Διεθνή
Βρετανία: Πανικός για τους Τόρηδες

Το πολιτικό σύστημα στη Βρετανία συγκλονίζεται τις τελευταίες εβδομάδες. Αρχικά ήρθε η εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, μετά μια διαδήλωση 100.000 στο κέντρο του Λονδίνου που φώναξε ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, αμφισβητώντας την ρατσιστική πολιτική της συντηρητικης κυβέρνησης. Και τρίτο ήρθε το σκάνδαλο… «πιγκ-γκέιτ». Πρόκειται για την αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός Κάμερον είχε (όταν ήταν νεαρός) ερωτικές περιπτύξεις με ένα γουρούνι! 
 
Αυτό πάνω κάτω είναι το κλίμα μέσα στο οποίο γίνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί την περίοδο 3-7 Οκτώβρη στο Μάντσεστερ. Οι κινητοποιήσεις ουσιαστικά αποτελούν πολιορκία του συνεδρίου του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος. 
 
Η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Λούις Νίλσεν, σύντροφο από το SWP που οργανώνει στο Μάντσεστερ τη συμμετοχή της νεολαίας και των φοιτητών: «Η αιχμή του δόρατος για την διαδήλωση είναι η αντίσταση στη λιτότητα. Η αντίσταση αυτή έχει λάβει νέα ώθηση από τη νίκη του Κόρμπιν. Πρόκειται για μια εξέλιξη που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει. Για περισσότερα από 25 χρόνια τον έλεγχο στο κόμμα των Εργατικών τον έχουν οι «Μπλερικοί» που είναι νεοφιλελεύθεροι και πολεμοκάπηλοι. 
 
Εάν οι διαδηλώσεις έξω από το συνέδριο των Τόρηδων είναι μαζικές θα δώσει νέα δύναμη στο κίνημα που παλεύει την λιτότητα στους δρόμους και όχι μόνο στο Κοινοβούλιο».
 
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
 
Όπως παντού στην Ευρώπη, έτσι και στη Βρετανία ο κόσμος στέκεται αλληλέγγυος στους πρόσφυγες, και αυτό θα είναι ακόμη μία βασική αιχμή στις διαδηλώσεις. Ο Λούις συμπλήρωσε, «Στο συνέδριο των Τόρηδων, όταν η υπουργός εσωτερικών Τερέσα Μέι, θα εκφωνεί τον ρατσιστικό της λόγο υπέρ των κλειστών συνόρων και θα στοχοποιεί τους Μουσουλμάνους, εμείς θα διαδηλώνουμε απ’ έξω για να φωνάξουμε ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι». 
 
Είναι κτήμα του κόσμου των κινημάτων στην Βρετανία ότι τα αιτήματα του εργατικού και αντιρατσιστικού κινήματος, όχι απλά δεν είναι ανταγωνιστικά, αλλά αλληλοσυμπληρούμενα. Η Κατρίνα Λόρι, συνδικαλίστρια από το Μάντσεστερ που οργανώνει τη συμμετοχή των συνδικάτων στις επερχόμενες κινητοποιήσεις δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker: «Υπάρχουν πολλά λεφτά για τις ανάγκες της εργατικής τάξης, είτε είναι πρόσφυγες, είτε γεννήθηκαν εδώ, αλλά ξοδεύονται σε παράνομους πολέμους, για πυρηνικά όπλα –όπως το πρόγραμμα Τρίαινα– και για διασώσεις τραπεζών. Ο καπιταλισμός δεν δουλεύει προς όφελος των εργατών».
 
Το ραντεβού των κινημάτων στο Μάντσεστερ είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την ενδυνάμωση της αντίστασης στην συντηρητική κυβέρνηση. Την μέρα που θα ξεκινάει το συνέδριο, τα συνδικάτα καλούν σε πανεθνική διαδήλωση με σύνθημα «Όχι στη λιτότητα – Ναι στα εργατικά δικαιώματα», ενώ τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, ενάντια στον ρατσισμό αλλά και για την υπεράσπιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).