Αντιρατσιστικό κίνημα
Η κραυγή των Σύρων: ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!

Για άλλη μια φορά είμαστε εδώ να λέμε όσα λέγαμε πάντα. Με τη διαφορά μόνο ότι από χρόνο σε χρόνο τα θύματα αυξάνονται. Και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει θεραπεία για αυτό το ζήτημα. Σήμερα ζητάμε από την πολιτεία να πιέσει με τη σειρά της την ΕΕ, τα σύνορα να ανοίξουν για όλους τους πρόσφυγες πολέμου. 
 
Να μην είναι η Ουγγαρία παράδειγμα με σύνορα πεδία μάχης εναντίον προσφύγων. Αυτό που γίνεται στα σύνορα της Ουγγαρίας είναι απαράδεκτο. Δεν πιστεύω ότι αυτό το πρόσωπο θέλει να δείξει η Ευρώπη στην ανθρωπότητα γιατί τόσα χρόνια μας είχαν βομβαρδίσει με πολλά μηνύματα για ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμό στον άνθρωπο.
 
Τώρα είδαμε ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Τραυματισμένοι και χτυπημένοι πρόσφυγες πολέμου στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία. Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση ένα λογικό πράγμα. Αυτή τη στιγμή τα σύνορα είναι κλειστά αλλά επιτρέπεται η είσοδος μέσω πλοιαρίων θανάτου. Απαγορεύεται η είσοδος από τα χερσαία σύνορα με κίνδυνο να πνιγούν άνθρωποι. Ζητάμε από την πολιτεία να ανοίξουν τα σύνορα στον Έβρο. Εκατοντάδες πρόσφυγες στην Αδριανούπολη ταλαιπωρημένοι θέλουν να μπουν μέσα και να βρουν καταφύγιο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι οικογένειες με παιδιά.
 
Ανθρώπινο πρόσωπο
 
Θέλουμε να μας δείξουν πρόσωπο ανθρώπινο. Από την αρχή της κρίσης η διεθνής κοινότητα έχει αδιαφορήσει  εντελώς για το συριακό ζήτημα, τον πόλεμο στη Συρία. Δεν ασχολήθηκαν ούτε ο ΟΗΕ ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας. Αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα η χώρα μας να γίνει αλάνα για όλους τους κακούς και την πληρώνει ο φτωχός, ο άοπλος κόσμος. Δυστυχώς όπως αδιαφόρησαν αυτοί οι θεσμοί, βλέπουμε ίδια αδιαφορία από τις κυβερνήσεις του “πολιτισμένου κόσμου”, εντός πολλών εισαγωγικών, γιατί αν αυτό είναι ο πολιτισμός της ΕΕ έχει αποτύχει και δείχνει το γνήσιο, το κακό πρόσωπό της. Η κυβέρνηση να ανοίξει τα σύνορα. Θα μπορούσαν τα λεφτά που θα έδιναν οι πρόσφυγες στους δουλέμπορους να γίνουν υποδομές για τους πρόσφυγες. Πιστεύουμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν φωνές που θέλουν σε όλο τον κόσμο ειρήνη, προστασία, ανοιχτά σύνορα. Πιστεύουμε να έχουμε τη βοήθεια όλων εσάς για να μην έχουμε άλλα θύματα.
Άσραφ Χάσνο, 
Σύλλογος Απόδημων Σύρων Ελλάδος
(Ομιλία στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας στις 25/9)