Αντιρατσιστικό κίνημα
Η Διεθνής Συνάντηση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό: Η Ευρώπη ενάντια στην ΕΕ - Φρούριο

Βρετανία

Έρχομαι από το Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο δεξιός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερoν και το κόμμα του, είναι η ενσάρκωση της υποκρισίας. Κάθε φορά που μιλάνε για έθνη και για κράτη, μας λένε ότι η Βρετανία είναι μια πλούσια χώρα και θα έπρεπε να ξαναβρεί την παλαιά της παράδοση, όταν κυριαρχούσε στον κόσμο. Μόλις όμως τίθεται στο τραπέζι το θέμα των προσφύγων, τότε λένε είμαστε μία μικρή χώρα, δεν έχουμε αρκετά λεφτά, θα “βουλιάξουμε” με όλους αυτούς που έρχονται. Και δεν ντράπηκε να αποκαλέσει τους πρόσφυγες “σμήνος”, λες και είναι κουνούπια. Σε όλα αυτά αντιτασσόμαστε και παλεύουμε για ανοιχτά σύνορα.
 
Είμαστε κομμάτι ενός μαζικού κινήματος που παλεύει ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο. Την πρώτη φορά που έγινε διαδήλωση για το ζήτημα των προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζευτήκανε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία 25 άνθρωποι και τώρα φτάσαμε να έχουμε διαδηλώσεις με 80 -100.000 ανθρώπους, μόνο στην Αγγλία. Είναι ένα κίνημα το οποίο πρέπει να αντιταχθεί σε όλα αυτά τα οποία λένε ο Κάμερον και οι κυβερνήσεις της ΕΕ, να ανοίξει το Καλαί και να σπάσουμε την Ευρώπη Φρούριο.  
 
Η ισλαμοφοβία, που είναι η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης λέει ότι οι υπαίτιοι όλων των προβλημάτων μας είναι οι μουσουλμάνοι και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπει στον πόλεμο στη Συρία και να βομβαρδίσει. Εμείς λέμε όχι στον πόλεμο, γιατί ο πόλεμος καταστρέφει πλούτο, διώχνει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες και δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα. 
 
Ξεκάθαρα
 
Έχουμε έναν νέο πρόεδρο των Εργατικών, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έρχεται να μιλήσει ενάντια στο ρατσισμό. Αλλά δεν είναι τόσο ξεκάθαρος στο απλούστατο μήνυμα το οποίο λέμε, ότι τέτοια εποχή που έρχεται ένας χειμώνας πάρα πολύ σκληρός, δεν μπορείς να ζήσεις μέσα σε στρατόπεδα. Στο Καλαί κοιμούνται δίπλα στη θάλασσα, χωρίς σκηνές, στο ύπαιθρο. Πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα και να κλείσουν τα στρατόπεδα για να μπορεί να ζήσει αυτός ο κόσμος. 
 
Στις 19 Μάρτη θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε όλοι ενωμένοι, σε μία σειρά διαδηλώσεων που θα γίνουν σε όλη την Ευρώπη, φωνάζοντας ότι θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα, ότι είμαστε όλοι μετανάστες, ότι είμαστε όλοι πρόσφυγες. Το ζήτημα των προσφύγων μας φέρνει όλους μπροστά σε νέα καθήκοντα, να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της αλληλεγγύης για να μην αφήσουμε τον κόσμο να πεθαίνει. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το ζήτημα της αλληλεγγύης αφήνουμε χώρο στους φασίστες να αναπτυχθούν. Στη Βρετανία το αντιρατσιστικό κίνημα κατάφερε να περιορίσει τους φασίστες. Τα μαθήματα που παίρνουμε από την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά, και για αυτό η καμπάνια για τις 19 Μάρτη ξεκινάει από δω. 
Γουέιμαν Μπένετ, 
UAF (Unite Against Fascism) 
 

Γερμανία

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 600.000 πρόσφυγες στη Γερμανία. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι πολλοί, αλλά δεν είναι. Το 1945 στη Γερμανία φτάσανε 11 εκατομμύρια πρόσφυγες, όταν ήδη είχε διαλυθεί το 41% των σπιτιών. Έχουμε στη Γερμανία μία πoλύ πολωμένη κατάσταση. 
 
