Διεθνή
Διεθνιστική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Eκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες  με θέμα «Όχι στο ρατσισμό, ανοίξτε τα σύνορα, πετάξτε τη συμφωνία ΕΕ-Ερτντογάν στα σκουπίδια» οργάνωσε το κόμμα DSiP στο Τεκιρντάγ (Ραιδεστός) το Σάββατο 7 Μάη στα πλαίσια της διοργάνωσης του φεστιβάλ «Μαρξισμός» που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Στην εκδήλωση κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Μουσταφά Αραούρ, ακτιβιστής της αριστεράς στη Συρία και σήμερα πρόσφυγας στην Τουρκία και ο Τζεμαλί Mηλιαζήμ από την ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης.
 
Ο Μουσταφά τόνισε ότι ο κόσμος που φεύγει από τη Συρία το κάνει για να γλυτώσει το θάνατο. Μετέφερε την εικόνα ότι πολλές από τις εμπλεκόμενες και αντιμαχόμενες πλευρές, όπως η Ρωσία ή οι ΗΠΑ ενώ δείχνουν να μάχονται άλλες το ISIS και άλλες τον Άσαντ, στην ουσία συναγωνίζονται ποιος θα πρωτοβομβαρδίσει άμαχους, σε ένα αγώνα επιβολής ελέγχου περιοχών και πληθυσμών.
 
Περιέγραψε τη δική του δύσκολη πορεία προς την Τουρκία μέσα από μια περιοχή που ελέγχει το μέτωπο Αλ Νούσρα, που ενώ υποτίθεται πολεμά τον Άσαντ, στην πραγματικότητα έχει ανοιχτούς διαύλους με το καθεστώς. Τόνισε επίσης ότι το τέλος σε αυτήν τη φρίκη δεν θα έρθει μέσα από την εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων, του καθεστώτος Άσαντ ή του ISIS, αλλά από τον ξεσηκωμό του κόσμου από κάτω, την αναζωπύρωση της Αραβικής Άνοιξης.
 
Ο Τζεμαλί μετέφερε την εμπειρία των μαχών που έχουν δοθεί στην Ελλάδα στο πλευρό των προσφύγων, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και το ρόλο των συνδικάτων και της εργατικής τάξης στην πρώτη γραμμή αυτών των μαχών, ενώ τόνισε την ανάγκη για κοινό αγώνα ώστε αυτή η συμφωνία να μην εφαρμοστεί. 
 
Ο Οζάν Τεκίν εκ μέρους του DSiP περιέγραψε τη στροφή της κυβέρνησης Ερντογάν, που ενώ στην αρχή έλεγε «οι πρόσφυγες είναι αδέλφια μας πρέπει να τους φιλοξενήσουμε», σήμερα προχωράει σε χτίσιμο φράχτη και κλείσιμο των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, ενώ έχει ξεκινήσει απελάσεις εναντίον των προσφύγων που οδηγούνται σε στρατόπεδα προσφύγων μέσα στο έδαφος της Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορα. Ενδεικτικό της τύχης που περιμένει τους πρόσφυγες στην Τουρκία, το γεγονός ότι ένας τέτοιος καταυλισμός βομβαρδίστηκε τις προηγούμενες μέρες με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 πρόσφυγες.