Εργατικό κίνημα
Μαθητές, φοιτητές μαζί με τους εργάτες

Πανεκπαιδευτική δράση  

\r\n
\r\n
Μαθητικές διαδηλώσεις έγιναν την περασμένη βδομάδα σε αρκετές πόλεις της χώρας. Σε αρκετά σημεία οι μαθητές δεν διαδήλωσαν μόνοι τους, αλλά έχοντας στο πλευρό τους τους φοιτητές ή τους καθηγητές των ΕΛΜΕ.
\r\n
 
\r\n
Στα Χανιά το πρωί της Πέμπτης 13 Νοέμβρη, διαδήλωσαν πάνω από τρεις χιλιάδες μαθητές μαζί με τους καθηγητές και τους δασκάλους της πόλης οι οποίοι είχαν καλέσει σε στάση εργασίας στηρίζοντας τις καταλήψεις. Η Μαργαρίτα Παπαμηνά, δασκάλα, μας μεταφέρει: “Όλη την προηγούμενη βδομάδα οι μαθητές συνέχισαν τις καταλήψεις. Σχεδόν όλα τα σχολεία των Χανίων τελούν υπό κατάληψη. Γι’ αυτό και η διαδήλωση ήταν τόσο μαζική. 
\r\n
 
\r\n
Την επόμενη μέρα, έγινε κοινή συνάντηση μαθητών, καθηγητών, δασκάλων και γονέων για να συζητηθούν τα παρακάτω βήματα. Εκεί αποφασίστηκε πρώτα απ’ όλα η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου. Σαν επόμενος σταθμός, βγήκε κάλεσμα για πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 20 Νοέμβρη στις 11.30πμ με τα σωματεία των εκπαιδευτικών να καλούν ξανά σε στάση εργασίας.
\r\n
 
\r\n
Οι μαθητές ήδη έχουν ξεκινήσει να συνεδριάζουν μέσα από συνελεύσεις και συζητάνε για κλιμάκωση αμέσως μετά το Πολυτεχνείο, διεκδικώντας να κερδίσουν όλα τα σχολεία στον αγώνα των καταλήψεων ενάντια στο Νέο Λύκειο. Μας είπαν ότι αυτό συζητιέται πανελλαδικά.
\r\n
 
\r\n
Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε Δημοτικό Συμβούλιο στο οποίο παραβρέθηκαν μαθητές και εκπρόσωποι των καθηγητών. Το αντικαπιταλιστικό σχήμα Ανταρσία στα Χανιά, κατέθεσε ψήφισμα συμπαράστασης στο μαθητικό κίνημα και στον αγώνα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, το οποίο τη Δευτέρα, πέρασε ομόφωνα”.
\r\n
 
\r\n
Αντίστοιχα στο Ηράκλειο, πάνω από δυο χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν την ίδια μέρα μαζί με δασκάλους και καθηγητές. Η πορεία κατευθύνθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης όπου οι μαθητές φώναζαν συνθήματα ενάντια στο Σαμαρά και την Τρόικα. Την ίδια μέρα το απόγευμα, οι φοιτητές της ΕΑΑΚ κάλεσαν συγκέντρωση στα Λιοντάρια διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση της αστυνομίας στους συμφοιτητές τους στην Αθήνα το ίδιο πρωί. 
\r\n
\r\n

Πενθήμερες καταλήψεις

\r\n
\r\n
Στο Ρέθυμνο, το Πανεπιστήμιο τελεί υπό πενθήμερη κατάληψη μετά από κοινή συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων, την Πέμπτη 13 Νοέμβρη.
\r\n
 
\r\n
“Παρευρέθηκαν 600 φοιτητές οι οποίοι αποφάσισαν κατάληψη μέχρι και την Τετάρτη 19/11 και νέα συνέλευση”, μας λέει ο Ζήσης Καλλιμάνης. “Από το πρωί το κλίμα σε όλο το πανεπιστήμιο ήταν αρκετά πολωμένο μετά την είδηση της ωμής καταστολής των ΜΑΤ και των Φορτσάκηδων στην Αθήνα. Παρ’ όλα αυτά η κουβέντα μέσα στην συνέλευση επικεντρώθηκε στην απαξίωση των πανεπιστημίων μέσω της υποχρηματοδότησης (μείωση 70% του προϋπολογισμού του παν/μιου Κρήτης τα τελευταία 4 χρόνια).
\r\n
 