Από τη μία μεριά είχαμε αυθόρμητες συγκεντρώσεις στο Μόναχο με χιλιάδες ανθρώπους, που υποδέχονταν τους πρόσφυγες και αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε πολλές άλλες πόλεις, στο Βερολίνο, στο Ανόβερο, όπου ο κόσμος πήγαινε στους σταθμούς και υποδεχόταν τον κόσμο που ερχόταν. Και έχουμε σε εκατοντάδες πόλεις επιτροπές αλληλεγγύης και υποδοχής προσφύγων. 
 
Ταυτόχρονα όμως έχουμε μία άνοδο του ρατσισμού στη Γερμανία. Υπάρχει το κίνημα Pegida, που είναι ένα κίνημα ενάντια στην “ισλαμοποίηση” της Δύσης, το οποίο έφτασε να μπορεί να κάνει διαδηλώσεις οι οποίες στέκονται ενάντια στην πολιτική του ασύλου. 
 
Την πολιτική της Μέρκελ συμβόλιζε η εικόνα που έδειξε η τηλεόραση, όπου στεκόταν απέναντι σε ένα δακρυσμένο κοριτσάκι από την Παλαιστίνη ως μία άκαρδη πρωθυπουργός και του είπε ότι δεν μπορεί να μείνει στη Γερμανία. Αναγκάστηκε να αλλάξει στάση μετά τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και να ακολουθήσει άλλη πολιτική δηλώνοντας ότι “δεν υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στα δικαιώματα για το άσυλο”.
 
Αυτό είναι πραγματικά μία αντίφαση γιατί στις 15 Οκτώβρη, η κυβέρνηση Μέρκελ ετοιμάζει ένα νέο νόμο, ο οποίος χειροτερεύει πάρα πολύ τις συνθήκες για τους πρόσφυγες στη Γερμανία και λέει ότι θα μπορούν να κρατούνται μέχρι και για έξι μήνες μέσα σε στρατόπεδα. 
 
Φυλακή
 
Από τη μία μεριά λένε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία και από την άλλη μεριά μόλις έρθουν τους κλείνουν φυλακή σε ένα στρατόπεδο για έξι μήνες. Υπάρχουν μία ντουζίνα ακόμη όροι που χειροτερεύουν την κατάσταση για τους πρόσφυγες μέσα σε αυτόν τον νόμο και γι' αυτό η Die Linke έχει καλέσει σε διαδήλωση στις 15 Οκτώβρη. 
 
Το σημαντικό πράγμα που έχουμε μπροστά μας σαν αριστερά στη Γερμανία είναι να συνενώσουμε όλες αυτές τις αυθόρμητες πρωτοβουλίες που υπάρχουν, τις επιτροπές αλληλεγγύης και τον κόσμο που έχει συγκροτήσει ένα μεγάλο πανεθνικό κίνημα, σε μία Πρωτοβουλία, όπως είναι η ΚΕΕΡΦΑ, η οποία θα μπορεί να συνενώνει και να συντονίζει τη δράση τους.
 
Το 1983 ο Ρόναλντ Ρήγκαν είχε πάει στο Βερολίνο και είχε φωνάξει μπροστά σε ένα πλήθος από 100.000 κόσμο “κύριε Γκορμπατσόφ κατεβάστε αυτό το τείχος”. Τώρα νομίζω ότι πρέπει να πούμε “κύριε Τσίπρα. Ρίξτε αυτό το Φράχτη”. 
 Φόλκαρ Μόσλερ, 
Κίνηση “Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι”, Φρανκφούρτης
 

Αυστρία

Σας μεταφέρω αγωνιστικούς χαιρετισμούς από τη μεγάλη διαδήλωση των 150.000 ανθρώπων που οργανώσαμε στη Βιέννη. Την τελευταία περίοδο λέμε το ελληνικό ΟΧΙ στη ρατσιστική πολιτική της Ευρώπης Φρούριο. 
 
Σας μιλάω σήμερα εδώ με την ιδιότητά μου του κεντρικού συντονιστή της Κίνησης “για μία ανθρώπινη πολιτική ασύλου” που διοργάνωσε τη μεγάλη διαδήλωση. Συμμετείχαν πάνω από 120 οργανώσεις ανάμεσά τους τα συνδικάτα, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες, οι Πράσινοι. Πριν από μερικούς μόνο μήνες ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς μία τέτοια διαδήλωση στην Αυστρία. 
 
