Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού: Έξω οι Λάτσηδες – Μέσα οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι

Από την κινητοποίηση των προσφύγων του Ελληνικού την Παρασκευή 3/6

Χρησιμοποίηση, αξιοποίηση και διαμόρφωση των υπαρχόντων υποδομών του αεροδρομίου Ελληνικού αλλά και ανεύρεση και παραχώρηση αξιοπρεπών χώρων μέσα στον ιστό της πόλης για να έχουν αξιοπρεπή στέγη οι πρόσφυγες. Άμεση απομόνωση της Χ.Α και των φασιστικών συμμοριών που δηλητηριάζουν την πόλη. Αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα του παλιού αεροδρόμιου Ελληνικού στα ιδιωτικά συμφέροντα με στόχο το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, για να παραμείνει ο χώρος δημόσιος και να δημιουργηθεί σε αυτόν ένας πνεύμονας πρασίνου. Σύνδεση αυτών των τεμνόμενων αιτημάτων σε ένα κοινό μέτωπο πάλης με πρωτοβουλίες μέσα στον Ιούνιο, όχι μόνο στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, αλλά σε όλους τους όμορους δήμους και ευρύτερα. 
 
Αυτά ήταν τα βασικά ζητούμενα που ανέδειξε η σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό με τη συμμετοχή εργαζομένων, εκπαιδευτικών, προσφύγων και αλληλέγγυων την Κυριακή 5 Ιουνίου το απόγευμα. Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων στην ανακοίνωση που εξέδωσε:
 
«Η κυβέρνηση θέτει τον εαυτό της στο πλευρό της LAMDA DEVELOPMENT, αντί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των προσφύγων, ετοιμάζει την εκκένωση του Παλιού Αεροδρομίου για να προχωρήσει η παραχώρησή του στους μεγαλοεργολάβους του τσιμέντου. 
Ο Δήμαρχος του Ελληνικού Κωνσταντάτος, αγκαζέ με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητάει και αυτός με την σειρά του την εκκένωση του χώρου για χάρη της LAMDA DEVELOPMENT. Η κατρακύλα του Δημάρχου Ελληνικού δεν έχει τέλος, ανοίγει το δρόμο στη Χρυσή Αυγή κρατώντας ίσες αποστάσεις και κατηγορώντας την αριστερά, τον πρώην Δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη και τα κινήματα που εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία παλεύουν για να μετατραπεί το αεροδρόμιο σε χώρο υψηλού πρασίνου ότι είναι το ίδιο επιζήμια με τους νεοναζί.
 
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες έκανε την επανεμφάνισή της στη περιοχή η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή με το προκάλυμμα της «επιτροπής κατοίκων»…  Εκτελούν συμβόλαιο υπέρ των Λάτσηδων και κατά των κατοίκων της περιοχής.
 
Η ΚΕΕΡΦΑ οργανώνει όλο τον Ιούνη καμπάνια στήριξης των προσφύγων του Ελληνικού. Ζητάμε την παραμονή των προσφύγων στο παλιό αεροδρόμιο και την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Να ανοίξουν δημόσια και δημοτικά κτίρια, κλειστά ξενοδοχεία για τη μόνιμη εγκατάστασή τους στις γειτονιές μας. Ζητάμε επίσης να δοθούν άμεσα χαρτιά σε όλους τους πρόσφυγες, τη σίτισή τους να αναλάβουν οι όμοροι δήμοι και τα νοσοκομεία για να σταματήσουν να είναι αναγκασμένοι να τρώνε τα ληγμένα τρόφιμα που στέλνουν «οι ανθρωπιστικές οργανώσεις», να καλυφθούν οι ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες, να γραφτούν από τώρα τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και τα σχολεία. Ταυτόχρονα διεκδικούμε ο χώρος του παλιού αεροδρομίου να παραμείνει δημόσιος και να δημιουργηθεί σε αυτόν ένας πνεύμονας πρασίνου που θα βελτιώσει τις ζωές όλων μας».
 
Ανάγκη για δράση
Η ανάγκη για άμεση οργάνωση της δράσης βρέθηκε στο κέντρο της συζήτησης στην σύσκεψη της ΚΕΕΡΦΑ στο Ελληνικό. «Πίσω από την επιτροπή αγανακτισμένων που έχει φτιάξει η Χ.Α δεν είναι παρά ελάχιστα άτομα. Αλλά είναι επικίνδυνοι, πάνε και μοιράζουν στη γειτονιά επιδιώκοντας να επαναλάβουν ό, τι έκαναν στον Άγιο Παντελεήμονα. Θα πρέπει άμεσα να βγούμε στη γειτονιά και να μιλήσουμε με τον κόσμο πόρτα-πόρτα» τόνισε ο Χρήστος.
 
«Την Παρασκευή οι πρόσφυγες έκαναν κινητοποίηση στο χώρο των αφίξεων στο Ελληνικό διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες και την μεθόδευση να τους μεταφέρουν σε άθλια στρατόπεδα στην άκρη του κόσμου» είπε ο Πέτρος. «Θέλουν να φύγουν οι πρόσφυγες και να πάρει στα γρήγορα τον χώρο ο Λάτσης». 
 
