Αντιρατσιστικό κίνημα
“Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες - στη φυλακή οι νεοναζί”
Η πορεία στις 25/9 ανεβαίνει τη Σταδίου προς τα γραφεία της ΕΕ
Με κεντρικό σύνθημα “Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες – στη φυλακή οι νεοναζί” πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη το αντιρατσιστικό - αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Συνδέοντας τη μάχη για την ισόβια καταδίκη της Χρυσής Αυγής με τον αγώνα ενάντια στην Ευρώπη - Φρούριο, πάνω από τρεις χιλιάδες διαδηλωτές βάδισαν από την Ομόνοια στη Βουλή κι από εκεί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΔΕΔΥ, εργατικά σωματεία και κοινότητες μεταναστών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν οι βασικοί διοργανωτές της πορείας που συσπείρωσε ντόπιους και μετανάστες, εργάτες και νεολαίους, οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά.
Η συγκέντρωση στην Ομόνοια ξεκίνησε με ομιλίες. Στην εξέδρα ανέβηκαν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας, ο Γιώργος Μακρινός, δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του δήμου, ο Άσραφ Χάσνο, από το Σύλλογο Απόδημων Σύρων Ελλάδος, ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Θανάσης Διαβολάκης, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Γιουσούφ, από τους Κούρδους που ήρθαν να διαδηλώσουν από το Λαύριο, ο Κλεάνθης Σάββας και η Άννα Μπήλιου από τη ΛΟΑΤ κοινότητα, η Μαριλένα Κουντούρη, φοιτήτρια Παντείου, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.
Ένα πολύχρωμο σεντόνι με το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης και μια ανθρώπινη αλυσίδα ντόπιων και μεταναστών οδηγούσαν την πορεία προς το Σύνταγμα. Σε όλη τη διάρκεια τα αντιρατσιστικά συνθήματα εναλλάσονταν με τα αντιφασιστικά: “Πέσ’ το δυνατά, πέσ ’το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά”, “Ισόβια στους φονιάδες του Παύλου Φύσσα”, “FRONTEX σημαίνει, πρόσφυγες πνιγμένοι”, “Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής”.
“Είχα έρθει για να ψηφίσω στις εκλογές και είπα θα μείνω να κατέβω και στο συλλαλητήριο”, μας είπε η Λίζα που μένει μόνιμα στο Βόλο και διαδήλωνε στα πανό της ΚΕΕΡΦΑ κρατώντας την πικέτα “Έξω οι νεοναζί”. “Το αποφάσισα για πολλούς λόγους, όχι μόνο για το Φύσσα και τα άλλα θύματα, αλλά και γιατί είμαι ενάντια στο ρατσισμό, τις διακρίσεις, την αδικία. Πιστεύω ότι χρειάζεται να είναι κανείς ενεργός πολίτης σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί όλος ο κόσμος να μην πιστεύει στη δύναμή του, αλλά χρειάζεται ενωμένοι να το παλέψουμε”.
“Διαδηλώνουμε για να περάσουν”
Με τα πανό τους διαδήλωσαν η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας, οι Σύλλογοι Απόδημων Σύρων, καθώς και η Επιτροπή Ειρήνης με σύνθημα “Ενάντια στον πόλεμο του Ερντογάν, ειρήνη των λαών”. Ο Άχμετ, Κούρδος που ζει έντεκα χρόνια στην Ελλάδα, είχε κατέβει στην πορεία με την κορούλα του. “Θέλουμε ανοιχτά σύνορα”, μας είπε, “Στα σύνορα με την Τουρκία έχει μαζευτεί κόσμος, πολύς κόσμος. Διαδηλώνουμε σήμερα για να περάσουν”.