Είναι στην πραγματικότητα μία διπλή εξέγερση. Πρώτα απ' όλα είναι μία εξέγερση των ίδιων των προσφύγων, οι οποίοι δεν μπορούσαν πια να ανέχονται τα κλειστά σύνορα και τα γκρεμίσανε από μόνοι τους. Είναι ταυτόχρονα μία εξέγερση όλων αυτών που εκφράσανε την αλληλεγγύη τους. Εδώ και μήνες χιλιάδες άνθρωποι πηγαίνουν στους σταθμούς όπου φτάνουν οι πρόσφυγες ή στα στρατόπεδα όπου μένουν, φέρνοντας χρήματα, ρούχα, φάρμακα. Οι φουρνάρηδες ψήνανε ψωμί και το δίνανε στους πρόσφυγες. Οι σιδηροδρομικοί κάνανε υπερωρίες για να μπορούν να τους μεταφέρουν. 
 
Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ πηγαίνανε μετά τις βάρδιές τους στο σιδηροδρομικό σταθμό για να υποδεχτούνε τους πρόσφυγες. Ταξιτζήδες πήγαιναν στα σύνορα με την Ουγγαρία και παραλαμβάνανε δωρεάν τους πρόσφυγες και τους μετέφεραν στη Βιέννη. Το ίδιο κάνανε και οι γιατροί και οι νοσηλευτές που πηγαίνανε στους σταθμούς για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Στους σιδηροδρομικούς σταθμούς υπάρχουν τεράστιες αυτοδιαχειριζόμενες πρωτοβουλίες βοήθειας στους πρόσφυγες. Ένα πρόσφατο γκάλοπ έδειξε ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Αυστρίας συμμετείχε με κάποιον ενεργό τρόπο στην αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες. 
 
Δε λειτούργησε
 
Η αστυνομία στην Αυστρία προσπάθησε από την αρχή να ποινικοποιήσει αυτή τη βοήθεια. Κατηγόρησε τον κόσμο ο οποίος πήγαινε στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και έφερνε τρόφιμα για τους πρόσφυγες ότι “αφήνουν παράνομα σκουπίδια σε σημεία που δεν επιτρέπεται”, αλλά δε λειτούργησε. 
 
Όταν οι πρόσφυγες στην Ουγγαρία άρχισαν να βαδίζουν προς τα σύνορα, εκατοντάδες απλοί άνθρωποι περάσανε τα σύνορα για να τους παραλάβουν, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολύ αυστηρά πρόστιμα, με κίνδυνο φυλάκισης για την παράνομη μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων από τα σύνορα. Δεν είναι απλά μία φιλανθρωπική βοήθεια, αλλά μία εξέγερση όπου χιλιάδες άνθρωποι συνειδητά παραβιάσανε το νόμο. Ακόμη και τα συνδικάτα της αστυνομίας βγάλανε ανακοίνωση ότι “δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε” τις εντολές για χρήση βίας κατά των προσφύγων.
 
Η ΓΣΕΕ της Αυστρίας δήλωσε ότι θα σταθεί στο πλάι του καθενός που διώκεται. Και ήταν αυτή η μαζική ανυπακοή που ανάγκασε την κυβέρνηση της Αυστρίας και τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης να αλλάξουν στάση και να ανοίξουν τα σύνορα. 
 
Η ριζοσπαστική αριστερά έχει παίξει ένα πολύ μεγάλο ρόλο. Σας μιλάω ως ηγετικό μέλος της Λίνκσβεντε, που είναι η αδερφή οργάνωση του ΣΕΚ στην Αυστρία. Μετά από τη μεγάλη διαδήλωση των 150.000 στη Βιέννη, μία από τις μεγαλύτερες αστικές εφημερίδες της Αυστρίας, έγραψε ένα άρθρο στο οποίο κατάγγελλε τη δράση της οργάνωσής μας σε αυτό το συλλαλητήριο. Και αυτό που έγραφε ήταν ότι οι απαιτήσεις που θέτει αυτή η οργάνωση, είναι πάρα πολύ σκληρές, ζητάει ανοιχτά σύνορα, την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών και στέγαση των προσφύγων. 
 
Τώρα προσπαθεί η κυβέρνηση να στήσει Hot Spots, τα κέντρα διαλογής και να επανέλθει στο κλείσιμο των συνόρων. Προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το ρατσισμό ενάντια στους πρόσφυγες και τους μουσουλμάνους και αυτό δυναμώνει τους φασίστες στην Αυστρία. 
 
