Εργατικό κίνημα
Πανεργατική Απεργία 27 Νοέμβρη: Μετά το Πολυτεχνείο - ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στην πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα

Το \"νέο\" μνημόνιο δεν θα περάσει

\r\n
\r\n
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την οργάνωση της Γενικής Απεργίας στις 27 Νοέμβρη, με τη μάχη για την επιτυχία της να δίνεται σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς και γειτονιές σε όλη τη χώρα.
\r\n
 
\r\n
Πρόκειται για μια πανεργατική απεργία με ιδιαίτερη σημασία. Μέσα σε έναν καυτό Νοέμβρη που ξεκίνησε με τον ξεσηκωμό στην Παιδεία, συνεχίστηκε με μια μεγαλειώδη διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων στις 17 Νοέμβρη, η πανεργατική απεργία στις 27/11, σηματοδοτεί τον επόμενο μεγάλο σταθμό στη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση.
\r\n
 
\r\n
Μία κυβέρνηση που έπαιξε το προηγούμενο διάστημα το χαρτί των ψεμάτων περί ανάκαμψης, εξόδου από τα μνημόνια, των καλύτερων ημερών που φέρνουν οι θυσίες του λαού. Τα ψέματα όμως κατέρρευσαν, η τρόικα ζητάει νέα μέτρα και η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη νέα μεγάλη επίθεσή της. Αυτό λέει το τελεσίγραφο που έστειλε η τρόικα στο Χαρδούβελη με τις 19 δράσεις που πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς για να κλείσει την “αξιολόγηση” της ελληνικής οικονομίας.
\r\n
 
\r\n
“Πάρτε τους τα σπίτια”, λένε, πίσω από το κομψότερο “άρση περιορισμών στους πλειστηριασμούς”. “Ανεβάστε τα όρια ηλικίας στις συντάξεις και κόψτε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ακριβύνετε κι άλλο το κόστος ζωής με τη διεύρυνση υπηρεσιών και προϊόντων με υψηλό ΦΠΑ 23%. Δώστε δυνατότητες στα αφεντικά για ομαδικές απολύσεις και λοκάουτ, όπως ούτως ή άλλως έχετε υπογράψει στο μνημόνιο. Μειώστε κι άλλο τους μισθούς με νέο ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο. Περισσότερα κλεισίματα τύπου ΕΡΤ (“αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ” λέγεται). Ξεπουλήστε περισσότερα, έχετε χάσει το στόχο των ιδιωτικοποιήσεων, όπως και των απολύσεων στο δημόσιο. Πουλήστε λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομους κι ό,τι από τον ΟΤΕ έχει μείνει δημόσιο. Απολύστε περισσότερους. Και γρήγορα”. Πραγματικό success story.
\r\n
 
\r\n
Η κυβέρνηση ξέρει ότι δεν θα τα περάσει εύκολα. Γι\'αυτό και πακέτο με όλα αυτά θέλει να περάσει νομοθετικούς περιορισμούς στη συνδικαλιστική δράση. Αν η Τρόικα έρχεται και τραβάει το αυτί των Σαμαροβενιζέλων επειδή έχουν καθυστερήσει στις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ είναι γιατί ένα κίνημα δεν τους έχει αφήσει. Γιατί όλη την τελευταία χρονιά οι εργαζόμενοι του δημοσίου έχουν φρενάρει την αξιολόγηση – σφαγείο.
\r\n

Παράδειγμα αντίστασης

\r\n
Γιατί η ΕΡΤ συνεχίζει, δίνοντας παράδειγμα αντίστασης απέναντι στα νέα λουκέτα. Γιατί κάτω από το γραφείο του υπ.Οικονομίας, Χαρδούβελη, που καλείται υποτίθεται να διαπραγματευτεί, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει όλα αυτά, είναι εδώ και ένα χρόνο κατασκηνωμένες οι ηρωικές καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες και οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί.
\r\n
 
\r\n
Γιατί και οι ομαδικές απολύσεις αλλά και οι περαιτέρω επιθέσεις στον ιδιωτικό τομέα έχουν βρει ηρωική αντίσταση, όπως δείχνουν τα παραδείγματα των Τσιμέντων Χαλκίδας, της Κόκα Κόλα στη Θεσσαλονίκη, της Cosco, της Βιβλιοσυνεργατικής, της Ελευθεροτυπίας και πολλών ακόμα.
\r\n
 
\r\n
Ο κόσμος δεν είναι στον καναπέ, όπως λέει η κυβερνητική προπαγάνδα κι αναπαράγει δυστυχώς κι ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς. Δίνει τις μάχες και ζητάει οργάνωση, συντονισμό και κλιμάκωση. Η ίδια η πανεργατική απεργία στις 27/11, είναι αποτέλεσμα αυτής της πίεσης. Η επιτυχία της απεργίας, μπορεί να σταματήσει τα επιχειρήματα για “τον κόσμο που δεν τραβάει” και να ανοίξει το δρόμο για νέα απεργία, αμέσως μετά. Λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Δεκέμβρη στη Βουλή, ψηφίζεται ο νέος προϋπολογισμός, που φέρνει νέα χαρατσώματα και περικοπές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν μπορούμε να δώσουμε τη μάχη του προϋπολογισμού με ένα απογευματινό συλλαλητήριο την ημέρα της ψήφισής του, αλλά με νέα απεργιακή κλιμάκωση.
\r\n
 
\r\n
Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Η θέση της κυβέρνησης είναι αδύναμη. Ήδη οι φαγομάρες μεταξύ τους έχουν αρχίσει, με άλλους να ζητάνε την καρατόμηση του Χαρδούβελη κι άλλους να αποχωρούν (βλέπε τη, διόλου ασήμαντη, παραίτηση Ψυχάρη).
\r\n
Μπορούμε να τους ξεφορτωθούμε όλους μαζί, παρέα με τα μέτρα τους. Είναι λανθασμένη η οποιαδήποτε αναμονή για τις πρόωρες εκλογές όταν αυτές προκύψουν. Κάθε μέρα που η κυβέρνηση μένει στη θέση της, σημαίνει περισσότερη διάλυση. Μόνο η δύναμη του εργατικού κινήματος μπορεί να τους σταματήσει αλλά και να επιβάλλει τη δική του ατζέντα στην οποιαδήποτε κυβερνητική αλλαγή.
\r\n
Μια επιτυχημένη πανεργατική απεργία στις 27/11, με εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς στους δρόμους, θα είναι σημαντικός σταθμός σε αυτή την προσπάθεια.
\r\n
Οι καθαρίστριες παλεύουν εδώ και 14 μήνες και συνεχίζουν. Αυτό που φωνάζουν είναι, όλος ο κόσμος να βγει στους δρόμους. Η απεργία στις 27/11 πρέπει να είναι μεγάλη. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε τη δύναμή μας κι ότι μπορούμε να νικήσουμε.
\r\n
Φωτεινή Νικηταρά, αγωνιζόμενες καθαρίστριες υπ.Οικ.
\r\n
Η απεργία στις 27/11 πρέπει να είναι η απαρχή ενός πανεργατικού μετώπου, που με μαζικό αγώνα θα δώσει απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια των απολύσεων των περικοπών και της διάλυση της κοινωνίας. Το 1943, οι δημόσιοι υπάλληλοι με τον απεργιακό αγώνα τους πάλεψαν και σταμάτησαν τη ναζιστική επιστράτευση. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς, ώστε η απεργία στις 27/11, να σταματήσει το μέτωπο που έχουν ανοίξει ενάντια στην κοινωνία.
\r\n
Χριστόδουλος Ευθυμίου, ΠΟΕ - ΟΤΑ, μέλος γεν.συμβουλίου ΑΔΕΔΥ
\r\n
Ξεκινάμε πανελλαδική περιοδεία στα εργοστάσια της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, για την απεργία. Την Τετάρτη πάμε στην Πάτρα, την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη στην Παιανία. Πάμε να κουβεντιάσουμε με τους συναδέλφους και να οργανώσουμε το κατέβασμα στην πανεργατική. Πρέπει να κατέβουν όλοι γιατί η νέα επίθεση ακουμπά όλα τα ζητήματα. Εργασιακά, συνταξιοδοτικά, Υγεία, Παιδεία και η οργή του κόσμου είναι συσσωρευμένη. Ήρθε η ώρα να ξεσπάσει.
\r\n
Κώστας Βοργιάς, ΔΣ σωματείο εργαζομένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ
 
\r\n
Η απεργία στις 27/11, είναι ευκαιρία να δείξουμε ότι το κίνημα συνεχίζει. Έχουμε ξεκινήσει με το σχήμα των Παρεμβάσεων στη Γ\' ΕΛΜΕ να γυρνάμε τα σχολεία και να κάνουμε την κουβέντα με τους συναδέλφους, για το πόσο σημαντικό είναι να πέσει αυτή η κυβέρνηση από τα κάτω. Η συζήτηση αυτή έχει μεγάλη σημασία για μας, τόσο σαν συνδικαλιστικό σχήμα, όσο και για τους συναδέλφους στις επιτροπές αγώνα που έχουμε διαμορφώσει, προκειμένου να κρατήσουμε ψηλά και χωρίς συμβιβασμούς τις διεκδικήσεις μας.
\r\n
 
