Αντιρατσιστικό κίνημα
Σάμος: Αθώοι οι συνδικαλιστές

Αθώοι κρίθηκαν το Σάββατο 17 Οκτωβρίου οι Ουρανία Μητσάκη – Αποστόλου, Σταμάτη Φιλιππής και Νίκος Μπαρμπατζάς, συνδικαλιστές του νοσοκομείου Σάμου που δικάζονταν για τη διαμαρτυρία που είχαν καλέσει σωματεία και φορείς ενάντια στη ρατσιστική αιμοδοσία της Χ.Α «μόνο για έλληνες» στις 27 Απρίλη του 2013. Η Εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή της ζήτησε την αθώωση των κατηγορουμένων γιατί όπως είπε δεν στοιχειοθετήθηκαν οι κατηγορίες.
 
Μέσα και έξω από το δικαστήριο το Σάββατο, αλλά και την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησε η δίκη, βρέθηκε πλήθος κόσμου που ήρθε να συμπαρασταθεί. Την Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομεία, τα σωματεία εκπαιδευτικών κήρυξαν στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο.
 
«Στο δικαστικό μέγαρο συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος, στη συγκέντρωση κάλεσαν οι πάντες, υπήρχαν εργαζόμενοι, φοιτητές, σε μια διαδικασία που την πρώτη μέρα κράτησε μέχρι τις 8 το βράδυ» δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Τάκης Διαμαντίδης, καθηγητής από την τοπική ΕΛΜΕ. «Λόγω του πολύ κόσμου, οι χρυσαυγίτες δεν τόλμησαν να εμφανιστούν οργανωμένα, κάτι που δείχνει ότι είναι πεσμένα τα φτερά τους».
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και οι μάρτυρες κατηγορίας στη δίωξη εναντίον των συνδικαλιστών που είχε ασκηθεί μετά από αναφορά της τότε διοικήτριας του ΓΝ Σάμου, φάνηκαν να υπαναχωρούν. 
 
Αντίθετα από την άλλη μεριά, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του 902 «οι μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν μάλιστα στη δίκη μια συγκλονιστική μαρτυρία, για ένα επείγον περιστατικό μιας γυναίκας Βουλγάρικης καταγωγής με έντονη μητρορραγία, για την οποία ο επικεφαλής της ΧΑ καλέστηκε να δώσει αίμα, αλλά αποχώρησε εκδηλώνοντας την αποστροφή του».