Αύριο υπάρχουν στη Βιέννη δημοτικές εκλογές όπου το FPO προσπαθεί να γίνει πρώτο κόμμα. Είναι ένα κόμμα που λέει “εμείς δεν είμαστε ναζί”. Αλλά ο Στράχερ που είναι ο φύρερ του κόμματος, έλεγε πριν από μερικές μέρες, “Θέλω να επιστρέψουμε μετά από 70 χρόνια στην εξουσία στη Βιέννη” και ξέρουμε πολύ καλά ποιοι ήταν τότε στην εξουσία. Ήταν οι ναζί. 
Λέμε όχι στην Ευρώπη Φρούριο και χρειάζεται να συνδέσουμε την πάλη ενάντια στο ρατσισμό με την πάλη ενάντια στο φασισμό. 
Ντέιβιντ Άλμπεϊχ 
 
 

Οι κοινότητες μεταναστών ενωμένες

Μεγάλη παρουσία στη Διεθνή Συνάντηση είχαν οι κοινότητες μεταναστών. 
 
Ο Αλμπούνι Νάντερ από τον Σύλλογο Σύρων αποδήμων στην Ελλάδα αφού ευχαρίστησε εκ μέρους των Σύρων Προσφύγων όλο τον κόσμο στην Ελλάδα για την υποστήριξη, τόνισε: «Εμείς ζητάμε να ανοίξουν τα σύνορα για να έχουν εύκολη πρόσβαση, να μην γίνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ας βγούμε όλοι μαζί μία μέρα στους δρόμους για την ελευθερία της Συρίας, όπως βγήκαμε για το Ιράκ, για τη Γάζα και την Παλαιστίνη»
 
«Η ίδια η ΕΕ ξεχωρίζει τους πρόσφυγες μεταξύ τους», είπε ο Τάχερ Αλιζαντά από την Αφγανική Κοινότητα. «Στα τρένα και στα λεωφορεία μας χωρίζουν και λένε να μπουν πρώτα οι Σύριοι. Στο Αφγανιστάν έχουμε 45 χρόνια πόλεμο. Ποιος το έκανε; Η Ευρώπη και η Αμερική. Μας ανάγκασαν να φύγουμε από τις χώρες μας. Είμαστε όλοι πρόσφυγες και θέλουμε να μας δώσουν χαρτιά, να πάρουμε άσυλο». 
 
Ο Λαμίν Καμπά από την Κοινότητα Γουινέας τόνισε: «πρέπει να σταματήσουν να προκαλούν τον πόλεμο, που είναι στημένος για να πουλάνε τα όπλα τους και να βάζουν τους δικούς τους στις κυβερνήσεις. Στην Αφρική τα ζούμε αυτά εδώ και πολλά χρόνια. Ο πόλεμος γίνεται για τα κέρδη τους. Αν ξεκινήσει το τσουνάμι, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τα κύματα. Όσους φράχτες και να βάλουν τα κύματα των μεταναστών δεν πρόκειται να σταματήσουν. Μόνο αν σταματήσει ο πόλεμος θα σταματήσει η προσφυγιά». 
 
Η Ελόνα Γέρκο, Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Αλβανικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα είπε στην τοποθέτησή της: «ως κοινότητα που έχει ζήσει στο πετσί της το ρατσισμό είμαστε στην πρώτη σειρά της αντίστασης στην αδικία. Ζητάμε ίδια δικαιώματα με τους συμπολίτες μας στην Ελλάδα. Σχετικά με το θέμα της Ιθαγένειας συνεχίζουμε να ζητάμε ο νέος νόμος να ισχύσει για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Η κατάσταση με τους πρόσφυγες μας άνοιξε το μπλοκ με τις αναμνήσεις του πόνου που είχαμε ζήσει και εμείς. Είμαστε μαζί σας για να κάνουμε την τραγωδία τους όσο πιο ελαφριά γίνεται. Να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις μετανάστες ή πρόσφυγες. Είμαστε όλοι άνθρωποι».
 