Οι μεθοδεύσεις για να φύγουν οι πρόσφυγες έχουν και την ωμή πρακτική τους πλευρά καθώς στο Ελληνικό οι «πιστοποιημένοι» από την κυβέρνηση «έχουν σταματήσει να δίνουν στους πρόσφυγες νερό και γάλατα για τα παιδιά» όπως είπε ο Γιώργος που τόνισε ότι χρειάζεται να γίνουν άμεσα καταγγελίες για αυτά τα ζητήματα. Ο δήμαρχος και τα τσιράκια του είναι υπηρέτες των Λάτσηδων τόνισε ο Διονύσης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα απάντηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης στις προκλήσεις. 
 

Είναι σκάνδαλο

Εξώδικο υπογεγραμμένο, ανάμεσα σε άλλους από τον Μανώλη Γλέζο, τον Νίκο Χουντή, την Ελένη Πορτάλιου και πολλούς άλλους, επιδόθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο την προηγούμενη βδομάδα σχετικά με τη «μη νομιμότητα της μεταβίβασης του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση».
 
Όπως αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στο εξώδικο: «Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για το χαμηλό τίμημα της παραχώρησης του Ελληνικού στην εταιρεία Hellinikon Global I.S.A., με έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε από τον τύπο ότι η Κυβέρνηση υποχώρησε στις πιέσεις των “δανειστών” και πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης με την εταιρεία και να φέρει προς κύρωση στη Βουλή την παραχώρηση του Ελληνικού, συναινώντας σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών…»
 
«Η σύμβαση αφορά στην πώληση του 100% των μετοχών της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε», η οποία συνοδεύεται με παραχώρηση δικαιωμάτων επιφανείας για 99 χρόνια και δικαιωμάτων πλήρους κυριότητας, νομής και κατοχής κατά 30% εξ αδιαιρέτου επί καθαρής εκτάσεως 6.008.075 τμ…» 
 
Υψηλά εισοδήματα
«Το Σχέδιο Foster&Partners που συνοδεύει τη σύμβαση αφορά σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιλαμβάνει κατοικία και συμπληρωματικές χρήσεις εξυπηρέτησης, τουριστικά καταλύματα, καζίνο και συνοδές χρήσεις, κτίρια γραφείων, λιανικό εμπόριο και τεράστια πολυκαταστήματα, κτίρια υγείας-πρόνοιας, ιδιωτικό πανεπιστημιακό συγκρότημα, άλλα κτίρια εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού. 
 
Εγκλείει αυτούς που θα κατοικήσουν εκεί, παρέχοντας όλες τις δυνατές εξυπηρετήσεις μέσα σ’ αυτή τη νέα πόλη και, ταυτόχρονα, στα σημεία που γειτνιάζει με ενεργές οικονομικά παρακείμενες περιοχές, λειτουργεί ανταγωνιστικά προς αυτές, καθώς δημιουργεί νέες εκτεταμένες ζώνες γραφειακών χώρων, πολυκαταστημάτων κ.λπ. Πρόκειται για μία ιδιωτική πόλη η οποία θα χρηματοδοτείται από το Δημόσιο...»
 
«Πολύ απλά, η «επένδυση» της Lamda Development θα καταστρέψει οικονομικά και θα τραυματίσει οικολογικά την ευρύτερη περιοχή… Η υλοποίηση των έργων θα δημιουργήσει ένα τεράστιο εργοτάξιο για δεκαετίες, δημιουργώντας μόνιμη επιβάρυνση τόσο στις λειτουργίες της πόλης όσο και στην καθημερινή διαβίωση των κατοίκων των παρακείμενων περιοχών…»
 
Είναι τέτοια η πρεμούρα ώστε η σύμβαση να μην μπλοκαριστεί ώστε στο υπογραφέν σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, διαφαίνεται ότι «η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα είναι αποκλεισμένη από τον χώρο κατά την υλοποίηση του σχεδίου της εν λόγω εταιρείας» και η «αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων θα ενημερώνεται μόνο όταν η εταιρεία το κρίνει απαραίτητο».
 
Το τίμημα που ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ είναι «915 εκατομμύρια ευρώ από το οποίο κατά την ημερομηνία μεταβιβάσεως των μετοχών θα καταβληθούν μόνο 300 εκ». Σύμφωνα με την αγωγή, το τίμημα υπολογίζοντας διάφορες παραμέτρους της σύμβασης υπέρ της εταιρίας, υπολογίζεται «μάξιμουμ περί τα 400 εκ.» ενώ η αξία του κυμαίνεται ανάλογα τη μέτρηση ανάμεσα σε 2- 3 δις ευρώ…
Eκδήλωση - συζήτηση με θέμα “Eλληνικό ώρα μήδεν” οργανώνει η Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού Αργυρούπολης, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 8μμ στην πλατεία Σουρμένων.