Αντιρατσιστικό κίνημα
Ευρώπη των Hot-spots

Ακόμα μεγαλύτερη καταστολή σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών που προσπαθούν να γλυτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, αλλά και μια σειρά μέτρα που βάζουν ακόμη περισσότερα εμπόδια για το πέρασμά τους στην Ευρώπη, αποφάσισε η Σύνοδος των 28 κρατών της ΕΕ που έγινε την περασμένη Τετάρτη 23/9. 
 
Μπορεί εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη από τα παράλια του Αιγαίου, μέχρι την Αυστρία και τη Βρετανία, να έχουν συγκλονιστεί από τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση  μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, όμως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη συνέντευξη που παραχώρησαν μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ξεκαθάρισαν ποια είναι η προτεραιότητα της ΕΕ μπροστά στο δράμα εκατομμυρίων προσφύγων: “είναι απόλυτη ανάγκη να ελεγχθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”. 
 
Πάνω σε αυτή τη γενική γραμμή κινήθηκαν οι αποφάσεις της συνόδου. Συγκεκριμένα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, οι 28 αποφάσισαν να συνδράμουν τις χώρες πρώτης γραμμής -δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία- στη δημιουργία κέντρων hot spots, το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο. Σε αυτά τα κέντρα, με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το άσυλο EASO, καθώς επίσης της Frontex και της Europol, θα «διασφαλίζεται η ταυτοποίηση, η καταγραφή και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων» προσφύγων και μεταναστών. Έτσι θα γίνεται μια υποτιθέμενη “διαλογή” όσων είναι πρόσφυγες και όσων είναι μετανάστες και στη συνέχεια θα γίνεται η απέλαση όσων δε χαρακτηρίζονται πρόσφυγες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για δημιουργία νέων “ευρωπαϊκών στρατοπέδων συγκέντρωσης”, που θα διοικούνται από τη Frontex και τη Europol. 
 
Το μέτρο είναι προϋπόθεση στην απόφαση για ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αποφάσισαν να επιτρέψουν με το «σταγονόμετρο» την είσοδο 120.000 προσφύγων αιτούντων ασύλου και επιπλέον 40.000 που είχε αποφασιστεί από το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη διαδικασία μετεγκατάστασης που συμφωνήθηκε (κατά πλειοψηφία) 66.000 άτομα θα μεταφερθούν από την Ιταλία και την Ελλάδα (15.600 από την Ιταλία και 50.400 από την Ελλάδα) και τα υπόλοιπα 54.000 κατά την ίδια αναλογία σε ένα έτος. Τα κράτη - μέλη που συμμετέχουν στο μηχανισμό, θα λάβουν το ποσό των 6.000 ευρώ για κάθε άτομο που μεταφέρεται. 
 
Επίσης, οι 28 συμφώνησαν να παραμείνουν σε ισχύη η Συνθήκη Σένγκεν και ο κανονισμός του Δουβλίνου, που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε χώρες της πρώτης εισδοχής στην ΕΕ. Παράλληλα η Σύνοδος αποφάσισε και ενίσχυση της δολοφονικής Frontex και της Ευρωαστυνομίας ( Europol) για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, καθώς και τη δημιούργία νέων μονάδων φύλαξης συνόρων ταχείας επέμβασης (RABIT). 
 
Παράλληλα δεσμεύτηκαν σε χορήγηση 1 δισ. ευρώ σε οργανισμούς του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, παροχή συνδρομής στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και άλλες χώρες γειτονικές της Συρίας με στόχο την “ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών” καθώς και παροχή συνδρομής στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των ροών προσφύγων. Στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για να εφαρμοστεί στην πράξη η δημιουργία στρατοπέδων προκειμένου να κρατούνται εκεί μέχρι -και εάν ποτέ- τους χορηγηθεί άσυλο για τις χώρες της ΕΕ. 
 
Νέες επεμβάσεις
 
Οι ηγέτες της ΕΕ άφησαν επίσης ανοιχτή την προοπτική νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με πρόσχημα την προσφυγική κρίση, με τον Βρετανό Κάμερον να δηλώνει ότι πρέπει «να σταθεροποιήσουμε τις χώρες, την περιοχή από όπου προέρχονται οι πρόσφυγες». Ταυτόχρονα, η ΕΕ έκανε έκκληση «για μια νέα διεθνή προσπάθεια, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία».
 
«Αυτό που χρειαζόταν ήταν μια τολμηρή, φιλόδοξη νέα προσέγγιση. Αλλά αυτό που πήραμε ήταν η συνέχιση της αποτυχημένης στρατηγικής», δήλωσε ο John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη. «Ο πυρήνας των προτάσεων αφορά το πώς θα κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά αγνοώντας την πραγματικότητα της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης και τις υποχρεώσεις των κρατών να παρέχουν προστασία σε εκείνους και εκείνες που δεν μπορούν να τη βρουν αλλού», σημείωσε.
 
Παρόλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους ηγέτες της ΕΕ χαρακτήρισε τις αποφάσεις της Συνόδου “θετικό βήμα” σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έγινε έστω και αργά: «Η Ευρώπη κατάλαβε έστω και αργά ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση». 
 
«Μία καλή αρχή» χαρακτήρισε τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής για την διαχείριση της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ευθυγραμμιζόμενος μάλιστα με τις αποφάσεις της συνόδου έτρεξε αμέσως να ανακοινώσει το ξανάνοιγμα της Αμυγδαλέζας ως στρατόπεδο συγκέντρωσης.