Αγωνιστήκαμε
 
Ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας θύμισε ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια που είχαμε δολοφονίες και εκατοντάδες επιθέσεις από τη Χρυσή Αυγή, η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα ήμασταν στην πρώτη γραμμή για να σταματήσουμε τους φασίστες. Η αστυνομία, η κυβέρνηση και οι υπουργοί, δεν μας άκουγαν τότε. Αγωνιστήκαμε και για αυτό οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν καταδικάστηκαν και τώρα δικάζονται οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα. Τώρα συζητάνε να κλείσουν τα σύνορα για να μην αφήνουν τους πρόσφυγες να περάσουν. Τους απαντάμε: πρώτα φέρτε πίσω το στρατό που καταστρέφει τις χώρες μας, που μας αναγκάζει να φύγουμε, δώστε μας χαρτιά και το σεβασμό που δικαιούμαστε, για να δουλεύουμε με ένσημα και δικαιώματα και ανοίχτε τα σύνορα για να μην πνίγονται τα μικρά παιδιά». 
 
Ο Γιουσούφ Οζντερίμ από το Πολιτιστικό Κέντρο του Κουρδιστάν μίλησε συγκινημένος για την επίθεση του Ερντογάν ενάντια στη συγκέντρωση του HDP στην Άγκυρα, ενώ ο Ναζίμ Μεχμούντ εργάτης από το Πακιστάν, έδειξε τι σημαίνει συνεργασία της αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή, θυμίζοντας επίθεση που έγινε το καλοκαίρι του 2012 μέσα στο ίδιο του το σπίτι στο Περιστέρι.   
 

Τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή

Ο Γρηγόρης Καλομοίρης από την ΕΕ της ΑΔΕΔΥ τόνισε στην εισήγησή του: «Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανέδειξε στην πιο ακραία μορφή τους κινδύνους που απορρέουν από τη δράση των νεοναζιστικών ομάδων. Η ευρύτερη κινητοποίηση των αντιφασιστικών δυνάμεων άνοιξε το δρόμο για το χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και τη δίωξή της. 
 
Tο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα χρειάζεται να παλέψει για ανοιχτά σύνορα, ώστε να μπει τέλος στην παράνομη διακίνηση, στους πνιγμούς και στους θανάτους. Να μπει τέρμα στην πολιτική της αποτροπής. Η Frontex, οι φράχτες και οι επαναπροωθήσεις είναι μέρος του προβλήματος. Χρειάζεται κρατική φροντίδα για όσο καιρό βρίσκονται στη χώρα μας. Ανοιχτοί ξενώνες φιλοξενίας για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, η αλληλεγγύη του κόσμου δεν αρκεί από μόνη της. Επαρκές προσωπικό στις υπηρεσίες ασύλου, μέριμνα για όσους επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας. Όλα αυτά θα τα πετύχουμε μόνο με την οργάνωση και την αλληλεγγύη και πάνω από όλα με την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών». 
 
Ο Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος ΠΟΣΠΕΡΤ είπε μεταξύ άλλων: «Προχτές βγήκαν οι ακροδεξιοί στο Αιγαίο και βυθίζανε βάρκες. Το ακούσατε πουθενά; Από το Μέγκα;, τον Αντέννα;, την ΕΡΤ; για την οποία όλοι αγωνιστήκαμε, για μία δημόσια τηλεόραση που να ανήκει στο λαό και να είναι παράθυρο στην κοινωνία. Σήμερα πρέπει να αγωνιστούμε για την ΕΡΤ που θέλουμε.
 
Σας υποσχόμαστε ότι θα ανασάνουμε και θα ξαναπάρουμε τη δύναμή μας. Να μην αφήσουμε να κλείσουν την εκπομπή ‘Αντιδραστήριο’ που είναι η μόνη φωνή που εκπροσωπεί την κοινωνία και την ΕΡΤopen που με μία ανακοίνωση μόνο μαζέψαμε τρία φορτηγά πράγματα για τους πρόσφυγες και τα πήγαμε στον Ελαιώνα και στο Γαλάτσι». 
 
Πρωτοβουλία
 
Ο Μιχάλης Μιλτσακάκης από το ΔΣ της ΔΟΕ μίλησε για την πρωτοβουλία των Διδασκαλικών Συλλόγων του Λεκανοπεδίου. “50 και πλέον σωματεία, συλλογικότητες, κινήσεις συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια. Υπάρχει στα σχέδια απόφαση για συνδιοργάνωση Πανελλαδικής μέρας ενάντια στο φράχτη στον Έβρο και επίσης πανευρωπαϊκός συντονισμός στις 19 του Μάρτη. Για μας η αλληλεγγύη δεν έχει να κάνει μόνο με την ανθρωπιστική της σκοπιά αλλά με την ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη”. 
 
