Πολιτισμός
Κινηματογράφος: Λευκοί Ιππότες

Το 2007 μέλη της μη κυβερνητική οργάνωσης «Zoe’s Arc» συνελήφθησαν να προσπαθούν να μεταφέρουν παράνομα ορφανά παιδιά από το Τσαντ στη Γαλλία, με σκοπό να υιοθετηθούν από Γάλλους πολίτες. Αυτή την αληθινή ιστορία μετέφερε στην οθόνη ο Βέλγος κινηματογραφιστής Γιοακίμ Λαφός, με την ταινία «Λευκοί ιππότες». Ο Λαφός έγινε γνωστός με την ταινία «Πέρα από τη λογική», που παρουσίαζε την επίσης πραγματική ιστορία μιας σύγχρονης Μήδειας.
 
Εδώ, παρακολουθούμε τα μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Move for Kids» σε μια αποστολή στην υποσαχάριο Αφρική, όπου υποτίθεται θα λειτουργήσουν ένα χώρο φιλοξενίας και μάθησης για ορφανά από τον πόλεμο. Προσλαμβάνουν προσωπικό, δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες, μοιράζουν χρήμα στους φύλαρχους για να τους παρέχουν βοήθεια, έχουν προσλάβει και μια δημοσιογράφο για να κινηματογραφεί τη δράση τους. Σταδιακά αποκαλύπτεται ότι δεν σκοπεύουν να παράγουν κοινωφελές έργο, αλλά να μεταφέρουν τα παιδιά στη Γαλλία, όπου τα έχουν ήδη «τάξει» σε ανάδοχες οικογένειες, οι οποίες έχουν χρηματοδοτήσει όλη την αποστολή. 
 
Έτσι η ταινία μετατρέπεται σε ράπισμα ενάντια στις «καλές προθέσεις» της Δύσης, την οποία προσομοιάζει με νέα ανθρωπιστική αποικιοκρατία, και στην πραγματικότητα είναι επίκαιρη όσο ποτέ, γεμάτη αναλογίες με τη στάση της Ευρώπης στο προσφυγικό ζήτημα.
Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης: «...πάντα στο όνομα του «κάνω το καλό», θεμελιώδη ερωτήματα μπαίνουν στην άκρη. Η ορθότητα του δικαιώματος κάποιου να παρέμβει είναι ένα από αυτά. Ποια ευχή ή επιθυμία πραγματικά δίνει το κίνητρο στους Δυτικούς να συμμετέχουν σε αυτές τις αποστολές στο όνομα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της δημοκρατίας;»