Αντιφασιστικό κίνημα
Τελεσίδικη καταδίκη για τους νεοναζί της επίθεσης στο στέκι Αντίπνοια

Τελεσίδικη είναι η καταδίκη για τους νεοναζί Βασίλη Σιατούνη και Αθανάσιο Στράτο, δράστες της παραλίγο δολοφονικής επίθεσης στο Στέκι “Αντίπνοια” στα Πετράλωνα τον Ιούνιο 2008 από πολυμελές μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής.
 
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας τους έκρινε, σε δεύτερο βαθμό, ένοχους κατά πλειοψηφία (μειοψήφισαν μία εφέτρια και δύο ένορκοι) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία/οπλοχρησία, επιβάλλοντάς τους ποινή κάθειρξης 10 ετών και 6 μηνών καθώς και πενταετή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
 
Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση καθώς η συγκεκριμένη επίθεση, που έχει συσχετιστεί με τη μεγάλη υπόθεση της Χρυσής Αυγής (οι κατηγούμενοι είναι στο εδώλιο και στη δίκη της Χρυσής Αυγής), επιβεβαιώνει τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης. Το τάγμα εφόδου είχε εισβάλει και βανδαλίσει το Στέκι, σε ώρα δημόσια ανακοινωμένου μαθήματος ισπανικών, ενώ οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταφέρει μαχαιριές σε δύο άτομα προκαλώντας τους σοβαρότατους τραυματισμούς.
 
“Χαιρετίσματα από τη Χρυσή Αυγή. Μουνιά θα πεθάνετε”, ήταν το πρώτο πράγμα που ακούστηκε από τα στόματά τους την ώρα που ξεκίνησαν την επίθεση και “τέλος χρόνου” το τελευταίο πριν αποχωρήσουν συντεταγμένα. 
 
Mε μήνυμα στο κινητό
 
Στο δικαστήριο ο ίδιος ο Σιατούνης είπε στην απολογία του ότι έλαβε μήνυμα στο κινητό του -κατά το συνηθισμένο τρόπο οργάνωσης των επιθέσεων- και ότι συναντήθηκαν στο Βοτανικό με κατεύθυνση στα Πετράλωνα με σκοπό, όπως νόμιζε, το μοίρασμα φυλλαδίων.
 
“...πέρα από το ότι τον ισχυρισμό περί μοιράσματος φυλλαδίων -τα οποία δεν είχαν μαζί τους- τον έχουμε ξαναδεί και στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, εδώ ακούμε από τα χείλη του ίδιου του χρυσαυγίτη Σιατούνη, ότι εκείνη την ημέρα μέλη της ναζιστικής οργάνωσης συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν συγκροτημένα με στόχο τον κοινωνικό χώρο «Αντίπνοια»”, αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών. “Και ο Σιατούνης βέβαια δεν είναι οποιοσδήποτε χρυσαυγίτης. Μπορεί στο δικαστήριο να ισχυρίστηκε ότι η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή περιοριζόταν στη συμμετοχή του σε πορείες «μια-δυο φορές τον χρόνο» και στην παρακολούθηση κάποιων ομιλιών, όμως η «Εφ.Συν.» (Δ. Ψαρράς, 2/9/2014, Η Κεντρική Επιτροπή «φάντασμα») έχει αποκαλύψει ότι ο Σιατούνης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα το 2010 με τον Μιχαλολιάκο”.
 
• Καταδικαστική ήταν η απόφαση, σε δεύτερο βαθμό, και για τον οδηγό του ΟΑΣΘ που το 2013 είχε υποχρεώσει δύο αφρικανούς επιβάτες να αποβιβαστούν από λεωφορείο “επειδή ήταν λαθρεπιβάτες” λέγοντας προς τους διαμαρτυρόμενους επιβάτες πως ήταν “χρυσαυγίτης” και επιδεικνύοντάς τους μενταγιόν με σύμβολο του κόμματος και σχετικό τατουάζ. Ο οδηγός καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ μηνών, με τριετή αναστολή, και χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ.