Διεθνή
Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Στα πρόθυρα μιας νέας, τρίτης, Ιντιφάντα βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι. Ταραχές ξεσπάνε τις τελευταίες βδομάδες σχεδόν καθημερινά στην ανατολική Ιερουσαλήμ και οι επιθέσεις ενάντια σε ισραηλινούς εποίκους έχουν πυκνώσει σε ολόκληρη την Δυτική Όχθη.

\r\n
\r\n
Η αφορμή για αυτή τη νέα ανάφλεξη είναι η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στη μεγαλύτερη αρπαγή γης από τους Παλαιστίνιους εδώ και 30 χρόνια. Το καλοκαίρι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την \"επιτάχυνση\" του εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ με την άμεση οικοδόμηση 1000 τουλάχιστον νέων ισραηλινών κατοικιών. Την περασμένη βδομάδα η Επιτροπή Σχεδιασμού του (ισραηλινού) Δήμου της Ιερουσαλήμ έδωσε την συγκατάθεσή της για την ανέγερση των πρώτων 200 οικοδομών στο Ραμότ Αλόν, μια μεγάλη συνοικία στο βορειοδυτικό άκρο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
\r\n
 
\r\n
Το Ραμότ Αλόν όπως και ολόκληρη η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Δυτική Όχθη και η Γάζα καταλήφθηκαν από το Ισραήλ το 1967, στον \"Πόλεμο των Έξι Ημερών\". Το 1980 το Ισραήλ ανακοίνωσε την προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ -μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από καμιά από τις Μεγάλες Δυνάμεις.
\r\n

Αλ Ακσά 

\r\n
Την περασμένη Κυριακή μια συμμορία σκληροπυρηνικών Εβραίων Εποίκων εισέβαλε στον χώρο του Αλ Ακσά -ενός ιερού Τεμένους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που θεωρείται το τρίτο σημαντικότερο στον κόσμο για τους Μουσουλμάνους. Τυπικά ο ισραηλινός νόμος απαγορεύει στους μη μουσουλμάνους την είσοδο στο τέμενος. Και, παρόλο που ο χώρος θεωρείται ιερός και για την Εβραϊκή Θρησκεία, οι πιο μετριοπαθείς ραβίνοι απαγορεύουν και αυτοί την είσοδο στους Εβραίους -μέχρι την έλευση του Μεσσία υποτίθεται. Η αστυνομία, όμως, έκανε την περασμένη Κυριακή τα \"στραβά μάτια\".
\r\n
 
\r\n
Η \"Δεύτερη Ιντιφάντα\", όπως ονομάστηκε η τελευταία μεγάλη εξέγερση των Παλαιστινίων πυροδοτήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2000 από μια προκλητική επίσκεψη-εισβολή του Αριέλ Σαρόν, ενός ακροδεξιού πολιτικού και μετέπειτα πρωθυπουργού του Ισραήλ, στο Ιερό Τέμενος.
\r\n
 
\r\n
Τα σημερινά \"επεισόδια\" ξεκίνησαν και πάλι με μια πρόκληση στο Αλ Ακσά -με μια απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ να κλείσει το Ιερό Τέμενος ύστερα από μια επίθεση (τον πυροβόλησαν από αυτοκίνητο) ενάντια σε έναν σκληροπυρηνικό ραβίνο στη Δυτική Όχθη. Και ζηλεύοντας τη \"δόξα\" του Σαρόν πολλοί βουλευτές του Κνεσέτ (το ισραηλινό κοινοβούλιο) επισκέφτηκαν το Ιερό Τέμενος μέσα στις μέρες που ακολούθησαν. Φυσικά κανένας δεν τους εμπόδισε.
\r\n
 
\r\n
Το αντίθετο ακριβώς έγινε: ο Νετανιάχου κάνει κυριολεκτικά ό,τι περνάει από το χέρι του για να προκαλέσει τους Παλαιστίνιους. Την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε μια σειρά από νέα μέτρα ασφαλείας για την καταπολέμηση της \"τρομοκρατίας\" σε βάρος των εποίκων. Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι και η κατεδάφιση των σπιτιών των Παλαιστινίων που εμπλέκονται (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ισραηλινής αστυνομίας) σε επιθέσεις ενάντια σε ισραηλινούς. 
\r\n

Υποκρισία

\r\n
Η στάση της κυβέρνησης του Νετανιάχου απέναντι στους Παλαιστινίους έχει οξύνει τις σχέσεις του Ισραήλ με την \"διεθνή κοινότητα\".  Πρόσφατα η σουηδική κυβέρνηση αναγνώρισε την \"ύπαρξη\" Παλαιστινιακού Κράτους -και το ίδιο έκανε λίγες μέρες αργότερα και το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ενώ ανάλογα ψηφίσματα ετοιμάζονται να εγκρίνουν δεκάδες άλλες χώρες.
\r\n
 
\r\n
Οι αποφάσεις αυτές, όμως, έχουν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Μπορεί οι σχέσεις ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ομπάμα, όπως γράφουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, να βρίσκονται στο ναδίρ (Ο ίδιος ο Ομπάμα, σύμφωνα με \"διαρροές\" μέσα από τον Λευκό Οίκο χαρακτήρισε σε μια επίσημη συζήτηση \"κουτσουλιά\" και “φοβιτσιάρη” τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ).
\r\n
 