\r\n
Στη Γ\' ΕΛΜΕ έχουμε μια επιτροπή αγώνα από την προηγούμενη μεγάλη απεργιακή μάχη του κλάδου μας, με κέντρο το σχολείο που εργάζομαι στη Ν.Φιλαδέλφεια. Ξαναενεργοποιήθηκε για την απεργία συμπαράστασης στις καθαρίστριες το Σεπτέμβρη, με περιφρούρηση στο σχολείο κλπ. Μπορούμε να ξαναβάλουμε μπροστά τις επιτροπές αγώνα και με καλύτερους όρους από άλλες φορές, να δουλέψουμε την απεργία, σε μια περίοδο που τα σχολεία βράζουν από τον αγώνα μαθητών και καθηγητών. 
\r\n
Γεωργία Κόφφα, καθηγήτρια Γ\' ΕΛΜΕ Αθήνας
\r\n
Στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έχουν γίνει απολύσεις. Όπως πληροφορούμαστε θα επιδιώξουν να διώξουν όλο το πολιτικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Ιατρικά υλικά, χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα κλπ. Φαίνεται πόσο νοιάζονται για τον φαντάρο. Η απεργία στις 27/11, είναι πολύ σωστό που προκηρύχθηκε. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχει η οργάνωσή της σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, θα κάνουμε την προσπάθεια συζητώντας με τους συναδέλφους.
\r\n
Α.Γ., Εργαζόμενος 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
\r\n

Σύσκεψη οργάνωσης της απεργίας

\r\n
\r\n
Σύσκεψη για την οργάνωση της πανεργατικής απεργίας πραγματοποίησε ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, την Κυριακή 16/11, στο Πολυτεχνείο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι από την ΕΡΤ, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα νοσοκομεία, την ιδιωτική Υγεία, την Ιντρακόμ, την Βιβλιοσυνεργατική, τα ΜΜΕ, τους δήμους, τις συγκοινωνίες, τις τράπεζες κι άλλους χώρους, όπως επίσης και από συλλόγους συνταξιούχων.
\r\n
 
\r\n
Στη συζήτηση μπήκαν εμπειρίες από τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη κι από τη μέχρι τώρα οργάνωση της απεργίας. Αρκετές από τις παρεμβάσεις είχαν να κάνουν με τα επιχειρήματα απέναντι στην υποτίμηση της απεργίας που μιλάει για “τουφεκιές στον αέρα”. Αντ\'αυτού, τόνισαν πολλοί από τους παρευρισκόμενους, η πανεργατική μπορεί και πρέπει να είναι σκαλοπάτι για περαιτέρω κινητοποιήσεις κι ως τέτοια πρέπει να δουλευτεί, με μεγάλες εξορμήσεις -σε χώρους που είτε βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, είτε όχι-με στήσιμο απεργιακών επιτροπών κι ενεργοποίηση όσων υπάρχουν και με περιφρουρήσεις την ίδια την ημέρα της απεργίας.
\r\n
 
\r\n
Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν στην προσπάθεια για μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Μουσείο, που θα βαδίσει προς τη Βουλή, ενώ στο τέλος διαμορφώθηκε πρόγραμμα εξορμήσεων με τα υλικά του Συντονισμού.
\r\n

Εξορμήσεις για την απεργία

\r\n
\r\n
ΤΕΤΑΡΤΗ 19/11
\r\n
8.00πμ Γ.Σ. Αγ. Σάββας
\r\n
 
\r\n
ΠΕΜΠΤΗ 20/11 
\r\n
8.30πμ Δήμος Αγ. Παρασκευής
\r\n
9.00πμ Δήμος Κερατσίνι
\r\n
9.00πμ Αγλ. Κυριακού
\r\n
9.30πμ Γ.Σ. ΥΠΠΟ (Τιτάνια)
\r\n
10.00πμ Θριάσιο 
\r\n
10.00πμ ΥΠΕΧΩΔΕ
\r\n
5.30μμ Πήγασος
\r\n
 
\r\n
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/11
\r\n
7.00πμ ΠΕΙΦΑΣΥΝ
\r\n
8.30πμ ΟΣΕ Καρόλου
\r\n
9.00πμ Γεννηματά
\r\n
10.30πμ Μετρό Σεπόλια
\r\n
ΔΕΥΤΕΡΑ 24/11
\r\n
6.45πμ Forthnet
\r\n
7.00πμ Αττικό 
\r\n
8.20πμ INTRACOM
\r\n
11.00πμ Υπ. Εμπορίου
\r\n
6.00μμ Εφημερίδα Συντακτών
\r\n
 
\r\n
ΤΡΙΤΗ 25/11
\r\n
11.00πμ Ακρόπολη
\r\n
6.00μμ Ελευθεροτυπία
\r\n
 
\r\n
ΤΕΤΑΡΤΗ 26/11
\r\n
7.30πμ Σύνταγμα
\r\n
9.00πμ Αγλ. Κυριακού
\r\n
12.00μες Αγ. Σάββας
\r\n
12.30μμ Γεννηματά
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n