμοποίηση και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργατών γης».
\r\n
\r\n
 
\r\n

\r\n

Καμπάνια συμπαράστασης

\r\n
\r\n
\r\n
Συνεχίζεται μέσα στον Ιούλη η καμπάνια εκδηλώσεων, μαζέματος υπογραφών και οικονομικής ενίσχυσης στους εργάτες γης της Μανωλάδας που οργανώνουν η ΚΕΕΡΦΑ και η Ενωση Μεταναστών Εργατών σε μια σειρά από πόλεις και γειτονιές.
\r\n
Εκδήλωση Αλληλεγγύης στους εργάτες γης της Μανωλάδας διοργάνωσε την Πέμπτη 17 Ιούλη η ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας-Ρέντη- Κορυδαλλού. Την εκδήλωση άνοιξε ο Λίτον Χαν μετανάστης από τη Μανωλάδα. Στη συνέχεια η Μαρία Ντεβενζή, εκπαιδευτικός στο 3ο ΓΕΛ Νίκαιας και μέλος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η μάχη των εργατών της Μανωλάδας χρειάζεται να στηριχθεί και να γίνει υπόθεση όλου του κινήματος και της Aριστεράς. Τις εισηγήσεις έκλεισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου. 
\r\n
 
\r\n
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση και πολλοί πήραν κείμενα υπογραφών και ψηφίσματα για τους χώρους δουλειάς τους και τη γειτονιά. 
\r\n
Εκδήλωση αλληλεγγύης στην Μανωλάδα και βιντεοπροβολή οργάνωσε στις 17 Ιουλίου η ΚΕΕΡΦΑ στον Εύοσμο, στην Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή και των αγωνιζόμενων καθαριστριών. Εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ μίλησε η Φύλλια Πολίτη και ακολούθησε πλούσια συζήτηση. 
\r\n
 
\r\n
«Την Πέμπτη 17 Ιούλη το απόγευμα η τοπική επιτροπή της ΚΕΕΡΦΑ στην Κυψέλη κάναμε εξόρμηση αλληλεγγύης στους εργάτες γης της Μανωλάδας. Με σημαίες, πλακάτ και προκηρύξεις ενημερώναμε τον κόσμο στην γειτονιά ζητώντας να υπογράψει το κείμενο και να στηρίξει οικονομικά τους εργάτες γης και η ανταπόκριση ήταν θετική» μας μεταφέρει ο Δημήτρης Λυγίζος.
\r\n