\r\n
Επίσης κοινή διαπίστωση ήταν ότι αυτή η απαξίωση έχει στόχο την ιδιωτικοποίηση των ιδρυμάτων καθώς την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει λεφτά για να ξεπληρώνει τραπεζίτες, να δίνει εκατομμύρια για εξοπλισμούς και να ανοίγει ιδιωτικά τμήματα με κρατική χρηματοδότηση.
\r\n
 
\r\n
Ήδη έχουν αναγγείλει την ίδρυση τμήματος τουριστικών επιστημών με δίδακτρα και μόνο για φοιτητές απ’ το εξωτερικό, που θα έχει χρηματοδότηση από το κράτος 4,5εκ ευρώ (3,5 είναι η χρηματοδότηση για όλο το παν/μιο Κρήτης). Μέσα από τη συντονιστική επιτροπή κατάληψης προέκυψε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα δράσης που περιελάμβανε μοίρασμα της απόφασής μας στην πόλη για την ενημέρωση των Ρεθυμνιωτών, εκδήλωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και το ρόλο του αντιφασιστικού κινήματος και άλλα”.
\r\n
 
\r\n
Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις φοιτητών πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα στα Γιάννενα και την Ξάνθη, ενώ οι φοιτητές του τμήματος Λαϊκής παράδοσης και μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου βρίσκονται ήδη μια βδομάδα σε κατάληψη ενάντια στο κλείσιμό του.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n

Ενάντια στους πρυτάνεις της καταστολής

\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Φορτσάκης έκλεισε για πέντε μέρες με λοκ-άουτ το κτίριο της Νομικής και αυτό της Πρυτανείας, στέλνοντας κλούβες της αστυνομίας να τα φυλάνε. Όλο το προηγούμενο διάστημα ωρυόταν και απειλούσε τους φοιτητές που κινητοποιούνταν με συνελεύσεις και καταλήψεις λέγοντας πως το κλείσιμο των σχολών γινόταν από μειοψηφίες.
\r\n
 
\r\n
Οι πρυτανικές αρχές και η κυβέρνηση μιλούν πάντοτε για μειοψηφίες όταν αναγκάζονται να κοντράρουν το φοιτητικό κίνημα. Στην πραγματικότητα όμως, οι μειοψηφίες βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και όχι σε αυτό της νεολαίας.
\r\n
 
\r\n
 Όλοι οι νέοι πρυτάνεις που ξεκίνησαν τη θητεία τους φέτος, έχουν εκλεγεί με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο. Χωρίς τη συμμετοχή των φοιτητών και των συλλογικών τους οργάνων, μέσα από εντελώς απονομιμοποιημένες και «κλειστές» διαδικασίες. Η ίδρυση των Συμβουλίων των πανεπιστημίων που έγινε την περσινή χρονιά με βάση το νόμο 4009 της Διαμαντοπούλου, ήταν αυτή που άλλαξε τη μέχρι τώρα διαδικασία εκλογής. Ενώ κάθε καθηγητής έχει τη δυνατότητα θεωρητικά να θέσει υποψηφιότητα για Πρύτανης, τα ίδια τα Συμβούλια καθορίζουν το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι στο τέλος μέσα από μια λίστα που περιλαμβάνει μόλις τρεις για κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Πρόκειται για μια διαδικασία όπου οι μόνοι που έχουν στ’ αλήθεια λόγο είναι άνθρωποι που η ίδια η κυβέρνηση επιλέγει και που λογοδοτούν σε αυτήν και όχι στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.
\r\n
 
\r\n
Με αιχμή τον Φορτσάκη, χωρίς όμως να είναι ο μόνος πρύτανης που δρα κατά αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση προσπαθεί αυτή την περίοδο να επιβάλλει στα πανεπιστήμια το νόμο και την τάξη για να κάμψει τις αντιστάσεις και να εφαρμόσει την ιδιωτικοποίηση.  Δεν είναι τυχαίο πως αυτές τις μέρες την πρακτική του λοκ- άουτ υιοθέτησαν και μια σειρά άλλοι πρυτάνεις, όπως ο Γάτσιος της ΑΣΟΕΕ, ο Τσάλτας της Παντείου και ο Μήτκας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. 
\r\n
 
\r\n
Οι Σαμαροβενιζέλοι προσπαθώντας να αποδείξουν ότι διατηρούν ακόμα έναν κάποιον έλεγχο στην κοινωνία επέλεξαν αυτές τις μέρες να κλιμακώσουν την ένταση σε ό, τι αφορά την επίθεση στην Παιδεία και τη νεολαία. Αποφάσισαν να πατήσουν πόδι χρησιμοποιώντας τον χειρότερο αυταρχισμό. Από αυτό προέκυψε η επίθεση στους φοιτητές της ΝΟΠΕ την Πέμπτη το πρωί και η δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές το ίδιο βράδυ έξω από το Πολυτεχνείο.
\r\n
\r\n

