Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
ΕΜΠ: Οι φοιτητές στο πλευρό των προσφύγων

Στις 31/5 υπάλληλος του Πολυτεχνείου θυροκόλλησε ανακοίνωση της Πρυτανείας στο κτίριο Γκίνη στο κάτω Πολυτεχνείο, που έλεγε ότι το κτίριο θα εκκενωθεί μέχρι τη Δευτέρα 6/6, προκειμένου να γίνουν επισκευές και απολύμανση για να χρησιμοποιηθεί για εξετάσεις των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής. Αυτό ήταν προφανώς δικαιολογία προκειμένου να αναγκαστούν οι πρόσφυγες που έχουν βρει στέγη μέσα στο Γκίνη να το εγκαταλείψουν, αφού οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν στο πάνω Πολυτεχνείο.
 
Την επόμενη ημέρα η κατάληψη του Κτιρίου Γκίνη έστησε μικροφωνική στην είσοδο καταγγέλλοντας το γεγονός. Η ΚΕΕΡΦΑ κυκλοφόρησε αμέσως προκήρυξη ενημερώνοντας τους φοιτητές, προτείνοντας στο φοιτητικό σύλλογο να συγκαλέσει συνέλευση και καλώντας τους φοιτητές, τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που θα γίνει στις 9 Ιούνη στο Δημαρχείο της Αθήνας, με αίτημα να ανοίξουν κλειστά κτίρια του Δήμου για την αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων, να φτιαχτούν τάξεις υποδοχής για τα παιδιά στα δημόσια σχολεία, να γίνουν προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για την ιατρική τους περίθαλψη.
 
Ο σύλλογος φοιτητών είναι θετικά προσκείμενος προς τους πρόσφυγες. Παλιότερα είχαν μαζέψει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Από την πλευρά μας οργανώνουμε αυτή την εβδομάδα εξόρμηση για να καλέσουμε και την κατάληψη του Γκίνη και το φοιτητικό σύλλογο στις 9 Ιούνη στο Δημαρχείο Αθήνας.
Σοφία Γρυλλάκη, ΚΕΕΡΦΑ Αρχιτεκτονικής 
 

και στο σχολειό της Πρασσά

Το Σάββατο 4/6, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ Εξαρχείων με τον δημοτικό σύμβουλο της Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρο Κωνσταντίνου επισκεφτήκαμε την κατάληψη φιλοξενίας προσφύγων του 5ου Λυκείου Αθήνας στην οδό Πρασσά. Στη συνέλευση της κατάληψης ενημερώσαμε για την κινητοποίηση της Πέμπτης 9/6 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας και καλέσαμε πρόσφυγες και αλληλέγγυους να συμμετέχουν οργανωμένα, κάλεσμα που βρήκε πολύ θετική υποδοχή.
 
Μαζί μας ήταν επίσης συνδικαλίστριες και συνδικαλιστές από τις τοπικές ΕΛΜΕ, που δήλωσαν τη διάθεσή τους να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία της περιοχής, ξεκινώντας από την πίεση στην αρμόδια Διεύθυνση και φτάνοντας μέχρι την οργάνωση της συνοδείας γονιών και προσφυγόπουλων στα αντίστοιχα σχολεία από μέλη των σωματείων.
 
Στην κατάληψη του 5ου Λυκείου στεγάζονται σήμερα περισσότεροι από 300 πρόσφυγες, ανάμεσά τους περίπου 100 παιδιά.
Φωτεινή Λαγονικού, ΚΕΕΡΦΑ Εξαρχείων