Απεργιακό Κίνημα
ΟΤΑ: Μαζική συμμετοχή στις καταλήψεις “Να γίνει αρχή αγώνα”

4/11, κατάληψη Δημαρχείου Νέας Φιλαδέλφειας

Κατειλημμένα ήταν τα δημαρχεία στους περισσότερους δήμους της χώρας την Τετάρτη 4/11. Οι καταλήψεις είχαν χαρακτήρα συμβολικό αλλά και προπαρασκευαστικό σε σχέση με την γενική απεργία στις 12/11, καθώς σε αυτές έλαβαν χώρα συνελεύσεις εργαζομένων και συγκεντρώσεις συντονισμού μαζί με τοπικούς φορείς. Σε κάποια σημεία η επιτυχία της κατάληψης πίεσε για νέες κινητοποιήσεις καθ' οδόν για την πανεργατική απεργία. Ενδεικτικά παρουσιάζουμε κάποιες από τις ανταποκρίσεις που έστειλαν σύντροφοι και συντρόφισσες.
 
“Πάνω από 220 συνάδελφοι συμμετείχαν στην κατάληψη του δημαρχείου Αμπελοκήπων Μενεμενής” μεταφέρει από τη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Χατζάρας, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων. “Μάλιστα στη συνέλευση που έγινε αποφασίστηκε εκ νέου κατάληψη του δημαρχείου από τη Δευτέρα 9/11”.
 
“Την Τετάρτη μαζεύτηκε αρκετός κόσμος στην κατάληψη του δημαρχείου της Καλλιθέας” λέει η Μαρία Μαλέσκου, κοινωνική λειτουργός, εργαζόμενη στο δήμο Καλλιθέας με 5μηνη σύμβαση. “Αρκετοί ήμασταν 5μηνοι και στη συνέλευση που έγινε κερδίσαμε τη στήριξη του σωματείου εργαζομένων. Αυτό σήμαινε νέα συνέλευση για τους 5μηνους εργαζόμενους την Παρασκευή 6/11. Την οργανώσαμε με αφισάκι, τηλέφωνα κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν να έχει μεγάλη επιτυχία και η συνέλευση της Παρασκευής. Το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο! Έγινε μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη ενότητας των 5μηνων με τους μόνιμους εργαζόμενους ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που μας οδηγούν σε μια εργασία γεμάτη ανασφάλεια και με πετσοκομμένα δικαιώματα. Το ελάχιστο που ζητάμε άμεσα είναι παράταση των συμβάσεών μας, αλλά δεν μένουμε εκεί, διεκδικούμε σταθερή και μόνιμη εργασία και ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους συναδέλφους μας. Καταλήξαμε στη συγκρότηση επιτροπής 5μηνων εργαζομένων, σε προσπάθεια για μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία, και σε μαζική παράσταση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημά μας”.
 
“Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην κατάληψη του δημαρχείου Νέας Φιλαδέλφειας” μας μεταφέρει η Αλεξάνδρα Μαρτίνη. “Πάνω από 100 εργαζόμενοι, απο όλες τις υπηρεσίες του δήμου μαζεύτηκαν στην είσοδο του δημαρχείου. Η συνέλευση ξεκίνησε με ψήφισμα του σωματείου για τους πρόσφυγες και την διαδήλωση ενάντια στον φράχτη στον Εβρο στις 23 και 24 Γενάρη. Στη συνέχεια συζητήθηκε η οργάνωση της απεργίας στις 12/11 ενάντια στο νέο μνημόνιο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Φιλαδέλφειας, η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο πρόεδρος των συνταξιούχων της Ν. Φιλαδέλφειας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ. Την Πέμπτη 12/11, οργανώνεται απεργιακή φρουρά στους χώρους του δήμου”.
 
“Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια στο δήμο Βριλησσίων”, λέει η Ρούλα Σουντουλίδου, μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο συγκεκριμένο δήμο. 
 
“Στην κατάληψη και τη συγκέντρωση ήταν πάρα πολλοί συνάδελφοι και το παρών έδωσαν κι εκπρόσωποι από δημοτικές παρατάξεις, τους συνταξιούχους του Χαλανδρίου, από το σωματείο του Παίδων Πεντέλης κι άλλους φορείς. Προφανώς στη συζήτηση δόθηκε έμφαση στην απεργία της 12/11 κι άνοιξαν τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, των Βαρέων κι Ανθυγιεινών, των 5μηνων κλπ. Από τη μεριά μας σαν Αγωνιστική Πρωτοβουλία βάλαμε το θέμα της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ότι οι καταλήψεις και η γενική απεργία πρέπει να είναι η αρχή ενός αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί”.  
 
“Στο δημαρχείο της Ν. Σμύρνης συγκεντρώθηκαν περίπου 50 εργαζόμενοι” μεταφέρει ο Γιώργος Τσαμούρης που συμμετείχε στην κατάληψη μαζί με το συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης. “Κοινός τόπος στη συζήτηση ήταν η γενική απεργία της Πέμπτης, αλλά στα πηγαδάκια άνοιγε και το ζήτημα της απεργίας διαρκείας. Από τη μεριά μας θέσαμε και το θέμα των προσφύγων, του φράχτη και της πανελλαδικής κινητοποίησης στον Έβρο, με εντυπωσιακή ανταπόκριση από τη μεριά των εργαζομένων”. Στο Γαλάτσι οι εργαζόμενοι έκλεισαν εντελώς την εξωτερική πύλη του Δημαρχείου και συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο. 
 
Νέα, παναττική σύσκεψη 5μηνων εργαζομένων στους δήμους, λάμβανε χώρα στη Νέα Ιωνία, το απόγευμα της Τρίτης 10/11, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη τυπωνόταν. Οι εργαζόμενοι του δήμου Βύρωνα, από το πρωί της Τρίτης 10/11, είχαν προχωρήσει στην κατάληψη του αμαξοστασίου ενώ το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη κινητοποίηση στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου επρόκειτο να τεθεί προς έγκριση το Τοπικό Σχέδιο Δράσης για τη Διαχείριση Αποβλήτων. “Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι το σχέδιο αυτό ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας με τις ιδιωτικές εταιρίες (συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών) να συμπράττουν με τον δήμο στην διαχείριση των απορριμμάτων θέτοντας σε κίνδυνο το περιβάλλον και τα εργατικά δικαιώματα. Για την απόσυρση του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής καλεί και η δημοτική παράταξη Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα καλώντας σε μαζική παρουσία φορέων και πολιτών την ώρα του προγραμματισμένου Δ.Σ. Η Αριστερή Παρέμβαση αντιπροτείνει την δημόσια λειτουργία της διαχείρισης των αποβλήτων που θα εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος” λέει στην Ε.Α ο Γιώργος Παπαγγελής.