Εργατικό κίνημα
Πολυτεχνείο 2014: Ξεσηκωμός παντού!

Πάτρα

Εντυπωσιακές ήταν οι πορείες του Πολυτεχνείου σε όλη τη χώρα. Φοβερή συμμετοχή είχε η νεολαία σε όλες τις πόλεις, όπως μπορείτε να διαβάσετε στις ανταποκρίσεις που μας έδωσαν σύντροφοι του ΣΕΚ από πολλές πόλεις. 

\r\n
\r\n
«Πάνω από 6 χιλιάδες διαδηλώσαμε στην Πάτρα» μας είπε ο Νεκτάριος Χάινταρ. «Τα μπλοκ των φοιτητών ήταν οργανωμένα με πολύ κόσμο, ενώ μαζικά συμμετείχαν και οι μαθητές παρόλο που δεν είχαν πανό. Οργανωμένα κατέβηκαν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και οι νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας. Ξεχωριστό μπλοκ είχε η ΕΡΑ Πάτρας.
\r\n
 
\r\n
Όλες οι οργανώσεις της αριστεράς είχαν παρουσία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι. Ξεκινήσαμε από το Παράρτημα όπου έγινε η κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973, περάσαμε από την Γούναρη και μετά από τα Δικαστήρια. Εκεί φωνάξαμε πολλά συνθήματα, όπως το “Νίκη στους εργάτες της Μανωλάδας, χαρτιά στους μετανάστες όλης της Ελλάδας”. Στη συνέχεια πορευτήκαμε προς το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα και η πορεία κατέληξε ξανά στο Παράρτημα».
\r\n
 
\r\n
«Πάνω από χίλια άτομα διαδηλώσαμε στο Βόλο, ενώ πορεία έκανε και το ΚΚΕ», μας είπε ο Δημήτρης Στεφανάκης. «Μπροστά ήταν οι φοιτητικοί σύλλογοι, το Ιστορικό Αρχαιολογικό, η Αρχιτεκτονική, οι Πολιτικοί Μηχανικοί, η Ιχθυολογία. Ακολουθούσαν οι οργανώσεις της αριστεράς και οι αναρχικοί. Ξεκινήσαμε από τον Θόλο του Πανεπιστημίου και κάναμε ένα μεγάλο κύκλο σε ολόκληρη την πόλη με πολλά συνθήματα. Από τα σωματεία δυναμική παρουσία είχαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Βόλου και της ΕΛΜΕ.
\r\n
 
\r\n
Από τη μεριά του ΣΕΚ πριν την πορεία είχαμε στήσει τραπεζάκι με τις εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, ενώ σε όλη την πορεία διακινούσαμε την Εργατική Αλληλεγγύη».
\r\n

Ισόβια στους νεοναζί

\r\n
Μαζική ήταν η πορεία και στα Γιάννενα. «Υπολογίζω ότι διαδήλωσαν τρεις χιλιάδες κόσμος. Ξεκινήσαμε από το Άγαλμα των Ηρώων Πολυτεχνείου και καταλήξαμε στην Νομαρχία. Φωνάζαμε συνθήματα ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στις διαγραφές φοιτητών, αλλά και για την αστυνομοκρατία. Με πανό συμμετείχαν οι φοιτητές από το ΒΕΤ και το ΤΕΙ, η ΕΡΑ Ιωαννίνων, η ΕΛΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και άλλες αριστερές οργανώσεις. Συντρόφισσες από την ΚΕΕΡΦΑ μοίραζαν την ανακοίνωση της καμπάνιας «Ισόβια στους νεοναζί δολοφόνους». Υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από όλους, ειδικά από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι πρέπει να μπουν σε αυτή τη μάχη. Διακινούσαμε ακόμα το νέο τεύχος του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω και το βιβλίο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία» μας δήλωσε η Αλίκη.
\r\n
 
\r\n
2500 χιλιάδες διαδήλωσαν στο Ηράκλειο. «Η διαδήλωση ήταν μάλλον μεγαλύτερη και από την περσινή. Πριν από την πορεία έγινε φοιτητική εκδήλωση με ντοκιμαντέρ για το Πολυτεχνείο. Στην πορεία συμμετείχαν μαζικά οι εκπαιδευτικοί της πόλης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και άλλοι. Φωνάζαμε πολλά αντιπολεμικά συνθήματα, προφανώς και για τη βάση της Σούδας. Επίσης, σύντροφοι διακινούσαν το βιβλίο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου» μας μετέφερε ο Γιάννης Μακαρώνας.
\r\n
 
\r\n
Η Μαριλήδα Ανδρουλάκη μας μίλησε για την πορεία και τις εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο. «Τουλάχιστον 100 άτομα συμμετείχαν στην πορεία. Όλοι οι φοιτητές διαδήλωσαν στο μπλοκ του Συντονιστικού της Κατάληψης του Πανεπιστημίου. Εκτός από τις οργανώσεις της αριστεράς, υπήρχαν πολλοί καθηγητές και δάσκαλοι. Φωνάζαμε πολλά συνθήματα προσπαθώντας να συνδέσουμε τις μάχες με την μεγάλη Πανεργατική που έρχεται στις 27 Νοέμβρη. Πριν την πορεία στην κατάληψη έγινε κοινή εκδήλωση φοιτητών, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Γονέων με προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση».
\r\n
 
\r\n
Μαζικές ήταν οι πορείες και στη Θράκη. Στην Αλεξανδρούπολη «αρχικά έγινε εκδήλωση των ΕΑΑΚ στο Αναγνωστήριο, τον χώρο του Πανεπιστημίου που θέλουν να τον κλείσουν καθώς λειτουργεί ως κέντρο αγώνα για όλους τους φοιτητές. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εκτός από τους φοιτητές η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΤΑ, η ΟΚΔΕ, αναρχικοί και ανένταχτος κόσμος», μας είπε η Ζαννέτα Λυσικάτου.
\r\n
 
\r\n
Στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή έγιναν επίσης μεγάλες διαδηλώσεις. Στις 16/11 στην Ξάνθη έγιναν εκδηλώσεις μέσα στο Πολυτεχνείο από το ΣΕΚ και την τοπική ΕΛΜΕ.
\r\n
 
\r\n
«Περίπου 1000 άτομα διαδήλωσαν στη Λάρισα. Ανάμεσά τους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΕΛΜΕ, η Επιτροπή Αγώνα Διαθέσιμων Εκπαιδευτικών, Φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι», μας μετέφερε ο Πέτρος Θεοδοσιάδης.
\r\n

Χανιά

\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
Πάνω από 1500 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία του Πολυτεχνείου στα Χανιά.
\r\n
Η διαδήλωση ξεκίνησε από την Αγορά, πέρασε από το μνημείο για το Πολυτεχνείο, συνέχισε προς το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στο άλλο μνημείο και έφτασε στην οδό Τζανακάκη. Εκεί βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, σταματήσαμε και φωνάξαμε αντιφασιστικά συνθήματα.
\r\n
 
\r\n
Με πανό συμμετείχαν στην πορεία η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ και άλλες οργανώσεις της αριστεράς.
\r\n
Μανώλης Φιωτάκης 
\r\n