“Στα νοσοκομεία οργανώνουμε τη μάχη για προσλήψεις”, είπε ο Χρίστος Αργύρης, μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου Γεννηματάς. “Στο νοσοκομείο μας λείπουν περίπου 400 άτομα. Σε μία συνάντηση που κάναμε μία τομεάρχης είπε 'χρειαζόμαστε προσλήψεις για να υποδεχτούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται από τη Συρία' και είναι σωστό. Στο Αγλ. Κυριακού φιλοξενούνται οικογένειες προσφύγων με πρωτοβουλία των εργαζόμενων. Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μέσα στα σωματεία, συνδέοντας τη μάχη ενάντια στη λιτότητα με τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό”. 
 
Ο Μιχαήλ Ζερβός, πρόεδρος του Συλλόγου Εκτάκτων Υπουργείου Πολιτισμού θύμισε ότι «οι πόλεμοι της ΕΕ και των ΗΠΑ διώχνουν τους ανθρώπους και διαλύουν τις ζωές τους και μετά θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι αυτοί μας δημιουργούν το πρόβλημα. Εμείς σα σωματείο βγάζουμε ανακοινώσεις κατά του ρατσισμού και του φασισμού και θα ήθελα επαφή και με άλλα σωματεία, για να μοιραστούμε τη γνώση και να αντισταθούμε για να ζήσουμε ανθρώπινα». 
 
“Σαν εργαζόμενοι παλεύουμε τον ιμπεριαλισμό, το ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, το φασισμό, τη λιτότητα χωρίς τέλος, την επίθεση στα δικαιώματά μας, στο συνδικαλισμό”, είπε ο Βασίλης Συλαϊδής, μέλος ΔΣ του σωματείου της Ιντρακόμ. “Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους απλούς ανθρώπους στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο. Τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα, ο κόσμος ξεσηκώνεται”. 
 
Φόρος αίματος
 
Ο Αντώνης Ρέλλας από την Πρωτοβουλία Μηδενική Ανοχή- Κίνηση Ατόμων με Αναπηρία, θύμισε ότι οι Ναζί εξόντωσαν 275.000 ανθρώπους με αναπηρία, πολύ πριν τους κομμουνιστές, τους Ρομά και τους Εβραίους “θεωρώντας ότι είναι ανάξιοι να ζουν”.
 
“Είμαστε παρόντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής για να τους θυμίσουμε ότι είμαστε απέναντί τους και ότι δεν θα τους αφήσουμε να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους. Οι άνθρωποι με αναπηρία έχουν δώσει το δικό τους φόρο αίματος απέναντι στο ναζισμό και είμαστε εδώ για να παλέψουμε και να νικήσουμε”. 
 
“Η εμβέλεια και η απήχηση της ΚΕΕΡΦΑ είναι πολύ μεγαλύτερη της δράσης και της παρουσίας της και βρίσκεται στην πρωτοπορία του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος στη χώρα μας”, τόνισε ο Αντώνης Νταλακογεώργος, πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ στο κλείσιμο του διημέρου. “Είναι μεγάλη συμβολή του αντιφασιστικού κινήματος το γεγονός ότι την πρώτη μέρα έναρξης της δίκης της Χρυσής Αυγής, ένα πλατύ κίνημα αξίωσε τη διεκδίκηση ότι οι Χρυσαυγίτες πρέπει να καταδικαστούν συμβάλλοντας σε μία διαρκή πίεση προς τις δικαστικές, τις κρατικές και τις κυβερνητικές αρχές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. 
 
Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό πρέπει να συνδέεται με τις συνθήκες του νεοφιλελεύθερου μοντέλου που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη και στη χώρα μας με τα μνημόνια 1, 2 και το μνημόνιο νούμερο 3 ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Όλα αυτά που σχεδιάζονται από την πλευρά της ΕΕ με την ενίσχυση της Frontex και των Hot Spot, τα οποία έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση, χρειάζεται να ανατραπούν. Στον Πειραιά κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις θα είναι ένας καταυλισμός- στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δηλώνουμε την απόλυτη συμπόρευσή μας με τους στόχους και τις δράσεις της ΚΕΕΡΦΑ σε όλα τα μέτωπα”.