\r\n
Αλλά αυτό δεν εμποδίζει καθόλου την αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίζει να ενισχύει με δισεκατομμύρια δολάρια την πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους -οι \"πρόθυμοι\" που βομβαρδίζουν τώρα για πολλοστή φορά το Ιράκ και τη Συρία στο όνομα της καταπολέμησης της \"ισλαμικής απειλής\"- δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι ενάντια στο Ισραήλ το καλοκαίρι, όταν ο στρατός \"της κουτσουλιάς\" σκορπούσε τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας.
\r\n
 
\r\n
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για το \"δράμα των Παλαιστινίων\" είναι καθαρά υποκριτικό. Η υποστήριξή τους για το κράτος του Ισραήλ είναι δεδομένη -όσα εγκλήματα και αν διαπράξουν ενάντια στους Παλαιστίνιους.
\r\n
 
\r\n
Ο Νετανιάχου και οι υπουργοί του το ξέρουν αυτό πολύ καλά -και δεν διστάζουν να το εκφράσουν και δημόσια. \"Όποιος ονειρεύεται ότι το Ισραήλ θα ενδώσει [στις \"πιέσεις\" της διεθνούς κοινότητας] και θα περιορίσει την οικοδόμηση στην Ιερουσαλήμ\", δήλωνε πριν μερικές μέρες ο Άβιγκτορ Λίμπερμαν, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, \"πλανάται. Ποτέ δεν θα αποδεχτούμε οποιονδήποτε ορισμό χαρακτηρίζει την οικοδόμηση Εβραϊκών Συνοικισμών στην Ιερουσαλήμ εποικισμό\".
\r\n

“Νονός”

\r\n
Το Ισραήλ δημιουργήθηκε το 1948 με απόφαση των Μεγάλων δυνάμεων και στόχο την προστασία των συμφερόντων τους στη Μέση Ανατολή, στην περιοχή με τα σημαντικότερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Ο πόλεμος, η τρομοκρατία και η αναλγησία απέναντι στα δεινά των πληθυσμών είναι στενά συνυφασμένα με την ύπαρξή του. Αν πάψει να παίζει τον \"νονό\" της Δύσης στην περιοχή, θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης.
\r\n
 
\r\n
Πίσω από την όξυνση της επιθετικότητας του Ισραήλ βρίσκεται η κρίση κυριαρχίας της Δύσης στη Μέση Ανατολή: η Συρία και το Ιράκ έχουν βυθιστεί στο χάος, η συμμαχία των \"προθύμων\" του Ομπάμα ενάντια στο ISIS περιλαμβάνει τοπικές δυνάμεις που ανταγωνίζονται το Ισραήλ. 
\r\n
 
\r\n
Στην πραγματικότητα η \"διάσταση\" ανάμεσα στο Ισραήλ και τους υψηλούς του προστάτες αντανακλά την δυσπιστία τους απέναντι στη \"λύση\" που αντιπροσωπεύει ο Νετανιάχου -την επιβολή της \"τάξης\" μέσα από την ωμή στρατιωτική βία. 
\r\n
Το Ισραήλ έχει κηρύξει τον πόλεμο σε βάρος των Παλαιστινίων πολλές δεκαετίες πριν. Παρά την τρομαχτική του υπεροπλία, όμως και την ασύλληπτη βία δεν έχει καταφέρει να τους νικήσει. Και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν σήμερα η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι είναι μια νέα Ιντιφάντα.
\r\n
 
\r\n
Η εξέγερση των Παλαιστινίων ήταν πάντα πηγή έμπνευσης για τους λαούς της Μέσης Ανατολής και μια πηγή ανησυχίας για τις Μεγάλες Δυνάμεις. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο κατέβηκαν το περασμένο καλοκαίρι στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα. Το Παλαιστινιακό ενώνει τους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής -κάτι που δεν αρέσει ούτε στον Άσαντ, ούτε στο Ισλαμικό Κράτος, ούτε στη Βαγδάτη, ούτε φυσικά στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Για αυτό τρέμουν μια νέα Ιντιφάντα.
\r\n

Όχι ‘αξονα’ με τους σφαγείς των Παλαιστινίων

\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
Ο Άβιγκτορ Λίμπερμαν επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες τη Λευκωσία για επίσημες συνομιλίες με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση. Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου, η ΑΟΖ και η συμμαχία με την Ελλάδα του Σαμαρά και την Αίγυπτο του Σίσι.
\r\n
 
\r\n
Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Νεοφύτου (πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας) ανέφερε στον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών \"το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μια σωστή επίλυση του κυπριακού που θα απαλλάσσει την Κύπρο από οποιαδήποτε προσπάθεια κηδεμονίας από την Τουρκία\". Ο κ. Λίμπερμαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Νεοφύτου, \"συμφώνησε απόλυτα\".
\r\n
 
\r\n
Στον ανταγωνισμό με την Τουρκία για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας σφιχταγκαλιάζονται με το Ισραήλ.\r\n
 
\r\n
\r\n