Προπαγάνδα

\r\n
\r\n
Ταυτόχρονα εξαπέλυσαν μια καλοστημένη προπαγάνδα μιλώντας για φοιτητές- ΣΥΡΙΖΑίους που δρουν κάτω από κομματικές εντολές. Προσπάθησαν έτσι να δημιουργήσουν εντυπώσεις με στόχο να απομονώσουν τον αγώνα των φοιτητών από τον αγώνα όλης της υπόλοιπης κοινωνίας.
\r\n
 
\r\n
Όμως οι φοιτητές δεν είναι μόνοι τους. Μαζί με τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές, έχουν στο πλευρό τους κάθε κομμάτι που αγωνίζεται να ανατρέψει αυτή την ετοιμόρροπη κυβέρνηση. Και σίγουρα η νεολαία δεν είναι η μόνη που αγωνίζεται. Όλη αυτή η αντίσταση θα συναντηθεί στο δρόμο στη γενική απεργία στις 27 του μήνα και θα δώσει την καλύτερη απάντηση. Πως με κλιμάκωση των απεργιών και των καταλήψεων, και με συντονισμό, η κόντρα με τα μνημόνια, την κυβέρνηση και τον αυταρχισμό της μπορεί να φτάσει μέχρι τη νίκη.
\r\n

Άμεση μαχητική απάντηση

\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
Μετά την επιτυχία των πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων, η βδομάδα που κατέληξε στον εορτασμό και τις διαδηλώσεις για την επέτειο από τα 41 χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στη Χούντα, ήταν γεμάτη από συνελεύσεις και κινητοποιήσεις σε πανεπιστήμια και σχολεία.
\r\n
 
\r\n
Ο φόβος της κυβέρνησης μπροστά στις συνεχιζόμενες καταλήψεις και το φούντωμα του πανεκπαιδευτικού κινήματος, εκφράστηκε και μέσα από το κλείσιμο της Νομικής σχολής και του κτιρίου της Πρυτανείας που επέβαλε ο Πρύτανης Φορτσάκης το βράδυ της Τετάρτης 12 Νοέμβρη και ενώ προγραμματίζονταν συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων την επόμενη μερα.
\r\n
 
\r\n
Την Πέμπτη το πρωί οι φοιτητές της Νομικής, του Οικονομικού και του Πολιτικού συγκεντρώθηκαν έξω από τη Νομική με τα πανό τους διεκδικώντας να ανοίξει η σχολή και να αποσυρθούν οι δυνάμεις καταστολής. Η απάντηση της αστυνομίας ήταν η καταστολή.
\r\n
 
\r\n
Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να στείλουν δύο φοιτητές του συλλόγου Οικονομικού και μέλη της ΕΑΑΚ (της αντικαπιταλιστικής αριστεράς) στο νοσοκομείο, με ανοιγμένα κεφάλια. Οργανώθηκε επί τόπου συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων όπου καταδικάστηκε η καταστολή της αστυνομίας, αποφασίστηκε το κάλεσμα έκτακτων γενικών συνελεύσεων αμέσως μετά τον εορτασμό του Πολυτεχνείου και έγινε πορεία στο κέντρο όπου συμμετείχαν φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι και οι απεργοί της coca cola.
\r\n
\r\n

Πάνω από 8.000

\r\n
\r\n
Λίγες ώρες μετά, στις 5μμ καλέστηκε διαδήλωση στα Προπύλαια από όλους τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας. Από πολύ νωρίς ο χώρος των Προπυλαίων ήταν γεμάτος από κόσμο. Πάνω από 8 χιλιάδες διαδήλωσαν απαιτώντας την παραίτηση του Φορτσάκη, την τιμωρία των αστυνομικών που επιτέθηκαν και την άρση του λοκ- άουτ του πανεπιστημίου.
\r\n
 
\r\n
Τα μπλοκ των φοιτητών ήταν πολύ μαζικά, ενώ με πανό συμμετείχαν και οι φοιτητές του ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, το ΜΑΣ (ΚΝΕ) και οι απεργοί της coca cola.
\r\n
 
\r\n
Η διαδήλωση κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα και συνέχισε μέχρι την Πατησίων προσπαθώντας να μπει στο χώρο του Πολυτεχνείου. Εκεί έγινε η δεύτερη άγρια επίθεση της αστυνομίας, όπου μόλις οι φοιτητές άνοιξαν την πόρτα του Πολυτεχνείου στη Στουρνάρη, οι άντρες των ΜΑΤ όρμησαν καταπάνω τους διαλύοντας τις ομάδες των φοιτητών. 
\r\n
 