Στο πανό των μαθητών Anticapitalista διαδήλωνε ο Μιλτιάδης, δεκαέξι ετών: “Διαδηλώνω γιατί αυτό που γίνεται είναι άδικο, και με τους μετανάστες και με τον Παύλο. Πρέπει να οργανωθούμε γιατί όσο πιο οργανωμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Οι μαθητές είναι αυτοί που κυρίως πρέπει να βοηθήσουν, γιατί και κουράγιο και ιδέες έχουν. Με πορείες και συσπείρωση λοιπόν”. Το μαθητικό μπλοκ ακολουθούσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Παντείου, Καλών Τεχνών, Νομικής, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων, Πολιτικών Μηχανικών, Πληροφορικής.
Με επικεφαλής το πανό της ΑΔΕΔΥ διαδήλωσαν οι Συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ, το Σωματείο Ιντρακόμ, το Σωματείο Αγλαΐα Κυριακού, η ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Συντονισμός Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, καθώς και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων με σύνθημα στο πανό του “Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο”.
“Συμμετέχουμε σήμερα γιατί θέλουμε να σταματήσουμε τη Χρυσή Αυγή και όλη τη ρατσιστική προπαγάνδα”, μας είπε ο Βαγγέλης Παπαδόγιαννης, εργαζόμενος στην Ιντρακόμ, “Θέλουμε ανοιχτά σύνορα για όλους τους εργάτες και θα το κερδίσουμε συμμετέχοντας σε κάθε αντιρατσιστική-αντιφασιστική μάχη στους δρόμους”.
“Θέλουμε να αλλάξει η ιδέα της Ευρώπης που από μόνη της είναι ρατσιστική γιατί κρατάει κλειστά τα σύνορα για τους πρόσφυγες αλλά και για όλους τους ανθρώπους”, μας είπε ο Μιχαήλ Ζερβός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού. “Θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα για όσους πλήττονται από τους πολέμους που δημιουργούν η ίδια η ΕΕ με τις ΗΠΑ. Θέλουμε ίσες ευκαιρίες για όλους, θέλουμε δουλειές. Οι πολιτικές αυτές είναι για να μας διασπούν, για να μισούμε ο ένας τον άλλο. Χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι, να δουλέψουμε στους χώρους εργασίας μας ο καθένας και να πείσουμε τους συναδέλφους μας ότι η στάση απέναντι στο φασισμό δεν είναι χόμπι, μας αφορά όλους. Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ναζισμός φουντώνουν ξανά, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους μετανάστες, τους κομμουνιστές, τους ομοφυλόφιλους, τους ανάπηρους, αλλά με όλους”.
“Ενάντια στην Ευρώπη της λιτότητας, του πολέμου και του ρατσισμού” έγραφε το πανό του ΣΕΚ, “Ενάντια σε ρατσισμό – φασισμό, Εργάτες Ενωμένοι” το πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ το δικό της πανό είχε η Ομάδα Φύλου και Σεξουαλικότητας - LGBTQ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που διαδήλωνε μαζί με κόσμο της ΛΟΑΤ κοινότητας.
Για την επιτυχία της διαδήλωσης μας μίλησε ο Γιάννης Κούβαρης, γραφίστας, μέλος του Συντονιστικού της ΚΕΕΡΦΑ: “Τα αιτήματα για το Φύσσα, τους πρόσφυγες, την ιθαγένεια, τα σύνορα κλπ είναι πλέον πολύ πιο γενικευμένα κι αυτό φαίνεται σήμερα. Οργανώσαμε ανοιχτά, με προκηρύξεις σε γαλλικά και αγγλικά, με περιοδείες όπως στην περιοχή μου, στην πλατεία Αμερικής, σε στέκια και γειτονιές. Έχουμε μπροστά πολλές αφορμές για νέες κινητοποιήσεις, η ΚΕΕΡΦΑ είναι η δύναμη που μπορεί και ενοποιεί τα αιτήματα, και ο κόσμος την αναγνωρίζει πλέον”.
Αντιπροσωπεία των οργανωτών της διαδήλωσης θυροκόλλησε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου στα φρουρούμενα από τα ΜΑΤ γραφεία της ΕΕ. Ενώ η πορεία κατέληξε στα Προπύλαια βροντοφωνάζοντας “Όλοι μαζί, μαζί, να σβήσουν οι ναζί!”.