\r\n
Μέσα σε λίγες ώρες καλέστηκε νέα διαδήλωση για το επόμενο πρωί. Την Παρασκευή 14 Νοέμβρη, στην πορεία πέρα από τους φοιτητές συμμετείχαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, οι μαθητές του 6ου ΓΕΛ Ιλίου, οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και η ΟΛΜΕ που είχαν προγραμματισμένη διαδήλωση για εκείνη τη μέρα. Οι συμμετέχοντες μέσα από τα συνθήματά τους ενάντια στο Λοβέρδο, το Φορτσάκη και την κυβέρνηση τόνισαν πως δε θα αφήσουν αυτές τις επιθέσεις αναπάντητες και πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους εν όψει του Πολυτεχνείου αλλά και της Γενικής Απεργίας στις 27 Νοέμβρη.
\r\n

Βάρβαρη επίθεση

\r\n
\r\n
\r\n
\r\n
Η Διοτίμα Χριστοπούλου, φοιτήτρια του ΤΕΙ Αθήνας, χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ στην επίθεση που εξαπέλυσαν  προς τους φοιτητές την Πέμπτη 13 Νοέμβρη το βράδυ έξω από το κτίριο του Πολυτεχνείου, την ώρα που οι φοιτητικοί σύλλογοι προσπαθούσαν να μπουν στο κτίριο, τελειώνοντας την πορεία (που ξεκίνησε από τα Προπύλαια νωρίτερα και στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές). Η ίδια μας μεταφέρει:
\r\n
 
\r\n
“Η πορεία ήταν μαζικότατη και γι’ αυτό κρίναμε αναγκαίο να καταλήξουμε στο κάτω Πολυτεχνείο στην Πατησίων για να πραγματοποιηθεί συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων ούτως ώστε να συζητηθεί η συνέχεια του αγώνα μας. Την ώρα που φτάσαμε στο Πολυτεχνείο οι φύλακες κλείδωσαν την πόρτα με εντολή του Πρύτανη του ΕΜΠ. Αρχίσαμε και σπρώχναμε την πόρτα και καταφέραμε να την ανοίξουμε, προσπαθώντας να μπούμε μέσα. Βλέπαμε ότι τριγύρω στα στενά υπήρχαν δυνάμεις της αστυνομίας. 
\r\n

«Μας περικύκλωσαν»

\r\n
Πριν καλά καλά περάσει μέσα το πρώτο πανό, δυνάμεις των ΜΑΤ μας περικύκλωσαν στη Στουρνάρη, δεξιά από την πύλη όπου και έκαναν μια ξεκάθαρα δολοφονική επίθεση με φυσουνιές δακρυγόνων και βόμβες κρότου λάμψης μέσα στο πλήθος. Να μη μπορούμε να αναπνεύσουμε, ούτε να πάμε πουθενά. Παρακαλούσαμε να μας αφήσουν έστω μια διέξοδο για να φύγουμε. Την ώρα που μας άφηναν λίγο χώρο για να φύγουμε, επιτίθονταν με τα κλομπ στον κόσμο που προσπαθούσε να απομακρυνθεί.
\r\n
 
\r\n
Εγώ συγκεκριμένα δέχτηκα χτυπήματα στο δεξί χέρι και στην πλάτη με αποτέλεσμα να έχω κάκωση στον καρπό και θλάση στον ώμο. Πήγα στον Ευαγγελισμό, όπου βρήκα άλλους πέντε τραυματίες από τη συγκεκριμένη επίθεση, ανάμεσά τους και ο φωτορεπόρτερ που τον χτύπησαν στο κεφάλι. Ο οποίος το μόνο που έκανε ήταν να βγει μπροστά για να μας προστατεύσει, φωνάζοντας: αφήστε τα παιδιά. Η επίθεση έγινε ξεκάθαρα για να μη μας αφήσουν να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, υπάρχουν ήδη καταγεγραμμένα τα γεγονότα και έχουν γίνει καταγγελίες για τις φράσεις που ακούγονταν από τα ΜΑΤ, όπως το «γαμήστε τους».”
\r\n
 
\r\n
Η προσπάθεια τρομοκράτησης της νεολαίας για άλλη μια φορά δεν πέτυχε το στόχο της. Στη μεγαλειώδη πορεία του Πολυτεχνείου τέσσερις μέρες μετά, τα φοιτητικά μπλοκ ήταν τεράστια καθώς συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές.
\r\n